basisopleiding raja yoga

Ervaar de kracht van de stilte

Word een echte yogabeoefenaar

Het doel van de basisopleiding Raja Yoga is om je een echte yogabeoefenaar/ster te laten worden, herkenbaar aan een stabiele persoonlijkheid en een open mind. De warmte die je uitstraalt is voelbaar voor de omgeving. Door de basisopleiding verkrijg je vaardigheid en kundigheid om beter te functioneren, niet alleen op fysiek niveau, maar ook op vitaal en emotioneel niveau. Dit maakt de weg vrij voor je verdere ontwikkeling op mentaal en spiritueel niveau. Na een jaar is het effect al grandioos te noemen, we zijn niet voor niets al vele jaren enthousiast over onze trainingen. We starten in 2024 elke 2 maanden met nieuwe groepen.  Als je wilt, kun je meedoen met een proefles. 

De eerstvolgende proefles Raja Yoga is op donderdag 29 augustus van 19.45 – 22.15. Het adres is Emmastraat 147, entree 1. De les wordt gegeven door Han. Neem maar contact met ons op.

 

De 8 stappen van Patanjali

Patanjali heeft als eerste acht logische stappen naar zelfrealisatie geformuleerd. Door deze 8 stappen regelmatig te beoefenen onder de ervaren leiding van een leraar zul je steeds meer de complexiteit van jouw leven ontrafelen en de oorspronkelijke eenvoud weer gaan herkennen. Je zult leren om helder naar jouw eigen situatie te kunnen kijken en op basis van jouw eigen inzicht zonder twijfel en vrij van stress knopen door te hakken en consequent te handelen in lijn met wat je écht wilt. Dat geeft een enorm bevrijdend en daadkrachtig gevoel. 

de eerste fase van het yogaproces

De basisopleiding is de eerste grondige fase op het yogapad. Je wordt een  beoefenaar. Je leert de basisvaardigheden van Raja Yogabeoefening en de opleiding dient als een introductiejaar tot de docentenopleiding. Na de basisopleiding weet je of Raja Yoga iets voor je is en of je ook verder wilt gaan met de docentenopleiding. Aangezien de basisopleiding je de eerste stappen, het fundament, over Raja Yoga bijbrengt, is deze opleiding verplicht als je wilt starten met de docentenopleiding. Je fysieke en mentale gezondheid verbeterd behoorlijk, dit bereid je goed voor om verder te ontwikkelen. Je wordt eerst een goede leerling om vervolgens een goede docent te kunnen worden.

De effecten van de opleiding Raja Yoga

Een gezond lichaam

Door de boefening van Raja Yoga wordt je lichaam sterker, soepeler en gezonder. Eventuele pijn of klachten nemen af, je voelt je snel goed.

Rust en helderheid

Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en je zal minder druk en stress gaan ervaren.

Vrijheid en geluk

Waar velen op zoek zijn om geluk buiten zich te vinden ga je door de beoefening van Raja Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was.

inhoud van de opleiding

Je leert het fundament van Raja Yoga en leert thuis te oefenen en de technieken langzaam maar zeker in jouw dagelijks leven toe te passen. Je leert naar rust en helderheid toe te werken.

Yama's en Niyama's

De basis van Raja Yoga beoefening zijn de Yamas en Niyamas. Het zijn 10 aanwijzingen die je helpen om meer balans en effectiviteit in je leven te brengen.

Asana

De Asana’s (lichaamshoudingen) vormen een heel doordacht stelsel van oefeningen die jou steeds weer naar vitaliteit en balans brengen. Daarmee zijn de Asana’s een uitstekende manier om steeds soepel en vitaal te blijven en bovendien een hele goede voorbereiding voor meditatie.

Energiecentra

Alles is energie. Jij bestaat uit energie. Jij bent energie. Die energie kan in balans zijn of juist niet. Door meer kennis en ervaring met de vraag hoe energie zich gedraagt in jouw lichaam en geest leer je om onder alle omstandigheden naar herstel van je balans toe te werken. Je leert hoe je met gedachtekracht jouw energiebalans herstelt.

Concentratie & meditatie

Door middel van concentratie en vervolgens meditatie, breng je het denken tot rust. Deze rust zal vervolgens gaan leiden tot meer helderheid en overzicht in je leven

de richtlijnen

Je volgt je eigen tempo binnen je specifieke mogelijkheden. Toch volgen hier een aantal richtlijnen die een indicatie en zeker ook gewenst zijn, om zonder problemen de opleiding te volgen. 

Leeftijd en opleiding

Je bent minimaal 18 jaar en hebt minimaal een vooropleiding zoals HAVO / VWO - MBO / HBO / UNI

Gezondheid

Je hebt een goede gezondheid en een normale conditie. Daarnaast ben je vrij van ernstige verslavingen en gebruik je geen medicijn en drugs van enige soort.

Tijd en motivatie

Je hebt voldoende tijd naast je standaard verplichtingen en hebt voldoende interesse en je bent sterk gemotiveerd om aan jezelf te werken. Je bent bereid om voedzamer te gaan eten en daarom veel minder suiker en vlees te gebruiken.

“Yoga is het stil brengen van de veranderingen van het denken”

– Dit noemde Patanjali – 

Het goede nieuws is dat het ook echt werkt en er veel meer rust en welzijn ontstaat door onze methode. We hebben het getoetst, meer dan 29 jaar.

Ervaringen van anderen

Raja Yoga iedere week

Het beste is om Raja Yoga te volgen in een opleidingsvorm waarbij je wekelijks lessen volgt en stabiel oefent, het resultaat is subliem. We ontvangen daarom ook leerlingen in Enschede uit het gehele land. Je krijgt ondersteuning via je leerkracht en je krijgt toegang tot de uitgebreide leeromgeving. 

Het is van belang dat je eerst een kennismakingsgesprek bij ons aanvraagt. Zo kun je goed bepalen, samen met ons of deze opleiding geschikt is voor je. Je kunt als je wilt, op gezette tijden ook meedoen met een proefles Raja Yoga. De data staan bovenaan op deze pagina. Je kunt dan een leerkracht van de basisopleiding ontmoeten en direct meedoen.  

 

Nieuwe groepen

Maak ter kennismaking eerst even een afspraak met Ylvy Vaanholt. 

Deze nieuwe Basisopleidingen gaan starten vanaf dinsdag 1 oktober 2024 en verder:

  • Dinsdag 14.30 – 17.00 Emmastraat 147 entree 1, door Inez.
  • Woensdag 10.00 – 12.30 Emmastraat 147 entree 1, door Linda.
  • Woensdag 20.00 – 22.30 Lasonderstraat 3, door Nathalie.
  • Donderdag 10.00 – 12.30 Emmastraat 147 entree 1, door Monique.
  • Donderdag 19.45 – 22.15 Emmastraat 147 entree 1, door Han.

De Basisopleiding

1 lesdag per week van 2,5 uur

De basisopleiding bestaat uit 40 lesblokken van wekelijks 2 1⁄2 uur, verspreid over een jaar. Het effect is grandioos. Kom trouw naar elke les. Er wordt ook aangeraden om thuis eens te oefenen volgens het lesschema dat je van ons ontvangt. Hoe meer je thuis doet, des te sneller ervaar je de positieve effecten van deze uitstekende Raja Yoga opleiding. Er zijn minimaal 100 lesuren en er staan 80 thuisstudie-uren per lesjaar. 

Er zijn op verschillende les- momenten in de week en dus meerdere mogelijkheden om de basisopleiding te volgen. Dat is ideaal. De Yogaschool heeft 3 prachtige vestigingen in Enschede met meerdere lesruimten, allemaal dicht in de buurt bij het centrum van Enschede.

  • Lonnekerspoorlaan 88
  • Emmastraat 147
  • Lasonderstraat 3a

Kosten

De Basisopleiding kost per maand € 147,-

De kosten voor de opleiding zijn €1470,00 per jaar. Dit wordt betaald in termijnen van €147,00 per maand (10 maanden). Alle lesmateriaal zoals lesboeken (ter waarde van € 110) die we in het betreffende jaar behandelen, zijn inbegrepen in de prijs.

Sinds 2023 hebben wij het kwaliteitskeurmerk van de NRTO ontvangen (De Nederlandse Raad voor Training en Opleidingen). Dit keurmerk staat voor kwaliteit en professionaliteit. De STAP-regeling is voor nu vervallen, maar daar komt waarschijnlijk in de loop der tijd een nieuwe regeling voor. 

Meer informatie over het stap-budget en hoe je dit kunt aanvragen?

de lesmethode

Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling

In de Hatha Yoga Pradipika het handboek voor yoga staat: “Er is geen Hatha Yoga zonder Raja Yoga, geen Raja Yoga zonder Hatha Yoga” Dat betekent dat zowel lichamelijke als geestelijke ontwikkeling bij elkaar horen. Het één kan niet zonder het andere. Alleen op deze manier lukt het de mens om de ware ‘Ik’ te vinden.

Praktijkgericht

De methode in onze trainingen is vooral praktijk gericht en bevat veel oefeningen. Er is natuurlijk geen groei mogelijk als er geen persoonlijke vrijheid is en geen eigen beslissing. De sfeer in onze lessen is daardoor open en rustig, soms uitdagend. Deze combinatie heeft een verfrissend resultaat tot gevolg. Raja Yoga is geen starre discipline, maar een levend en boeiend geheel. Hierdoor is een mens in staat zich op een concrete wijze te ontwikkelen. Het Yoga-systeem dat door goede observatie aangeeft dat natuurlijke processen in onze omgeving terug te vinden zijn in de mens zelf, geeft zeer veel voordelen. Omdat mens en natuur niet strijdig zijn, juist gelijk aan elkaar, kan het niet anders dat als je dit herontdekt in jezelf, je gezonder, gelukkiger en rustiger wordt want er is totaal niets te vrezen. Het in balans brengen van lichaam, emoties, denken en ideeën geeft een goede aaneenschakeling, of ‘ lijn van minste weerstand ‘. Het is duidelijk dat er dan een grotere doorstroming in jou plaatsvindt. Deze grote doorstroming of verbinding heet Yoga, eenwording.

interesse? Kom kennis maken

Meld je gratis en vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek.

meer informatie over raja yoga?

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig