docentenopleiding raja yoga

Ervaar de kracht van de stilte

Verdere ontwikkeling

De Docentenopleiding Raja Yoga kun je volgen nadat je de Basisopleiding hebt afgerond. Je hebt de mooie effecten aan den lijve ondervonden. Je wilt je waarschijnlijk verder ontwikkelen als mens en een nog betere yogabeoefenaar worden. Er is interesse om veel meer te weten te komen over de achtergronden van de heilige Raja Yoga wetenschap. Daarin leer je om je persoonlijke zelf te verbinden met het hogere zelf. Door de geweldige kracht van de 8 stappen leer je veel te beter worden in asana.  Je ziet steeds beter wat meditatie is en via samadhi dring je na een 3 tal jaren gedegen oefening door, tot de ware essentie. 

"Na het afronden van de docentenopleiding is er de mogelijkheid om een examen aan te vragen en docent te worden."

Doelstelling

Het doel van de docentenopleiding is je vaardigheid en bekwaamheid bij te brengen op de enige geldige traditionele manier zodat je een echt goede beoefenaar kunt worden. Deelnemers volgen deze opleiding omdat deze zeer gefundeerd is en als erg goed bekend staat. Persoonlijke ontwikkeling speelt voor vele studenten een belangrijke rol.

De thema’s zijn razend interessant, evenals de verkregen effecten. Door de opbouw van persoonlijke kennis komt men op vele gebieden in het leven vooruit. Essentieel voor de vervolgopleiding is het gaan herkennen van je Dharma, dat is je roeping in dit leven.

De effecten van de opleiding Raja Yoga

Een gezond lichaam

Door de boefening van Raja Yoga wordt je lichaam sterker, soepeler en in zijn algemeenheid gezonder. Eventuele pijnen of klachten nemen af en verdwijnen.

Rust en helderheid

Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en je zult minder druk en stress gaan ervaren.

Vrijheid en geluk

Waar velen op zoek zijn om geluk buiten zich te vinden, ga je door de beoefening van Raja Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was.

inhoud van de opleiding

Je leert het fundament van Raja Yoga en leert thuis te oefenen en de technieken langzaam maar zeker in jouw dagelijks leven toe te passen. Je leert naar rust en helderheid toe te werken.

Asana en meditatie

De Asana’s (lichaamshoudingen) vormen een heel doordacht stelsel van oefeningen die jou steeds weer naar vitaliteit en balans brengen. Daarmee zijn de Asana’s een uitstekende manier om steeds soepel en vitaal te blijven en bovendien een hele goede voorbereiding voor meditatie. Door middel van concentratie en vervolgens meditatie, breng je het denken tot rust. Deze rust zal vervolgens gaan leiden tot meer helderheid en overzicht in je leven.

Het drievoudige lichaam

Het drievoudig lichaam is niet letterlijk een apart lichaam. Het is een bewustzijnsniveau waarop jij functioneert. Je hebt fysieke ervaringen, maar ook emotionele, mentale en causale. In meditatie kun je leren om het causale bewustzijn toegankelijk te maken door alle 3 de bewustzijnsniveau’s in harmonie te brengen. Dat is het ontwikkelingsproces van yoga-beoefening. Energie schommelt steeds tussen twee toestanden: uitdijend en samentrekkend. Yoga-beoefening is erop gericht onder alle omstandigheden jouw balans te kunnen herstellen.

De viervoudige geest

We onderscheiden 4 hoofdfuncties van jouw mentale vermogens. In meditatie leer je om die 4 functies van de geest te onderscheiden. Daardoor leer je ook hoe je veel effectiever kunt worden door die vier aspecten van de geest beter te laten samenwerken.

“Yoga is het stil zetten van de veranderingen van het denken”

– Patanjali

wordt docent - erkenning en examen

Docent worden kan nadat je de docentenopleiding hebt afgerond met een examen. Je hebt jezelf in 4 jaar verder ontwikkeld als mens en bent een echt goede yogabeoefenaar geworden. Je hebt geleerd om te mediteren en weet ondertussen ook uit eigen ervaring wat Samadhi is. Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, ben je klaar om een examen aan te vragen.

Je vraagt een examen aan als je er klaar voor bent. Dat is aan het einde van de docentenopleiding of als je les volgt in de meesteropleiding. In het examen worden 3 onderdelen getoetst door de examencommissie. Dat zijn de asana’s, theorie uit de eerste 4 lesjaren en de ontwikkelde contemplatie vaardigheden. Natuurlijk is je inzet tijdens de jaren van opleiding ook van belang, de commissie neemt dit ook mee in de beoordeling. Rond je dit examen in het geheel positief af, dan ben je een Raja Yogadocent. Er zijn twee examen momenten per lesjaar. Je kunt eventueel (een deel) herkansen binnen een duidelijk aangegeven periode steeds in  goed overleg en overeenstemming.    

positief effect op je loopbaan

Je volgt onze opleidingen om inhoud te geven aan je eigen drang tot ontwikkeling. Daar heb je profijt van in je persoonlijke leven, maar zeker ook in je werk. Onze Raja Yoga opleidingen zijn daarom ook arbeidsmarkt gericht. Na onze volledige docentenopleiding en een succesvolle afronding van ons uitgebreide examen kun je in samenwerking met ons les gaan geven. Onze Raja Yoga opleidingen leren je om steeds scherper te zien wat je wilt en kunt met je leven. 

Vele deelnemers in onze Raja Yoga opleidingen worden tevens beter in hun eigen arbeidsveld, zo horen we vaak terug. Dat inzicht geeft je innerlijke rust en een natuurlijke doelgerichtheid die je succesvoller maakt op alle terreinen waar jij je voor wilt inzetten. Onze leerlingen merken dat ze zowel privé als zakelijk beter gaan functioneren. Onze leerlingen hebben ook geen moeite om een baan te vinden. Mensen werken graag samen met anderen die een natuurlijke harmonie en doelgerichtheid uitstralen.

"1,6 miljoen Nederlanders volgen Yogales. De behoefte aan kundige Yoga-leerkrachten groeit sterk. De Yogaschool staat met 29 jaar ervaring, honderden leerlingen en meer dan 30 eigen leerkrachten landelijk hoog aangeschreven."

Praktische informatie

De indeling van de les

1,5 uur fysieke houdingen, (asanas) en een energiebeheersingsoefening (pranayama). Daarna 20 minuten een concentratie – of meditatie oefening. Na de korte theepauze, is er aansluitend 1/2 tot 1 uur een lezing over een theoretisch onderwerp met voorbeelden en discussie. De lessen zijn chronologisch opgebouwd.

De docentenopleiding

120 lesblokken van wekelijks 3 uur op een ochtend of op een avond. Minimaal 1 uur zelfwerkzaamheid dagelijks thuis. De opleiding neemt drie jaar of 360 uren in beslag. Daarnaast is er minimale zelfstudie van 240 uur. De docentenopleiding start dit jaar voor de 28e keer en beantwoordt samen met de voorafgaande Basis Opleiding ruimschoots aan de standaard van 500 uren van de Internationale Yoga Federatie. 

Kosten

De kosten voor de docenten opleiding zijn:

  • €1470,00 per jaar
  • Wordt betaald in termijnen van €147,00 per maand ( 10 maanden ).
  • Alle lesmateriaal, die lesboeken die we in het betreffende jaar behandelen, zijn inbegrepen in de prijs.
  • Die lesboeken zijn Atma Vidya van Y. Saraswati, De Yogasutra’s van Patanjali, de Bhagavad Gita, De Hatha Yoga Pradipika. Alle aanvullende documenten voor deze prachtige lessen met verbazend goede effecten.  

Wanneer kun je beginnen?

We geven de docentenopleiding 1e jaars op verschillende ochtenden en avonden. We starten na de zomervakantie of de kerstvakantie. De vervolgjaren idem. De startdata worden je steeds doorgegeven via onze berichtgevingen. Je kunt met de docentenopleiding beginnen na het volbrengen van de basisopleiding. Mocht je nog niet bekend zijn bij ons en je wilt graag met de vervolgopleiding beginnen dan nodigen we je graag uit voor een gesprek.

De docentenopleiding wordt gegeven door:

de lesmethode

Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling

In de Hatha Yoga Pradipika het handboek voor yoga staat: “Er is geen Hatha Yoga zonder Raja Yoga, geen Raja Yoga zonder Hatha Yoga” Dat betekent dat zowel lichamelijke als geestelijke ontwikkeling bij elkaar horen. Het één kan niet zonder het andere. Alleen op deze manier lukt het de mens om de ware ‘Ik’ te vinden.

Praktijkgericht

De methode in onze trainingen is vooral praktijk gericht en bevat veel oefeningen. Er is natuurlijk geen groei mogelijk als er geen persoonlijke vrijheid is en geen eigen beslissing. De sfeer in onze lessen is daardoor open en rustig, soms uitdagend. Deze combinatie heeft een verfrissend resultaat tot gevolg. Yoga is geen starre discipline, maar een levend en boeiend geheel. Hierdoor is een mens in staat zich op een concrete wijze te ontwikkelen. Het Yoga-systeem dat door goede observatie aangeeft dat natuurlijke processen in onze omgeving terug te vinden zijn in de mens zelf, geeft zeer veel voordelen. Omdat mens en natuur niet strijdig zijn, juist gelijk aan elkaar, kan het niet anders dat als je dit herontdekt in jezelf, je gezonder, gelukkiger en rustiger wordt want er is totaal niets te vrezen. Het in balans brengen van lichaam, emoties, denken en ideeën geeft een goede aaneenschakeling, of ‘ lijn van minste weerstand ‘. Het is duidelijk dat er dan een grotere doorstroming in jou plaatsvindt. Deze grote doorstroming of verbinding heet Yoga, eenwording.

Kom kennis maken

Meld je gratis en vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek.

meer informatie over raja yoga?

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig