docentenopleiding raja yoga

Ervaar de kracht van de stilte

Verdere ontwikkeling

De Docentenopleiding Raja Yoga kan je volgen nadat je de Basisopleiding hebt afgerond. Je wil je waarschijnlijk jezelf verder ontwikkelen als mens en een nog betere yogabeoefenaar worden. Er is interesse om meer te weten te komen over de achtergronden van de heilige Raja Yoga wetenschap. Daarin leer je om je persoonlijke zelf te verbinden met het hogere zelf. Door de geweldige kracht van Samadhi dring je door tot je ware essentie. Je bent welkom bij de docentenopleiding.

 

"Na het afronden van de docentenopleiding is er de mogelijkheid om een examen aan te vragen en docent te worden, dit is echter zeker niet verplicht."

Doelstelling

Het doel van de docentenopleiding is je vaardigheid en bekwaamheid bij te brengen op de enige geldige traditionele manier zodat je een echt goede beoefenaar kunt worden. Deelnemers volgen deze opleiding omdat deze zeer gefundeerd is en als erg goed bekend staat. Persoonlijke ontwikkeling speelt voor vele studenten een belangrijke rol.

De thema’s zijn razend interessant, evenals de verkregen effecten. Door de opbouw van persoonlijke kennis komt men op vele gebieden in het leven vooruit. Essentieel voor de vervolgopleiding is het gaan herkennen van je Dharma, dat is je roeping in dit leven.

Wat-Is-Raja-Yoga

De effecten van de opleiding Raja Yoga

Een gezond lichaam

Door de boefening van Raja Yoga wordt je lichaam sterker, soepeler en over het algemeen gezonder. Eventuele pijn of klachten nemen af.

Rust en helderheid

Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en zal minder druk en stress gaan ervaren.

Vrijheid en geluk

Waar velen opzoek zijn om geluk buiten zich te vinden ga je door de beoefening van Raja Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was.

inhoud van de opleiding

Je leert het fundament van Raja Yoga en leert thuis te oefenen en de technieken langzaam maar zeker in jouw dagelijks leven toe te passen. Je leert naar rust en helderheid toe te werken.

Asana en meditatie

De Asana’s (lichaamshoudingen) vormen een heel doordacht stelsel van oefeningen die jou steeds weer naar vitaliteit en balans brengen. Daarmee zijn de Asana’s een uitstekende manier om steeds soepel en vitaal te blijven en bovendien een hele goede voorbereiding voor meditatie. Door middel van concentratie en vervolgens meditatie, breng je het denken tot rust. Deze rust zal vervolgens gaan leiden tot meer helderheid en overzicht in je leven.

Het drievoudige lichaam

Het drievoudig lichaam is niet letterlijk een apart lichaam. Het is een bewustzijnsniveau waarop jij functioneert. Je hebt fysieke ervaringen, maar ook emotionele, mentale en causale. In meditatie kun je leren om het causale bewustzijn toegankelijk te maken door alle 3 de bewustzijnsniveau’s in harmonie te brengen. Dat is het ontwikkelingsproces van yoga-beoefening. Energie schommelt steeds tussen twee toestanden: uitdijend en samentrekkend. Yoga-beoefening is erop gericht onder alle omstandigheden jouw balans te kunnen herstellen.

De viervoudige geest

We onderscheiden 4 hoofdfuncties van jouw mentale vermogens. In meditatie leer je om die 4 functies van de geest te onderscheiden. Daardoor leer je ook hoe je veel effectiever kunt worden door die vier aspecten van de geest beter te laten samenwerken.

“Yoga is het stil brengen van de veranderingen van het denken”

– Patanjali

docent worden

Docent worden kan nadat je de basisopleiding en de docentenopleiding hebt afgerond. Je hebt jezelf in deze 4 jaar verder ontwikkeld als mens en bent een echt goede yogabeoefenaar geworden. Je hebt geleerd om te mediteren en weet ondertussen ook uit eigen ervaring wat Samadhi is. Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet ben je klaar om een examen aan te vragen.

Erkenning en examen

Je vraagt een diepgaand persoonlijk gesprek aan met je leraar op het einde van de docentenopleiding. In dit examen worden 3 onderdelen getoetst. Dat zijn de asana’s, theorie uit de eerste 4 lesjaren en de ontwikkelde contemplatie vaardigheden. Natuurlijk is je inzet tijdens de jaren van opleiding ook van belang, de leraar neemt dit ook mee in de beoordeling.

Twee examinatoren zullen het examen afnemen. Uiteraard doe je pas examen wanneer je meent voldoende stof te hebben verwerkt. Een echte Yogadocent is herkenbaar aan zijn kennis van de Mudra’s (energiezegels, Hatha Yoga Pradipika, hoofdstuk III, vers 129). Wanneer je door twee meesters erkend wordt, kun je je als een traditionele Yogadocent(e) beschouwen.

Praktische informatie

De indeling van de les

1,5 uur fysieke houdingen, (asanas) en een energiebeheersingsoefening (pranayama). Daarna 20 minuten een concentratie – of meditatie oefening. Na de korte theepauze, is er aansluitend 1/2 tot 1 uur een lezing over een theoretisch onderwerp met voorbeelden en discussie. De lessen zijn chronologisch opgebouwd.

De docentenopleiding

120 lesblokken van wekelijks 3 uur op een ochtend of op een avond. Minimaal 1 uur zelfwerkzaamheid dagelijks thuis. De opleiding neemt drie jaar of 360 uren in beslag. Daarnaast is er minimale zelfstudie van 240 uur. De docentenopleiding start dit jaar voor de 25e keer en beantwoordt samen met de voorafgaande Basis Opleiding ruimschoots aan de standaard van 500 uren van de Internationale Yoga Federatie. 

Kosten

De kosten voor de docenten opleiding zijn:

  • €1300,00 per jaar
  • Wordt betaald in termijnen van €130,00 per maand ( 10 maanden )

Wanneer kun je beginnen

We geven de docentenopleiding 1e jaars op ochtenden en avonden. Vervolgjaren idem. De startdata worden je doorgegeven als je contact met ons opneemt. Je kunt met de docentenopleiding beginnen na het volbrengen van de basisopleiding. Mocht je nog niet bekend zijn bij ons en je wilt wel met de vervolgopleiding beginnen dan nodigen we je graag uit voor een gesprek.

de lesmethode

Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling

In de Hatha Yoga Pradipika het handboek voor yoga staat: “Er is geen Hatha Yoga zonder Raja Yoga, geen Raja Yoga zonder Hatha Yoga” Dat betekent dat zowel lichamelijke als geestelijke ontwikkeling bij elkaar horen. Het één kan niet zonder het andere. Alleen op deze manier lukt het de mens om de ware ‘Ik’ te vinden.

Praktijkgericht

De methode in onze trainingen is vooral praktijk gericht en bevat veel oefeningen. Er is natuurlijk geen groei mogelijk als er geen persoonlijke vrijheid is en geen eigen beslissing. De sfeer in onze lessen is daardoor open en rustig, soms uitdagend. Deze combinatie heeft een verfrissend resultaat tot gevolg. Yoga is geen starre discipline, maar een levend en boeiend geheel. Hierdoor is een mens in staat zich op een concrete wijze te ontwikkelen. Het Yoga-systeem dat door goede observatie aangeeft dat natuurlijke processen in onze omgeving terug te vinden zijn in de mens zelf, geeft zeer veel voordelen. Omdat mens en natuur niet strijdig zijn, juist gelijk aan elkaar, kan het niet anders dat als je dit herontdekt in jezelf, je gezonder, gelukkiger en rustiger wordt want er is totaal niets te vrezen. Het in balans brengen van lichaam, emoties, denken en ideeën geeft een goede aaneenschakeling, of ‘ lijn van minste weerstand ‘. Het is duidelijk dat er dan een grotere doorstroming in jou plaatsvindt. Deze grote doorstroming of verbinding heet Yoga, eenwording.

Kom kennis maken

Meld je gratis en vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek.

meer informatie over raja yoga?

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden