YOGA opleiding

yoga opleiding - basisopleiding raja yoga

de opleiding raja yoga

Raja Yoga is de meest oorspronkelijke, meest zuivere vorm van Yoga. Raja Yoga is duizenden jaren oud en nog steeds actueel. Het beschrijft een methode van 8 stappen waarmee je tot op hoge leeftijd een gezonde geest in een gezond lichaam ontwikkelt. De yoga opleiding is gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali.

De effecten van de yoga opleiding

Een gezond lichaam

Door de boefening van Raja Yoga wordt je lichaam sterker, soepeler en over het algemeen gezonder. Eventuele pijn of klachten nemen af.

Rust en helderheid

Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en zal minder druk en stress gaan ervaren.

Vrijheid en geluk

Waar velen opzoek zijn om geluk buiten zich te vinden ga je door de beoefening van Raja Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was.

echt goede yoga

De beoefening van Raja Yoga zorgt er voor dat je snel op alle gebieden in je leven meer harmonie gaat ervaren. Je merkt dat aan een betere gezondheid, een slank, soepel en sterk lichaam. Je ontwikkelt voldoende zelfvertrouwen en krijgt een heldere blik in de ogen. 

Al onze lessen zijn uitdagend en tegelijkertijd is er een zachte en vriendelijke aanpak en daarmee zijn de lessen geschikt voor iedereen.

De yogaopleiding spreekt alle onderdelen van jou mens-zijn aan. We leren je om fysiek, vitaal, emotioneel en mentaal in een goede harmonie te brengen. Daardoor zul je weer contact kunnen maken met dat wat daar boven ligt. Dat is de altijd aanwezige rust en liefde in jou. Dat is de kern van yoga beoefening. Om daar veel meer contact mee te maken en te houden.

Yoga meditatie

permanente verbetering

Je wordt overspoeld door coaches, mentoren en trainers. Allemaal beloven ze oplossingen voor de problemen van vandaag. Al die workshops, retraites, reflectiedagen en studies-in-één-dag kunnen je misschien een mooie dag bezorgen. Ze brengen geen structurele oplossingen. 

We storten ons op korte cursussen die snelle oplossingen beloven voor diepgewortelde persoonlijke problemen. Maar zo werkt het niet. De opleiding Raja Yoga biedt jouw een proces van permanente verbetering. Het proces vraagt om inzet en tijd maar het resultaat is onbetaalbaar en voor altijd.

wil je meer informatie over de yoga opleiding?

inhoud van de yoga opleiding

Yama's en Niyama's

De basis van Raja Yoga beoefening zijn de Yamas en Niyamas. Het zijn 10 aanwijzingen die je helpen om meer balans en effectiviteit in je leven te brengen.

Asana

De Asana's (lichaamshoudingen) vormen een heel doordacht stelsel van oefeningen die jou steeds weer naar vitaliteit en balans brengen. Daarmee zijn de Asana's een uitstekende manier om steeds soepel en vitaal te blijven en bovendien een hele goede voorbereiding voor meditatie.

Energiebeheersing

Alles is energie. Jij bestaat uit energie. Jij bent energie. Die energie kan in balans zijn of juist niet. Door meer kennis en ervaring met de vraag hoe energie zich gedraagt in jouw lichaam en geest leer je om onder alle omstandigheden naar herstel van je balans toe te werken. Je leert hoe je met gedachtekracht jouw energiebalans herstelt.

Concentratie & meditatie

Door middel van concentratie en vervolgens meditatie, breng je het denken tot rust. Deze rust zal vervolgens gaan leiden tot meer helderheid en overzicht in je leven

wat heeft de yoga opleiding voor onze leerkrachten betekend

informatie

Lesmomenten 

 

Er zijn op verschillende momenten in de week mogelijkheden om de basisopleiding te volgen.

Maandagochtend 10.00-12.30 Emmastraat 147, entree 2 door Monique.

Maandagochtend 14.00-16.30 Emmastraat 147, entree 2 door Inez.

Dinsdagochtend 19.45 – 22.15 Emmastraat 147, entree 1 door Leonie.

Woensdagavond 19.45 – 22.15 Lonnekerspoorlaan 88 door Wam.

Vrijdagochtend 10.15-12.45 Emmastraat 147 entree 1 door Katya.

 

Vrijdagmiddag 14.00 – 16.30 Enschede Emmastraat 147, entree 1, lesruimte 1 Fabiana

Vrijdagavond 19.45 – 22.15 Emmastraat 147, entree 1, lesruimte 1 door Han

Leslocaties

De Yogaschool heeft 3 prachtige vestigingen in Enschede met meerdere lesruimtes, allemaal dicht in de buurt bij het centrum.

  • Lonnekerspoorlaan 88
  • Emmastraat 147
  • Lasonderstraat 3a

De indeling van de opleiding

De basisopleiding bestaat uit 40 lesblokken van wekelijks 2 1⁄2 uur, verspreid over een jaar. Er wordt ook aangeraden om thuis te oefenen volgens het lesschema. Hoe meer je thuis doet, des te sneller ervaar je de positieve effecten van Yoga. Er zijn 120 lesuren en er staan 80 thuisstudie uren per lesjaar.

Kosten

  • €1390,00 per jaar. 
  • Wordt betaald in termijnen van €139,00 per maand ( 10 maanden ).
  • Alle lesmateriaal, die lesboeken (ter waarde van € 100) die we in het betreffende jaar behandelen, zijn inbegrepen in de prijs.

Prachtige, rustgevende lesruimtes

Kundige, door ons opgeleide leerkrachten

Persoonlijke begeleiding in kleine groepen

veelgestelde vragen

Yogabeoefening bestaat uit 8 verschillende onderdelen. De meest bekende zijn de houdingen, asana geheten en meditatie, dhyana. Deze onderdelen zijn logisch met elkaar verbonden, met nog 6 andere wat minder bekende stappen, om het doel van yoga te bereiken.

Het doel van Yoga is het verbinden van de persoonlijkheid met de ziel. De persoonlijkheid zal eerst versterkt worden, een stuk vitaler en tevens rustiger worden. Door de aandacht naar binnen te brengen zal er een nieuw of beter contact ontstaan met de toeschouwer of de ziel.

Deze werken snel toe naar een gezond lichaam, vrij van kwalen en hindernissen. Het is een uitgekiend systeem dat bestaat uit voornamelijk rek en strek houdingen. De houdingen worden langzaam in kracht en souplesse opgebouwd binnen De Yogaschool. Ze zijn nergens mee te vergelijken. Het doel is om het lichaam tot rust te brengen en geschikt te maken voor meditatie en samadhi.

De kalmering van het zenuwstelsel en de hersenen heeft een weldadig effect op het menselijk herstel en welzijn. Steeds meer onderzoeken tonen dit aan. Dhyana of meditatie wordt langzaam opgebouwd en deze éénpuntigheid of hoge concentratie wordt niet zomaar verkregen. Als het na een tijdje oefenen goed lukt wordt het denken kalm en daardoor komt er overzicht en helderheid. Stap 8 of samadhi komt dan binnen bereik. 

Yogabeoefening is gebaseerd op experiment en kan alleen daardoor tot eigen intrinsieke oplossingen komen. Daar is inzet en tijd voor nodig. Het zelfonderzoek is tevens het onderzoek van het leven. De beoefenaar probeert aanname uit te sluiten om tot eigen antwoorden te komen. Ieder geloof wordt gerespecteerd evenals iedere wetenschap.     

Een les duurt in de basisopleiding 2,5 uur, in de docentenopleiding 3 uur. We beginnen bij binnenkomst, na een rustmoment gezamenlijk aan asana, de leerkracht helpt en verklaart, laat oefeningen zien. Daarna komt er ontspanning en vervolgens concentratie. De theorie daarna duurt ongeveer een half uur, er is overleg onderling. Je gaat fit en rustig naar huis.    

De opleidingen zijn bedoeld voor iedereen die er zin in heeft om de wetenschap van Yoga te leren kennen. We hebben een aantal richtlijnen die je helpen om een bewuste keuze te maken. Dit zijn ze: Je bent minimaal 18 jaar en hebt minimaal een vooropleiding HAVO / VWO – MBO / HBO/ UT. Je hebt een goede gezondheid en een normale conditie. Daarnaast ben je vrij van ernstige verslavingen en gebruik je geen medicijn en drugs. Tijd en motivatie, je hebt voldoende tijd naast je standaard verplichtingen en hebt voldoende interesse en je bent gemotiveerd om aan jezelf te werken. Je bent bereid om minder suiker en vlees te eten.

De basisopleiding duur 1 jaar en bevat 40 lesweken. Na dit jaar kun je verder met de docenten en meesteropleidingen. Deze duren steeds ook 40 lesweken per jaar.

Ja, we zien je het liefst vooraf in een kennismaking. Zo leren we elkaar al even kennen en kun je een weloverwogen keuze maken. We hebben veel mensen gezien en onderwezen. We kunnen je van goed advies voorzien.  

ervaringen van leerlingen

download de brochure voor meer informatie

meer informatie over raja yoga?

800px-YouTube_social_white_squircle.svg

Abonneer je op ons
youtube-kanaal

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden