wat is raja yoga

raja yoga, wat is het precies?

raja yoga uitgelegd

Wat is Raja Yoga

Wat is Raja Yoga? Raja Yoga betekent Koninklijke Yoga. Het is de meest oorspronkelijke en volledige vorm van Yoga. Het zorgt voor een verbetering op alle onderdelen van het leven. Fysiek, emotioneel en mentaal. Raja Yoga bestaat uit acht stappen, de eerste twee zijn de Yama’s en de Niyama’s. De Yama’s zijn weigeringen, je roept een halt toe tot gedrag dat je niet wilt en tegelijkertijd streef je naar idealen zoals tevredenheid. Als je steeds beter wordt in het toepassen van deze Yama’s en Niyama’s zul je merken dat je leven een stuk gebalanceerder wordt. De derde stap in raja yoga is Asana; de lichaamshoudingen. Deze houdingen zorgen voor een sterker en soepeler lichaam. In combinatie met de 4e en 5e stap; energiebeheersing en onthechting bereid je je goed voor op de laatste drie stappen van Raja Yoga. 

Door de beoefening van de eerste vijf stappen van Raja Yoga zul je merken dat je je beter kan concentreren. Het lukt beter om je aandacht op een punt te richten. Dit is dan ook de zesde stap van Raja Yoga. Als concentratie goed lukt dan zul je merken dat je over gaat in meditatie. Je gaat volledig op in dat ene onderwerp zonder dat je wordt afgeleid. Uiteindelijk zul je overgaan in contemplatie; eenwording. Dan kom je terug bij de betekenis van Yoga, verbinding of eenwording

“Yoga is het beheersen van de wijzigingen van het denken”

– Patanjali

de 8 stappen van patanjali

Als we denken yoga denken veel mensen aan het doen van fysieke oefeningen. Oorspronkelijk is het doen van die fysieke oefeningen slechts een onderdeel van een groter systeem. Yoga betekent namelijk verbinding, daar is meer voor nodig dan alleen de fysieke houdingen. Met verbindingen maken wordt de verbinding bedoeld tussen je fysieke lichaam, je emoties je gedachten en ook je hogere bewustzijn. Om dit te bereiken bestaat een eeuwenoud systeem. Dit is jaren lang door gegeven van mond op mond maar op een gegeven moment opgeschreven door Patanjali. Deze geschriften worden de Yoga Sutra’s van Patanjali genoemd.

De Yoga Sutra's als basis voor Raja Yoga

Patanjali was een geleerde die waarschijnlijk zo 200 v.chr heeft geleefd in India. De Yoga Sutra’s die Patanjali heeft opgesteld vormen de basis voor Raja Yoga. In het boek lees je wat Yoga precies is, hoe je dit het beste kan beoefenen maar ook wat de effecten daarvan zijn. Dit hele systeem bestaat in totaal uit acht onderdelen. De Sutra’s zijn oorspronkelijk geschreven in het Sanskriet, in korte en bondige zinnen. Dit maakt het niet altijd zo gemakkelijk om de sutra’s te snappen.

Raja Yoga beoefenen

Wil je deze Sutra’s nou echt begrijpen wat de Yoga Sutra’s precies betekenen en hoe je ze kan toepassen? Dan is het aan te raden om daar uitleg bij te krijgen. Deze uitleg is natuurlijk het best van iemand die Raja Yoga zelf beoefend en hetgene wat in de sutra’s staat zelf heeft gerealiseerd. 

1. Yama's - weigeringen

De Yama’s maken je bewust van onbewuste gewoontes die jouw vrijheid beperken: geweld, leugen, diefstal, verspilling van energie en de opstapeling van begeertes. Door juist begrip over deze 5, die vaak iets anders zijn dan ze in eerste instantie lijken, zul je een toename aan rust en vrijheid in je leven ervaren. Hierdoor zal je snel beter gaan functioneren.

2. Niyama's - idealen

De Niyama’s geven je richting en stabiliteit voor jouw groeiproces. Het gaat om 5 tools die je steeds weer toe kunt passen. Zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave. Dit geeft veel houvast en zingeving in je leven. Hierdoor zul je een steeds mooier mens worden.

3. Asana's - fysieke oefeningen

De Asana’s zijn lichaamshoudingen die zorgen voor een toename van vitaliteit, flexibiliteit en kracht. Dit zorgt voor een gezond lichaam. Eventuele klachten zullen snel afnemen en rust en vitaliteit zijn dagelijks voelbaar.

4. Pranayama - energiebeheersing

Pranayama is energiebeheersing en zorgt voor een goede doorstroming van energie. Je energiehuishouding zal beter gaan functioneren waardoor het overzicht en de rust in je leven toe zal nemen.

5. Pratyahara - onthechting

Pratyahara leert je hoe je afstand kunt houden van dat wat onrust veroorzaakt. Het yogaproces maakt je gevoeliger. Het leren van onthechting is belangrijk om emotionele en mentale balans te behouden.

6. Dharana - concentratie

Dharana is concentratie op een zelf gekozen punt. Door goede concentratie verhoog je de kwaliteit van dat gene wat je doet. Er is steeds minder afleiding en dit is de voorbode voor de volgende stap, meditatie.

7. Dhyana - meditatie

Dhyana is meditatie en treedt op wanneer concentratie erg goed lukt. Daardoor zijn er bijna geen onderbrekingen meer in de gedachtenvorming. Dit zorgt voor een directe afname van stress en een toename van rust. Meditatie is voorbode voor de laatste stap: contemplatie.

8. Samadhi - contemplatie

Door middel van Samadhi dring je door tot de diepere lagen van jezelf. Je gaat zien dat een diep gevoel van vreugde, onvoorwaardelijke liefde en vrede altijd in jou zelf aanwezig zijn. Hier kom je tot de werkelijke antwoorden

De opleiding raja yoga

Er is een Yoga opleiding ontwikkeld die je ondersteund in het proces om de acht stappen van Raja Yoga te begrijpen en ook toe te passen in je dagelijkse leven. Chronologisch en in alle rust worden de stappen behandeld en je zult merken dat je gaandeweg steeds meer rust en harmonie zal gaan ervaren. We nodig je van harte uit om een kennis te komen maken.

De Yogaschool - Wam

Basisopleiding

Het doel van de basisopleiding is om je een echte yogabeoefenaar te laten worden, herkenbaar aan een stabiele persoonlijkheid en een rustige geest.

Docentenopleiding

Als je je verder wilt ontwikkelen en alles weten over de diepe achtergronden van de yoga wetenschap is er de docentenopleiding.

De Yogaschool - Jose

Meesteropleiding

De meesteropleiding leert je om in het dagelijks leven doelbewust het hoger bewustzijn in te zetten. Je ontwikkelt meesterschap.

Kom kennis maken

Meld je gratis en vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek.

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig