basisopleiding raja yoga

Ervaar de kracht van de stilte

Word een echte yogabeoefenaar

Het doel van de basisopleiding is om je een echte yogabeoefenaar/ster te laten worden, herkenbaar aan een stabiele persoonlijkheid en een open mind. De warmte die je uitstraalt is voelbaar voor de omgeving. Door de basisopleiding verkrijg je vaardigheid en kundigheid om beter te functioneren, niet alleen op fysiek niveau, maar ook op vitaal en emotioneel niveau. Dit maakt de weg vrij voor je verdere ontwikkeling op mentaal en spiritueel niveau.

De 8 stappen van Patanjali

Patanjali heeft als eerste acht logische stappen naar zelfrealisatie geformuleerd. Door deze 8 stappen regelmatig te beoefenen onder de ervaren leiding van een leraar zul je steeds meer de complexiteit van jouw leven ontrafelen en de oorspronkelijke eenvoud weer gaan herkennen. Je zult leren om helder naar jouw eigen situatie te kunnen kijken en op basis van jouw eigen inzicht zonder twijfel en vrij van stress knopen door te hakken en consequent te handelen in lijn met wat je écht wilt. Dat geeft een enorm bevrijdend en daadkrachtig gevoel. 

De effecten van de opleiding Raja Yoga

Een gezond lichaam

Door de boefening van Raja Yoga wordt je lichaam sterker, soepeler en gezonder. Eventuele pijn of klachten nemen af, je voelt je snel goed.

Rust en helderheid

Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en je zal minder druk en stress gaan ervaren.

Vrijheid en geluk

Waar velen op zoek zijn om geluk buiten zich te vinden ga je door de beoefening van Raja Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was.

inhoud van de opleiding

Je leert het fundament van Raja Yoga en leert thuis te oefenen en de technieken langzaam maar zeker in jouw dagelijks leven toe te passen. Je leert naar rust en helderheid toe te werken.

Yama's en Niyama's

De basis van Raja Yoga beoefening zijn de Yamas en Niyamas. Het zijn 10 aanwijzingen die je helpen om meer balans en effectiviteit in je leven te brengen.

Asana

De Asana’s (lichaamshoudingen) vormen een heel doordacht stelsel van oefeningen die jou steeds weer naar vitaliteit en balans brengen. Daarmee zijn de Asana’s een uitstekende manier om steeds soepel en vitaal te blijven en bovendien een hele goede voorbereiding voor meditatie.

Energiecentra

Alles is energie. Jij bestaat uit energie. Jij bent energie. Die energie kan in balans zijn of juist niet. Door meer kennis en ervaring met de vraag hoe energie zich gedraagt in jouw lichaam en geest leer je om onder alle omstandigheden naar herstel van je balans toe te werken. Je leert hoe je met gedachtekracht jouw energiebalans herstelt.

Concentratie & meditatie

Door middel van concentratie en vervolgens meditatie, breng je het denken tot rust. Deze rust zal vervolgens gaan leiden tot meer helderheid en overzicht in je leven

de richtlijnen

Je volgt je eigen tempo binnen je specifieke mogelijkheden. Toch volgen hier een aantal richtlijnen die een indicatie zijn om zonder problemen de opleiding te volgen. 

Leeftijd en opleiding

Je bent minimaal 18 jaar en hebt minimaal een vooropleiding HAVO / VWO - MBO / HBO

Gezondheid

Je hebt een goede gezondheid en een normale conditie. Daarnaast ben je vrij van ernstige verslavingen en gebruik je geen medicijn en drugs.

Tijd en motivatie

Je hebt voldoende tijd naast je standaard verplichtingen en hebt voldoende interesse en je bent gemotiveerd om aan jezelf te werken. Je bent bereid om minder suiker en vlees te eten.

“Yoga is het stil brengen van de veranderingen van het denken”

– Patanjali

Ervaringen van anderen

Praktische informatie

De indeling van de les

1,5 uur fysieke houdingen en een energiebeheersingsoefening. Vervolgens 20 minuten een concentratie of meditatie oefening. Na de korte theepauze, is er aansluitend 1/2 tot 1 uur een lezing over een theoretisch onderwerp met voorbeelden en interactie. De lessen zijn chronologisch opgebouwd.

De basisopleiding

De basisopleiding bestaat uit 40 lesblokken van wekelijks 2 1⁄2 uur, verspreid over een jaar. Als je elke les aanwezig bent is de opleiding goed te volgen. Hoe meer je thuis doet, des te sneller ervaar je de weldadige werking van Yoga. Op een gekozen moment uit het lesschema de fysieke houdingen thuis herhalen geeft geweldige resultaten. Er zijn 120 lesuren en 80 thuisstudie uren per lesjaar.

Kosten

De kosten voor de basisopleiding zijn €1250

  • Wordt betaald in termijnen van €125,00 (10 maanden)
  • €25,00 inschrijfkosten

Wanneer kun je beginnen?

Nieuwe groepen in onze Raja Yoga opleidingen starten in januari en september. Om in de tussenliggende maanden kandidaten en geïnteresseerden toch direct de gelegenheid te kunnen bieden om Raja Yoga lessen te volgen bieden wij het voorprogramma Raja Yoga aan. Deze lessen zijn op:

  • Donderdag om 19.45 – 22.15
  • Vrijdag om 14.00 – 16.30

de lesmethode

Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling

In de Hatha Yoga Pradipika het handboek voor yoga staat: “Er is geen Hatha Yoga zonder Raja Yoga, geen Raja Yoga zonder Hatha Yoga” Dat betekent dat zowel lichamelijke als geestelijke ontwikkeling bij elkaar horen. Het één kan niet zonder het andere. Alleen op deze manier lukt het de mens om de ware ‘Ik’ te vinden.

Praktijkgericht

De methode in onze trainingen is vooral praktijk gericht en bevat veel oefeningen. Er is natuurlijk geen groei mogelijk als er geen persoonlijke vrijheid is en geen eigen beslissing. De sfeer in onze lessen is daardoor open en rustig, soms uitdagend. Deze combinatie heeft een verfrissend resultaat tot gevolg. Yoga is geen starre discipline, maar een levend en boeiend geheel. Hierdoor is een mens in staat zich op een concrete wijze te ontwikkelen. Het Yoga-systeem dat door goede observatie aangeeft dat natuurlijke processen in onze omgeving terug te vinden zijn in de mens zelf, geeft zeer veel voordelen. Omdat mens en natuur niet strijdig zijn, juist gelijk aan elkaar, kan het niet anders dat als je dit herontdekt in jezelf, je gezonder, gelukkiger en rustiger wordt want er is totaal niets te vrezen. Het in balans brengen van lichaam, emoties, denken en ideeën geeft een goede aaneenschakeling, of ‘ lijn van minste weerstand ‘. Het is duidelijk dat er dan een grotere doorstroming in jou plaatsvindt. Deze grote doorstroming of verbinding heet Yoga, eenwording.

Kom kennis maken

Meld je gratis en vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek.

meer informatie over raja yoga?

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden