blogs

Stress – Waar ben je bang voor?

We hebben het regelmatig gehad over verlangens. Het is goed om ook eens te kijken naar de emotionele tegenpool, de angsten. Heel weinig mensen zijn vrij van angsten. Ergens knaagt er toch altijd wel een gevoel van onbehagen dat voortkomt uit een angst. Vaak sluimert dat in het onderbewustzijn en dat is niet zo handig, want dan heeft het invloed op jouw beslissingen en daarmee op jouw handelingen zonder dat je het echt in de gaten hebt. Angst kent heel veel verschillende verschijningsvormen: Angst voor fysieke pijn, voor falen, verlies, afwijzing, eenzaamheid enz.

Het is allemaal op de een of andere manier een angst voor lijden. En eigenlijk is dat vreemd, dat je daar bang voor bent. Want momenten van lijden, momenten van pijn, die hebben de meeste mensen elke dag wel. Je zou dus verwachten dat die angst voor lijden op een gegeven moment wel zou afnemen, als het ware zou slijten. Op een bepaalde manier gebeurt dat ook wel. Mensen krijgen dan ‘eelt op hun ziel’. Dat betekent gewoon dat je al zoveel te verduren hebt gehad dat je niet meer opkijkt van een nieuwe tegenslag. Toch is dat niet wat je mensen toewenst. Het betekent namelijk ook dat je een beetje gevoelloos wordt, dat je een beetje minder gaat leven. En als je niet oppast betekent het dat je een beetje cynisch wordt.

Om dat te voorkomen is het goed om eens een laag dieper te kijken naar angst. Waar ben je nou echt bang voor als je angst voor lijden voelt? Om dat beter te begrijpen kan het helpen om nog even terug te grijpen naar de essentie van energie. Energie is er altijd en ontwikkelt zich in golven. En in die golfbeweging neemt energie steeds verschillende vormen aan. De twee meest wezenlijke verschijningsvormen zijn samentrekkende en uitdijende energie. Wij noemen dat de Gunas. De Gunas zijn de bron van alle verschijningsvormen. Verlangen is een emotionele verschijningsvorm van uitdijende energie en angst is een verschijningsvorm van samentrekkende energie. Dat kun je fysiek ook gemakkelijk waarnemen. Voel maar goed wat er met jouw lichaam gebeurt als je bang bent. Het trekt samen. Biologisch is dat nuttig. Vanuit een sterke samentrekking verzamel je de energie voor een krachtige uitdijing. Dat is handig als je moet vluchten of vechten. Het wordt slecht voor je als je er chronisch last van hebt. Zo was het niet bedoeld. Ook dat kun je trouwens ook makkelijk fysiek waarnemen: rugpijn, stijve nek, hoofdpijn; allemaal verkramping. En dat zien we helaas te vaak, dat mensen chronisch bang zijn, dat ze de hele dag stress voelen. Als je dat structureel wilt overwinnen moet je terug naar de oorzaak van die twee emotionele krachten van angst en verlangen:

1.     De wezenlijke oorsprong van angst is angst voor afgescheidenheid. We zijn in wezen bang om ons niet meer verbonden te voelen. Ga maar voor jezelf na, jouw angsten hebben betrekking op de angst om er alleen voor te staan, voor ervaringen die je niet met anderen kunt delen.

2.     De wezenlijke oorsprong van verlangen is verlangen naar verbondenheid. Je wilt gehoord worden, erkend worden, geliefd worden en liefhebben.

Er zijn 2 waarheden die je kunt gaan beseffen om vrij van angsten en verlangens te worden. Besef ten eerste dat je één bent met alles wat leeft. Het is één en dezelfde levenskracht die alles vormgeeft. En besef ten tweede dat diezelfde kracht er altijd is geweest en er altijd zal zijn. Als je dat voor jezelf realiseert, als je WEET dat jij één bent met die kracht, ver voorbij geloof, dan is er geen reden meer voor angst en geen aanleiding voor verlangens. Je kunt helemaal niet afgescheiden zijn, je bent altijd verbonden en zult dat altijd zijn. Het enige wat je dan nog te doen staat is iedereen helpen die dat ook wil gaan beseffen. Dat is Zelfrealisatie met een hoofdletter. Raja Yoga wijst de weg, overgave in diepe meditatie geeft je de onvermijdelijke uitkomst.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig