blogs

Als begrijpen niet voldoende is

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Als begrijpen niet voldoende is

Je weet niet wat je niet weet…

 

In onze Westerse cultuur ligt een sterke nadruk op het verlangen om te begrijpen. Van jongs af aan worden we getraind om onderwerpen te bestuderen en te gaan ‘snappen’. Toch blijkt dat in ons dagelijkse gewoontes niet van doorslaggevende betekenis. We handelen regelmatig tegen beter weten in. De mens heeft een sterk verlangen naar rationele processen, maar handelt met grote regelmaat irrationeel.

Daar zijn twee redenen voor:

  1. We worden niet getraind om de relatie tussen gedachtes en emoties bewust te doorleven.

  2. We staan niet zo vaak stil bij de vraag waarom we iets willen begrijpen. Begrijpen lijkt wel een doel op zich te zijn geworden.

De reden dat we onze rationele conclusies niet klakkeloos vertalen naar gedrag is, dat gedachten en emoties onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat werkt als volgt: er komt een prikkel bij je binnen, jij betrekt die prikkel op jezelf, en doordat je het op jezelf betrekt, ontstaat er een emotie, direct gevolgd door  een gedachte. Je komt de hele dag met prikkels in aanraking die je niet op jezelf betrekt en die gaan dus ook (gelukkig) gedachteloos aan je voorbij. Als een gedachte in conflict is met eerdere emoties, dan ga je twijfelen.

Een rationele conclusie brengt je dus doorgaans aan het twijfelen. Je snap dat je iets zou moeten veranderen, maar het voelt niet zo. Dat komt, omdat je daarvoor ook iets los moet laten en dat wil je liever niet. Dat geldt voor alle slechte gewoontes (Alles waar je teveel… van kunt doen). Het kan zijn dat je goede voornemens hebt en het moeilijk vindt om daarnaar te handelen. Pas als je dat voornemen weet te verbinden aan een verbetering in jouw gevoel, dan ontstaat het verlangen om die verbetering te realiseren en te bestendigen. Je moet een inzicht doorleven, voordat je het tot leven kunt brengen. Laten we een simpel voorbeeld nemen: Je wilt minder snoepen. Je begrijpt dat je minder zou moeten snoepen, maar je vindt het moeilijk om daarnaar te handelen.

In het begin denk je dan veel aan snoep. Dat maakt het nog moeilijker. Voor je het weet gaat je brein er mee aan de haal. Dan ga je mentaal met jezelf onderhandelen: “maar ik heb zo mijn best gedaan, ik heb nu wel iets verdiend”… En voor je het weet zwicht je voor de verleiding, terwijl je mentaal allang begrepen hebt dat je dit juist niet zou moeten doen. Je kunt redeneren tot je een ons weegt, maar dat helpt je niet. De enige echte oplossing is dat je de bron van jouw verlangen gaat begrijpen. En dat is een heel andere vorm van begrijpen.

Het gaat nu niet om een mentale redenering. Het gaat erom dat is jij je dit realiseert. Je gaat snoepen, omdat je de drang naar snoep (om in het voorbeeld te blijven) niet meer wil voelen. Als jij de moed hebt om in jezelf te onderzoeken waarom je de drang naar snoep niet kunt verdragen, dan kom je dichter bij de oorzaak. Onbevredigd verlangen doet pijn. Die pijn verdwijnt pas als je herkent dat ieder verlangen een poging is om iets toe te voegen aan jezelf. Je voelt je onvolledig, een beetje leeg en dat probeer je te vullen met iets van buiten.

De remedie komt niet van mentaal begrip, maar van doorleefd inzicht. Meditatie is de weg daar naartoe. Gun jezelf de ruimte om vanuit innerlijke stilte heel bewust naar je eigen gevoel te kijken. Zie dat je goed bent zoals je bent. Koester jouw leven en zorg er goed voor. Hou onvoorwaardelijk van jezelf zoals je bent. Dan hoef je er niets aan toe te voegen. Dan is er geen sprake meer van drang, maar dan voel je wel de vrijheid om ergens van te genieten als de gelegenheid zich voordoet. Dat is de balans die je zoekt.

Innerlijke stilte geeft je directe toegang tot liefde. Jouw Ziel houdt onvoorwaardelijk van jou. Dat is jouw levensbron, de energiebron die jou koestert. Blijf dat voelen. Meditatie wijst de weg. De oplossing ligt in je, niet buiten je. Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig