blogs

Begrijpen door niet te grijpen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Begrijpen door niet te grijpen

Inzicht is een proces van overgave door onthechting

Aparigraha is de vijfde Yama, de vijfde ‘weigering’ op het achtvoudige pad van Patanjali. Het wordt vaak vertaald als ‘niet begeren’, maar de letterlijke betekenis van Aparigraha is ‘niet grijpen’. En Patanjali geeft de volgende toelichting:

“Als de afwezigheid van bezit-zucht een voldongen feit is, komt kennis (inzicht) omtrent het “hoe” en “waartoe” van het bestaan.”

Met andere woorden: als jij jezelf weet te bevrijden van begeerte, als je leert om je volledig te onthechten, dan kom je tot een diep inzicht omtrent het doel en de werking van het bestaan.

Begrijpen is een proces van overgave (!) dat zich in een aantal stadia voltrekt:

  1. Je staat open voor nieuwe inzichten. Je bent bereid bestaande overtuigingen los te laten.

  2. Je voelt dat iets een kern van waarheid bevat.

  3. Je herkent voorbeelden uit je eigen praktijk die dat bevestigen. Je gelooft dat het waar is.

  4. Je kunt beredeneren waarom het zo is. Je denkt dat het waar is.

  5. Je herkent in jezelf en bij anderen, op grond van een heel spectrum aan ervaringen, dat het waar is. Je accepteert het. Je weet het.

Er is dus in dit proces sprake van een toenemende mate van zekerheid. Wat heeft dat nou met onthechting te maken? Waarom staat hechting en begeerte inzicht in de weg? Als je goed kijkt naar het proces van begrijpen in de 5 bovenstaande stappen, dan kun je vaststellen dat het eigenlijk een proces is van vervangende zekerheden. Je laat bestaande overtuigingen en zekerheden los ten gunste van nieuwe. En daar zit dus overgave in. Je moet wel in staat zijn om je bestaande ideeën los te laten. Je wordt geconfronteerd met nieuwe kennis en die conflicteert geheel of gedeeltelijk met de overtuigingen die je al hebt. Omdat jij bereid bent je open te stellen en voelt dat iets een kern van waarheid bevat, sta je open voor een diepere onderbouwing van het idee.

Naarmate je meer bevestiging vindt voor kennis, kun jij je steeds meer overgeven aan het nieuwe inzicht. En zo doe je nieuwe inzichten op die steeds breder toepasbaar zijn, tot ze het punt bereiken dat ze zo abstract zijn, zo essentieel zijn en dus ook zo breed toepasbaar zijn dat ze betrekking hebben op het bestaan in het algemeen.

Leren is dus een proces van overgave. Ishvara Pranidhana (overgave) is niet voor niets de vijfde Niyama (Ideaal). Er zijn twee manieren om vanuit overgave te leven. De snelle weg is overgave door devotie (volledige toewijding aan en onbegrensd vertrouwen in een hogere kracht). Daarvoor moet iemand zich onvoorwaardelijk open stellen om direct tot een onbegrensd inzicht te komen. Dat is mogelijk, maar zeldzaam. De langzame weg is een proces van toenemende overgave door toenemend inzicht. De meeste Westerlingen moeten kennis eerst in zichzelf herkennen voordat ze het accepteren, omdat onze cultuur sterk is gericht op individualiteit en persoonlijke controle.

Zolang er hechting is wordt ons intellect vertroebeld door emoties. Je klampt je vast aan overtuigingen en ‘zekerheden’. Verlangen en angst zijn de onbewuste stoorzenders van onze helderheid. Onze persoonlijkheid neigt naar comfort en heeft de neiging om zich te richten naar de bevestiging van gewenste emoties en de ontkenning van ongewenste emoties. Het geeft ons steun in tijden van onzekerheid om onszelf voor te houden dat ons verlangen vervuld zal worden en onze angsten wel mee zullen vallen. Dus als we handelen vanuit gehechtheid aan een verlangde uitkomst is de verwerking van onze waarneming niet zuiver en daardoor zijn onze redeneringen ook niet zuiver.

Voor de meeste mensen geldt dat begrip van het leven het makkelijker maakt om te groeien in overgave. Als je beter begrijpt waarom de dingen gaan zoals ze gaan, is het makkelijker om er vrede mee te hebben. Als je beseft dat iets onvermijdelijk is, aanvaard je het. Bovendien helpt begrip om te voorkomen dat je in zeven sloten tegelijk loopt.

Het schouwen van persoonlijke ervaringen in meditatie maakt dat je kennis bewust en dus op een samenhangende wijze gaat doorleven. Dan kun je die kennis ook toepassen in nieuwe situaties. Door oude zekerheden los te laten en je open te stellen voor toenemende herkenning van de yogaleer in jouw eigen dagelijkse praktijk ervaar je persoonlijke groei. Dat is een enorme stimulans om ermee door te gaan en je inzichten steeds verder te verdiepen, zodat je het steeds beter gaat zien. Hoe meer je weet, hoe duidelijker wordt  dat er nog veel te leren is. Daardoor ga je de zekerheden waar je aan vasthoudt makkelijker relativeren. Zo lossen angsten en begeertes zich langzaam op, omdat je ze in een groter verband kunt zien. En zo wordt het proces van overgave door onthechting een ’zachte landing’.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig