blogs

Eenzaam – Je bent all-een

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

 

EENZAAM – Je bent all-één!

Eenzaamheid is een groot probleem, bovendien lijkt het probleem groter te worden ondanks alle communicatie-middelen die we tegenwoordig hebben. Dat roept natuurlijk twee belangrijke vragen op: Als je eenzaamheid bij jezelf voelt, wat gebeurt er dan precies met je en hoe kom je er weer uit? En als je eenzaamheid bij een ander ziet, hoe kun je diegene dan het beste helpen? Dat begint met het besef van hoe eenzaamheid ontstaat.

Wat is eenzaamheid precies en hoe ontstaat het?


negatieve spiraal vaan eenzaamheid.png

Eenzaamheid ontstaat (meestal langzaam) vanuit een negatieve spiraal. Het begint met een pijnlijke negatieve ervaring door het optreden van een ander. Er is een externe bron die het proces in gang zet. Iemand doet je pijn, in welke vorm dan ook. Bij gebrek aan inlevingsvermogen in degene die de pijn veroorzaakt kun je de pijn niet begrijpen. Je kunt niet begrijpen waarom iemand zo tegen je doet. De logische reflex is om meer afstand te nemen. Door je af te sluiten kun je minder snel beschadigd worden. De drang naar veiligheid maakt dat je naar binnen keert en je afsluit van je omgeving. 

Muladhara Chakra doet zijn beschermende werk, met verstarring als gevolg. Daardoor neemt je inlevingsvermogen verder af (!). In dat proces ervaar je door je eigen afgescheidenheid steeds meer onbegrip en je ziet steeds meer negativiteit om je heen. Je ziet de liefde niet meer in de mensen om je heen. En dan raak je langzaam verbitterd. Daardoor gaan mensen je een beetje vermijden, omdat het veel energie kost om bij je te zijn. En dat wekt dan nog meer verbittering in je op. Goedheid komt niet meer binnen en alles wordt pijnlijk. En je zoekt de oorzaak buiten jezelf, terwijl de oplossing uitsluitend in jezelf gevonden kan worden. 

Als je eenzaamheid ervaart bij je zelf of een ander besef dan, dat de enigeremedie te vinden in het herstellen van het besef van verbondenheid. Die verbondenheid is nooit weggeweest, die is er altijd. Je bent één met alles wat leeft, je bent één met het leven, je bent all-één. De angst om te voelen heeft het alleen voor je verborgen.De eerste stap is de moed te verzamelen om weer te gaan voelen. En als je mensen eng vindt, begin dan met dieren, bomen en planten. Huisdieren (en de natuur in het algemeen) kunnen ons zoveel leren over onvoorwaardelijke liefde. En als je dan de warmte weer in je hart voelt stromen, ga dan langzaam met andere ogen naar je medemens kijken. De meesten bedoelen het goed. Laat ze weer toe en richt je aandacht steeds op hun warme intenties. Net zo lang tot je weer ziet dat liefde de motor is van alles wat leeft. De pijnlijke ervaring die je tot bitterheid gebracht heeft is niet de regel maar de uitzondering. Het is een uitzondering die is ontstaan door de afgescheidenheid van de degene die de pijn veroorzaakt heeft bij je. Je afkeren is geen oplossing. Beschermen jezelf met gezonde assertiviteit en geef dan liefde terug. Dat is de enigeremedie.

Ga terug naar de oorsprong van bitterheid en afgescheidenheid. Mediteer erop en herkendat afscheiding tot meer afscheiding leidt, waardoor je uiteindelijk in het onwareparallelle universum van eenzaamheid terecht kunt komen. En herinner je weer dat verbondenheid de enige waarheid is.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat jegericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig