blogs

Naar je gevoel luisteren, hoe moet dat?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Naar je gevoel luisteren, hoe moet dat?

Voor veel mensen is het moeilijk om naar hun gevoel te luisteren, ondanks het feit dat het dag en nacht aanwezig is. Als kind heb je er geen moeite mee, maar naar mate je ouder wordt, raakt het naar de achtergrond. Het is goed om je eens af te vragen hoe dat komt. Waarom is echt bewust doorleven hoe je je voelt en wat je precies voelt toch zo moeilijk?

Daar zijn vele redenen voor, zoals:

  1. In de ‘vertaling’ van gevoel naar taal gaat heel veel informatie verloren. Het is dus moeilijk om echt goed onder woorden te brengen wat je voelt. Dat is naar jezelf al lastig, maar helemaal naar anderen.

  2. Gevoelens zijn grotendeels onderbewust en de drukte in ons hoofd voorkomt de bewustwording ervan.

  3. Gevoelens zijn eerlijk en daarmee niet altijd comfortabel. Als je een ongemakkelijk gevoel van iemand krijgt, terwijl daar geen objectieve reden voor aan te wijzen is ontstaat bijvoorbeeld angst voor onrechtvaardigheid.

  4. De wens is de vader van de gedachte. Als je aanvoelt dat iets wat je nastreeft niet verstandig is, komt je ego tussenbeide met allerlei argumenten waarom het toch moet gebeuren.

Maar de allerbelangrijkste reden waarom we het zo lang mogelijk uitstellen om naar ons gevoel te luisteren is simpelweg dat het pijn doet. We verdringen onze gevoelens omdat het pijn doet. En we zijn er heel bedreven in geraakt om excuses te bedenken waarom pijnlijke gevoelens er niet toe zouden doen. Je wilt het zelf niet voelen én er is grote sociale druk om je omgeving niet lastig te vallen met jouw pijnlijke gevoelens. De vele varianten van “stel je niet aan” zijn hoorbaar en voelbaar.

Toch is het in jouw proces van bewustwording van groot belang dat je leert om juist die pijnlijke gevoelens niet langer te verdringen, maar juist bewust te doorleven. Door verdringing kun je niks oplossen. Het is uitstel van verwerking. Als je dat lang doet zal dat er op termijn toe leiden dat het proces van verwerking alleen maar heftiger wordt. De druk wordt steeds groter, omdat je wel dagelijks de beperking ervaart die voortkomt uit de onverwerkte pijn. Verdringing is dus geen uitstel van lijden, het is de versterking ervan!

Bijvoorbeeld, van een traumatische ervaring toen je klein was, kan je onzeker en timide geworden zijn. Zelf als je die ervaring verdrongen hebt ervaar je elke dag de schade van die ervaring. Je laat de hele dag over je heen lopen. Daardoor wordt de pijn elke dag bevestigd en groeit die pijn én jouw boosheid langzaam maar zeker tot een punt dat het met een explosie naar buiten komt. Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Dat kan zich uiten als woedeaanvallen, of depressieve gevoelens, of zelfs fysieke klachten. Het gaat erom dat je leert om zo’n uitbarsting van negatieve energie voor te zijn. Het is heel belangrijk dat je leert om te ontladen. Dat doe je in eerste instantie door jouw gevoel toe te laten en er geen weerstand aan te bieden, hoe ongemakkelijk dit soms ook kan zijn. 

Daarom begint bewustwording met leren voelen. Jouw gevoel heeft belangrijke boodschappen voor jou. Door die gevoelens toe te staan en ruimte te geven kunnen onverwerkte ervaringen helder worden. Vervolgens kun je ze in meditatie in een context plaatsen en uiteindelijk gaan relativeren, hoe moeilijk dat nu misschien nog lijkt. En dan krijg je er vat op.

Dus juist als je gevoelens ‘in de weg zitten’ oefen dan langzaam maar zeker om ze juist wel toe te laten. Door ze te erkennen en het gevoel toe te laten verliezen ze langzaam hun lading.  Mediteer erop door dit gevoel te doorvoelen en ernaar te kijken. De sleutel hierin is toestaan. Begin daarna met kleine stappen in een omgeving waar jij je veilig voelt. Dat draagt er allemaal toe bij dat je leert je gevoelsleven te doorgronden. Uiteindelijk kun je het dan loslaten en dat is een heel belangrijke stap op weg naar vrijheid. Gun jezelf die ruimte, het heeft al veel te lang geduurd.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig