blogs

Vakantie – Fijne ont-moeting

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Vakantie – Fijne ont-moeting

De zomervakantie staat voor de deur en dat is natuurlijk fijn. Vakantie is immers een periode waarin je even wat minder ‘moet’ en dus wat meer ruimte hebt voor wat je wilt. Toch is die verandering niet in alle opzichten makkelijk voor een yogabeoefenaar. Als je Yoga verankerd hebt in je leven, heb je vaak een ritme gevonden voor de dingen die je doet, inclusief Asana en meditatie. En dat ritme wordt verstoord door de vakantie. Bovendien moet je twee maanden de wekelijkse les missen. Daar komt bij dat vakanties in het algemeen ook best met stress gepaard kunnen gaan. Vaak wordt er gereisd en regelmatig doe je dat samen met anderen die niet allemaal op hetzelfde moment hetzelfde willen. En dat is een potentiële bron voor spanningen.

Het is dus goed om van tevoren stil te staan bij de vraag hoe jij van jouw vakantie een mooie Yoga-oefening kunt maken. Want zelfs als je door de omstandigheden tijdens jouw vakantie minder in staat bent om je dagelijkse Sadhana te doen is het heel goed mogelijk om meditatief door je vakantie heen te gaan.

Het enorme voordeel van vakantie is dat je meer vrijheid geniet dan anders en dat je dat (meestal) doorleeft met mensen die je dierbaar zijn. Dat is op zich een uitstekende basis voor Yoga. Een meditatief leven verlangt een houding waarbij jouw aandacht standvastig is gericht op de binnenwaartse stroom. Dat zegt niet dat je communicatief naar binnen gericht bent en je zou afsluiten voor je omgeving. Helemaal niet.

De binnenwaartse stroom is gericht op het uitdrukking geven aan jouw zielsverlangen. Vanuit jouw diepste wezen wil je niets liever dan uitdrukking geven aan liefde en vrijheid; dat bewust doorleven en uitdrukken, in welke vorm dan ook. De buitenwaartse stroom is daarentegen gericht op de stoffelijke kant van ons leven en dus meer op de tijdelijke beperkingen waar we mee om moeten gaan en de inspanningen die daarbij horen. Vakantie is dus juist een periode waarin er meer ruimte is voor de binnenwaartse stroom. Die buitenwaartse stroom hoef je even wat minder energie in te steken. Richt je aandacht op jouw verlangen om verbondenheid te ervaren en richt je erop om die behoefte ook bij anderen te herkennen.Dan zal je merken dat je steeds vanuit de overeenkomstenmet jouw reisgenoten naar de werkelijkheid kunt kijken en niet zo met de verschillenbezig hoeft te zijn. Om dit goed te laten werken is het van belang dat je niet te veel let op de vorm waarin mensen zich uitdrukken, maar dat je de aandacht steeds gericht houdt op de achterliggende intentievan hun uitingen. En dan zal je echt steeds weer zien dat de overgrote meerderheid van de mensen die je tegenkomt een verbindende intentie hebben. En als je steeds weer die bevestiging krijgt omdat je geleerd hebt om door de oppervlakkige buitenkant heen te kijken, dan raak je steeds meer gegrondvest in een liefdevolle levenshouding. 

En dan gebeurt er iets moois; iedere neiging tot geweld verdwijnt naar de achtergrond. Je assertiviteit neemt ook toe, omdat je niet meer wilt toestaan dat jouw liefdevolle levenshouding verstoord wordt door iemand die even niet zo goed oplet. Je wordt steeds beter in staat om diegene er met zachte, maar vaste hand op te wijzen dat zijn of haar goede intentie op dit moment voor jou even niet zo goed uitpakt. Je kunt tegelijkertijd duidelijk maken dat je de schoonheid van de intentie weldegelijk ziet. En dan herstelt de harmonie zich ongemerkt, voordat het geweld een voor iedereen waarneembare vorm gekregen heeft. Dat is een meditatief leven en daar kun je de hele dag mee oefenen met wie of waar je ook bent. Beoefen Geweldloosheid en waarachtigheid op een steeds subtieler niveau en doe dat met mildheid voor jezelf en je omgeving. Geweldloosheid en waarheidlievendheid zijn de fundamenten onder een harmonieus leven.

We wensen je een liefdevolle vakantie toe, met alle aandacht gericht op de schoonheid van het leven en vol mooie ont-moetingen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig