blogs

Eerlijk en beleefd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Eerlijk en beleefd – Gaat dat wel samen?

Blijf dicht bij jezelf

 

In onze lessen leer je om de Yamas en Niyamas steeds meer in je eigen leven te verwerken. Zo krijg je meer ruimte voor je zelf, verspil je minder energie en krijg je meer aandacht voor de zaken die je echt belangrijk vindt in je leven.

Eén van de onderwerpen die regelmatig naar boven komt is het vraagstuk van beleefdheid. Aan de ene kant voelen we de behoefte om respectvol met anderen om te gaan, maar er is ook een diep verlangen om steeds waarachtig en eerlijk te zijn. Het blijkt in de praktijk best lastig om dat met elkaar te verenigen. We doen heel veel dingen uit beleefdheid, terwijl we daar eigenlijk geen zin in hebben. Als dat een enkele keer gebeurt is er natuurlijk niets aan de hand. Het probleem is dat beleefdheid zichzelf in stand houdt. Als je eenmaal in een bepaald patroon zit van het uitwisselen van beleefdheden, wordt het steeds moeilijker om waarachtig te zijn.

Dit ligt natuurlijk het meest gevoelig in familieverband. Dat is één van de redenen waarom familie-bijeenkomsten regelmatig met spanningen gepaard gaan. Het kunnen soms een beetje toneelstukjes worden. Niemand zegt echt wat hij of zij denkt, maar ondertussen weet iedereen eigenlijk best hoe het zit. En zo kunnen mensen jarenlang in patronen blijven hangen, waarin ze nooit echt dichter bij elkaar komen en dat is jammer. Problemen worden vooruitgeschoven en mensen krijgen niet de kans om te reageren op (voor)oordelen.

Laten we niet vergeten dat dit allemaal voortkomt uit een goede intentie. We verzwijgen onze mening, onze voorkeur of onze afkeur, omdat we de lieve vrede willen bewaren. Maar dat lukt niet echt, omdat iedereen wel voelt dat er iets ontbreekt. Iedereen voelt de afstand, terwijl we juist verbinding willen bereiken.

De vraag is dus hoe we eerlijk kunnen zijn zonder de ander tegen het hoofd te stoten. Er staat iets tussen jou en een ander in, terwijl je dat niet zou willen, maar je durft dat niet uit te spreken, omdat je bang bent dat je het daarmee erger maakt. Dan kies je voor sociaal geaccepteerd gedrag en wissel je oppervlakkige beleefdheden uit. Je houdt een veilige afstand aan. 

Hoe doorbreek je dat patroon? Eigenlijk is dat heel simpel. Het probleem ontstaat doordat jij een oordeel hebt. Dit soort problemen zijn per definitie subjectief. Ze komen voort uit een verschil in voorkeuren en afkeuren. Als jij je dat beseft kun je er steeds voor kiezen om vanuit dat besef van subjectiviteit te communiceren. Je houdt het dus heel dicht bij jezelf als je de verschillen wilt overbruggen. Zie het als volgt: Als jij tegen iemand zegt: “Ik vind dat jij neerbuigend tegen me doet” dan kan diegene zich daardoor beledigd voelen. Als je zegt: “Ik voel me vaak een beetje onzeker bij jou”, dan heb je inhoudelijk hetzelfde gesprek vanuit een verbindende intentie, in plaats vanuit afscheiding.

Probeer dus steeds vanuit verbondenheid de verschillen te verwoorden, vanuit jouw (subjectieve) gevoel en benadruk jouw besef van die subjectiviteit. Als je dat eerlijk uitspreekt zullen de verschillen juist een brug zijn naar verbondenheid. Dan vind je samen de gemeenschappelijkheid weer, omdat dan de bereidheid bij de ander groot is om je halverwege te ontmoeten. Dan doet waarachtigheid zijn heilzame werk.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig