blogs

Ziel en persoonlijkheid – De vrije wil

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Ziel en persoonlijkheid – De vrije wil

Waarom al die moeite? 

Als leerling van onze opleiding Raja Yoga ontwikkel je stap voor stap een steeds helderder beeld van de relatie tussen Ziel en persoonlijkheid. Je gaat daardoor ook steeds beter begrijpen hoe de vrije wil werkt.

Voor de persoonlijkheid is het leven ingewikkeld. De persoonlijkheid wordt in stand gehouden door manifestatiedrang. Dat vuurtje brand gedurende jouw hele leven. Soms smeult het een beetje en soms laait het hevig op. Dat is vooral afhankelijk van de omstandigheden, want vuur is steeds volledig afhankelijk van zijn omgeving. Zonder zuurstof en brandstof is er geen vuur. Dat geldt ook voor de persoonlijkheid. De persoonlijkheid heeft ook brandstof nodig. De instandhouding van de persoonlijkheid kost veel energie. Dat merk je natuurlijk aan fysieke inspanningen, maar vooral ook aan de mate waarin emotionele onrust en gepieker energie verbruiken.

Omdat de persoonlijkheid volledig afhankelijk is van zijn omgeving, ben je er steeds druk mee. Je bent steeds op zoek naar brandstof. Die voeding van de persoonlijkheid met behulp van prikkels en bevestiging noemen we ‘de vrije wil’. Jouw persoonlijkheid manifesteert zich door naar buiten gericht verlangens na te jagen en angsten te vermijden. Daarin is die persoonlijkheid onverzadigbaar. Vuur gaat gewoon harder branden als er meer brandstof beschikbaar is. Je gaat dus gewoon meer energie verbruiken als je meer kansen krijgt. Dat verbrandingsproces gaat ten koste van jouw harmonie en helderheid en uiteindelijk ten koste van jouw fysieke en geestelijke gezondheid. Je voelt steeds de onbalans tussen onverzadigbaar verlangen naar bevestiging van het ego en begrensde beschikbaarheid van energie in het fysieke lichaam. Dat proces meer voeden is geen oplossing. Het geeft alleen een hoger vuurtje, waardoor je sneller bent opgebrand. In onze opleiding leer je om te zorgen dat dit vuurtje geen uitslaande brand wordt, maar een keurig kacheltje, gericht op het geven van gebalanceerde warmte.

De persoonlijkheid is heel hardleers in dat proces. Steeds zoek je een nieuw vuurtje, een nieuw succesje en het brengt je eigenlijk nergens. De overlevingsstrategie van de persoonlijkheid is op lange termijn niet succesvol. Dat weten we en desondanks klampen we ons er toch aan vast. Om daar los van te komen is standvastige oefening van Onthechting (Yamas) en Overgave (Niyamas) noodzakelijk. In onze opleiding ga je steeds bewuster beseffen dat dit zo werkt. Je gaat ook leren om vanuit dat inzicht een vervullend leven te leiden, dat minder afhankelijk is van dat vuur.

Voor de Ziel is het leven buitengewoon simpel. Voor de Ziel is het leven één en al mogelijkheid. Voor de Ziel is energie onbegrensd en bestaat de tijd helemaal niet, want de Ziel is eeuwig. Daar waar het verlangen van de persoonlijkheid een uitdijend karakter heeft (hoe meer hoe beter), is het verlangen van de Ziel heel concreet en heel specifiek. De Ziel is met een concrete intentie geïncarneerd, op weg naar een specifieke ervaring. Die ervaring is kenmerkend voor die Ziel. Dat is jouw Dharma. Dat moet je zien te ontdekken in de loop van je leven. Het probleem is niet dat jouw Ziel niet zou weten wat ie wil. Dat is heel duidelijk. Het probleem is dat jouw persoonlijkheid zó druk is zichzelf te manifesteren, dat luisteren naar de Ziel een ondergeschikte activiteit is geworden.

Daarom is de essentie van Raja Yoga zo simpel: zorg voor een harmonieus leven door toepassing van de Yamas en Niyamas, een vitaal lichaam door Asana en Pranayama en een heldere geest die door meditatie jouw ware aard klip en klaar doorziet. Dan heb je steeds de energie om met gezonde relativering de manifestatiedrang van jouw persoonlijkheid te aanschouwen en er om te glimlachen. Dan voel jij je vrij om naar de stem van de stilte, de stem van je Ziel te luisteren.

En dan zie je ineens glashelder dat er een rode draad zit in al jouw drukke pogingen om iets van je leven te maken. Al die pogingen dragen in essentie hetzelfde kenmerk. Je hebt een bepaalde aanleg, een bepaalde natuurlijke voorkeur voor een bepaalde rol, voor een bepaald soort activiteiten en alle pogingen die je hebt ondernomen om je te manifesteren waren onderbewust verschijningsvormen van jouw zielsverlangen. En dat weet je allang. Dat heb je altijd al geweten. Jouw persoonlijkheid heeft het steeds ingewikkeld gemaakt, omdat die voorwaarden stelt waaraan jouw inspanningen moeten voldoen. Die wilde er iets voor terug, op zijn minst bevestiging of erkenning en daarin ben je afhankelijk van je omgeving en dat maakt het leven ingewikkeld. Daarom voel jij je niet vrij. In onze opleiding leer je zo te mediteren dat je die patronen gaat herkennen, zodat je ze bewust en geleidelijk kunt doorbreken. En dan ga je de mogelijkheid die de Ziel zag bij jouw incarnatie ook bewust herkennen. Jij gaat je de stem van jouw Ziel her-inneren. Dan wordt de persoonlijkheid een instrument van de Ziel. Als het licht van de Ziel doorbreekt geeft de persoonlijkheid zich over. Dan worden ze samen één geheel, want dát is de bestemming van jouw leven.

Hoe meer jij jouw persoonlijkheid leert om zich daaraan over te geven, hoe simpeler het leven wordt en hoe vrijer je bent. Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig