blogs

Perfect of goed genoeg?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Perfect of goed genoeg?

Hoe sober ben je?

                                                 

Vraag jij je wel eens af waarom mensen ook onder goede omstandigheden ontevreden zijn? Vraag jij je eigenlijk wel eens af waarom je zelf wel eens ontevreden bent?

Zodra we een verlangen ontwikkelen hebben we de neiging om dat ‘in de stof te brengen’, te realiseren. Het probleem daarbij is dat ons voorstellingsvermogen minder beperkingen kent dan de fysieke wereld. En dus hebben we de neiging om in ons ideaalbeeld te blijven hangen. Dat gebeurt op allerlei fronten. Je ziet het bij verbouwingen, vakanties, relaties, kunstwerken, muziekopvoeringen, nieuwe spullen die toch niet helemaal bevallen en al die andere nét niet helemaal perfect uitgevoerde scheppingen. Steeds blijkt weer dat de fysieke wereld weerbarstiger is dan onze voorstelling en verwachting. Besef dan dat jouw beeld van perfectie op zich al een subjectieve beperking is. Het is een beeld dat voortkomt uit jouw verwachtingen en jouw overtuigingen.

Als je begint met mediteren, dan merk je al snel dat jouw gedachten gebonden zijn in tijd en plaats. Gedachten hebben betrekking op toekomst (angsten en verlangens) of verleden (spijt of voldoening) en als jij in meditatie nog niet helemaal innerlijke stilte hebt bereikt en dus jouw gedachten kunt observeren, dan kun je vaststellen dat je steeds heen en weer vliegt tussen die 2 dimensies. In de praktijk ben je in observaties omtrent het verleden begrensd door jouw geheugen, maar als het gaat om jouw verbeelding van de toekomst kun je onbegrensd dwalen door jouw voorstellingsvermogen. Uiteindelijk ben je daarin ook wel begrensd door je geheugen, maar minder. Je kunt namelijk steeds nieuwe combinaties maken van dingen die je al kent. In dat proces is de wens de vader van de gedachte. En daarom hebben toekomstverwachtingen en fantasieën de neiging om nogal dominant te zijn. De hele dag kun je fantaseren over de vraag hoe je leven en jouw omstandigheden en je spullen zouden kúnnen zijn… En daar ben je dus heel druk mee…. En daar verlies je heel veel energie mee…

Dat wordt bij veel mensen nog eens versterkt door het feit dat ze van jongs af aan te horen hebben gekregen dat ze hun ouders moeten overtreffen en zo ben je dus niet alleen druk met je eigen fantasieën, maar ook met die van je ouders… En in de praktijk is het onmogelijk om die verbeelding te evenaren, laat staan te overtreffen. Er is geen perfectie in de stof, alleen in de onderliggende intentie van de creatie als je er tenminste in geslaagd bent om die te zuiveren van jouw persoonlijke oordeel….Dat is natuurlijk meestal niet zo. Zelfs in de fantasie zit al een beperking. In de stof zijn er dan ook nog eens heel veel meer variabelen dan jij in jouw fantasie hebt laten meewegen. Er is altijd wel ergens een beperking waar je geen rekening mee gehouden had. Dat begint zodra je jouw idee onder woorden probeert te brengen. Die woorden zelf zijn al een beperking en het begrip ervan bij degene aan wie je het probeert over te dragen is nog een beperking en zo is dus jouw uiteindelijke creatie slechts een afspiegeling van jouw oorspronkelijke idee. En dan kun je daar op 2 manieren op reageren:

  1. Je kunt onvrede putten uit concentratie op de verschillen, of

  2. Je kunt vrede putten uit concentratie op de overeenkomsten.

Je stopt het doorlopende proces van verbeelding en teleurstelling door steeds je aandacht gericht te houden op de onderliggende intentie van dat wat je hebt voortgebracht. Richt steeds jouw aandacht op intrinsieke schoonheid die in iedere creatie te zien is. Kijk naar het wezenlijke, her-ken het idee, zoals het oorspronkelijk bedoeld was en geniet daarvan.

Het geweldige van Raja Yoga is dat je op allerlei manieren leert om bewust om te gaan met de harmonie tussen Geest en Stof. In Asana ben je uiteindelijk steeds daarmee bezig. Slaag je erin om de vorm uit jouw voorstelling ook daadwerkelijk in de stof (jouw lichaam) te brengen? In de vervolgstappen leer je om écht goed te mediteren. Daardoor ontwikkel je steeds meer de gave van her-kenning van schoonheid in alles wat je ziet. In ieder mens woont een Goddelijke kracht en ieder mens doet op zijn of haar manier zijn uiterste best om zo goed mogelijk vorm te geven aan die kracht. Herken de bezieling in alles wat je ziet. Dan zie je dat Het Leven perfect is, precies zoals het is bedoeld. En dan zie je dat jij perfect bent, precies zoals het is bedoeld. En dan zie je dat dit voor ons allemaal geldt. In het proces van creatie kan van alles misgaan. Blijf steeds gericht op de schoonheid van de essentie in alles wat je waarneemt, dan leef je in perfectie.

Wees niet streng voor jezelf. Her-inner steeds weer hoe je het bedoelde en stel vast dat goed genoeg ruim voldoende is. Blijf niet hangen in je idealen. Ga steeds voort op de weg naar elke dag een beetje meer schoonheid in je leven. Dan handel je zonder te hechten aan de vrucht van de handeling. Dan ben je op weg naar vrijheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig