blogs

Angst of gevaar?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Angst of gevaar?

Blijf helder

Het is soms moeilijk om helder te blijven in tijden van grote onzekerheid. Het grootste probleem is dat emoties overdraagbaar en dus besmettelijk zijn. In onzekere tijden zijn veel mensen bang en die maken elkaar nog banger.  Laten we eens goed kijken naar wat angst eigenlijk is.

Als je vanuit meditatie naar angst kijkt dan, kun je vaststellen dat er eigenlijk een aantal soorten angst bestaan.

1.     De eerste en meest oorspronkelijke vorm van angst is instinctief. Je voelt zonder tussenkomst van gedachten een directe en onbedwingbare dreiging en afhankelijk van de vraag hoe jouw instincten zich ontwikkeld hebben zal je reageren met een directe reflex: vechten of vluchten in allerlei verschillende verschijningsvormen in gedachte, woord en daad. Deze vorm van angst leer je kennen als je ineens oog-in-oog staat met een direct levensbedreigende situatie. Onder die omstandigheden zijn mensen tot ongelooflijke kracht in staat. Uit onderzoek blijkt dat in dat soort situaties het grootste deel van de mensen gericht zijn op verbinding. Mensen kiezen instinctief voor ‘het goede’. Rutger Bergman heeft er zijn bestseller ‘De Meeste mensen deugen’ aan gewijd. Overigens komen dit soort situaties in ons leven gelukkig niet vaak voor en daarom wordt in onze samenleving dit instinct niet vaak meer aangesproken. Toch heeft het in een ver verleden ons voortbestaan bepaald. Samen staan we sterker zit diep in ons wezen verankerd. We zijn er in ons dagelijks leven veel minder afhankelijk van dan vroeger, maar in tijden van onzekerheid komt dat gevoel weer naar boven. Dat is mooi. Dat is de lichtzijde van iedere dreiging. Koester dat. Het brengt ons samen.

2.     Een heel ander soort angst zien we tegenwoordig veel vaker. Dat is de schaduwzijde van onze emotionele ontwikkeling. Dat is irrationele angst. Het is angst waarin een hele kleine kans op iets ernstig heel groot gemaakt wordt, doordat we die angst bij elkaar voeden door de enorme toegenomen communicatiemogelijkheden die we tegenwoordig hebben. Het is fantastisch dat we op zo’n enorme schaal digitaal met elkaar verbonden zijn. Dat zal nog een grote rol gaan spelen in de eenwording van de Wereld in de komende eeuwen. Zowel schoonheid als onrecht komen zo snel en zo grootschalig aan het licht dat het voor mensen steeds helderder wordt of iets constructief of destructief is. Transparantie en helderheid nemen toe. Toch zit er een schaduwzijde aan deze ontwikkeling. Het verlangt onderscheidingsvermogen om met al die impulsen om te gaan. En veel mensen hebben nog niet geleerd om dat allemaal te bevatten. Voor hen zijn al die angstige impulsen overweldigend.

Misschien herken je dat bij jezelf en bij jouw omgeving. Het is van belang om te beseffen dat Yoga je twee handvaten geeft waar je altijd op terug kunt vallen. Dat zijn onthechting en overgave.

Onthechting is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door de innerlijke waarnemer in jezelf te trainen. Iedere concentratieoefening draagt ertoe bij dat je steeds bewuster wordt van het feit dat jij in staat bent tot waarneming van alles wat je ervaart. Daardoor leer je om vanuit een gezonde afstand naar dingen te kijken. Je leert relativeren. Je leert onderscheid te maken en de negatieve spiraal van actie-reactie te doorbreken. Onthechting kun je de hele dag door oefenen door zo vaak als je kunt steeds even stil te staan bij het feit dat zaken je niet overkomen, maar dat jij kunt waarnemen dat je het meemaakt. Daardoor kijk je dus als het ware van een afstandje naar jezelf. Je wordt beschouwelijk. Daardoor ontwikkel je overzicht. Dan wordt jouw denken minder vertroebeld door jouw emoties. Je wordt alert in plaats van bang. Dat is een wezenlijk verschil. Alertheid voedt jouw bewustzijn. De waarnemer in jezelf is geactiveerd en de signalen die binnenkomen worden bewust bliksemsnel verwerkt en afgewogen. Dit is waar jouw denken voor bedoeld is; patronen herkennen en keuzes maken. Samen met inlevingsvermogen is dat de vaardigheid die de mens evolutionair gebracht heeft waar die nu staat. Angst doet het tegenover gestelde. Het trekt je uit de waarnemer en beperkt jouw inlevingsvermogen. Het zorgt dat jij je verliest in gevoel en de patronen juist niet meer helder ziet. Dan kun je in paniek raken en je juist heel alleen of afgescheiden voelen. Dan zoek je houvast bij anderen en daarmee verspreid jij jouw angst, want anderen voelen dat onmiddellijk…Probeer steeds licht te laten schijnen op iedere ervaring die je doormaakt. Daarmee help jij jezelf en jouw omgeving bij de bouw van een betere Wereld. Dat begint tenslotte bij jezelf.

Blijf het steeds helder zien. Het is heel simpel. Staak in ieder geval jouw verzet tegen welke situatie dan ook. Het is zoals het is. Geef je over aan de feiten.

  1. Ga gevaar uit de weg als je kwetsbaar bent. Ga niet buiten de piste skiën als je moe bent en het nog nooit gedaan hebt. Alle ervaringen van anderen wijzen uit dat je dan een onevenredig grote kans hebt om iets te breken. Een intelligent mens leert van zijn fouten. Een wijs mens leert van de fouten van anderen.

  2. Breng andere kwetsbaren niet onnodig in gevaar en doe alles wat redelijkerwijs in jouw vermogen ligt om ze te beschermen. Doe geen schade.

  3. Laat je niet onnodig beperken als je niet kwetsbaar bent en zeker niet door angst. Koester je vrijheid en vertrouw op Het Leven.

Blijf juist in onzeker tijden in jouw ritme. Blijf Asana doen om jouw vitaliteit en energie op peil te houden en blijf mediteren om jouw innerlijke waarnemer aan de leiding te laten. Dan stuur je soepel en helder door alle omstandigheden heen. 

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig