blogs

Realisatie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Realisatie

Wat is dat nou precies? 

De beoefening van Raja Yoga is gericht op realisatie. Ontspanning en vitaliteit zijn ook belangrijk, maar realisatie gaat een stap verder. Daarom wordt Raja Yoga ook wel Koninklijke Yoga genoemd. Laten we daar eens wat beter naar kijken.

Als jij je iets realiseert, dan weet je dat je het waar is. Dat is het wezenlijke verschil met denken en geloven. Een simpel voorbeeld maakt het duidelijk. Als jij denkt dat je van iemand houdt is dat hooguit hoopvol, maar niet doorslaggevend. Als jij het je realiseert verandert dat een relatie blijvend. Als je weet dat je van iemand houdt is de relatie onvoorwaardelijk geworden en dus niet meer afhankelijk van tijd of omstandigheden.

Realisatie is dus geen mentaal proces. Sterker nog, realisatie vindt plaats zonder tussenkomst van verstorende gedachtes. Er zit geen oordeel in. Je voelt ook geen behoefte om verantwoording af te leggen voor zaken die jij je realiseert. Iedere stap van bewustwording vindt plaats door realisatie. Dat doe je met lichaam en geest. Je voelt het in al je cellen én je beseft het mentaal, nadat het heeft plaatsgevonden. Realisatie is bewustzijnsverruimend. Je hebt jouw besef van waarheid vergroot. Je bent tot een wezenlijk inzicht gekomen. Iets leek ingewikkeld, maar het bleek in essentie eenvoudig.

Het brein in onbalans kenmerkt zich door twijfel. We twijfelen de hele dag door over van alles. En dat geeft een gevoel van onrust, dat bij veel mensen op de achtergrond doorlopend aanwezig is. Het brein in balans weet. En dat geeft rust. Bewustwording is een proces van realisatie dat zich in stappen voltrekt. Je beseft je in eerste instantie dat je meer vrijheden hebt, dan je vanuit je opvoeding geloofde. Daarna begin je te beseffen dat je bepaalde zaken van wezenlijk belang vindt en andere niet meer zo belangrijk meer vindt als ze aanvankelijk leken. Dat hoort allemaal bij jouw proces van ontwikkeling van vrijheid door onderscheidingsvermogen.

Je komt tot realisatie vanuit ontvankelijkheid, niet door mentale of fysieke inspanning. Je leert om je ontvankelijk op te stellen. Als je Ananas doet, doe je dat vanuit ontvankelijkheid. Je stelt je open voor het gevoel van ruimte, kracht, souplesse en standvastigheid dat bij een houding hoort.  Als je mediteert, dan doe je dat vanuit ontvankelijkheid. Je stelt je open voor een bewuste ervaring, voor de herkenning van een gevoel, voor een realisatie. Dan kom je tot inzicht. Je merkt het onmiddellijk. Als jij je iets realiseert, dan stopt de twijfel. Jouw dagelijkse beoefening maakt je ontvankelijk en dat maakt je stap voor stap vrij van alles wat je denkt of gelooft. Langzaam maar zeker vallen er schillen van overtuigingen van je af. Jouw ware aard komt naar boven en die is onbeschrijflijk veel mooier dan je dacht. Gelukkig maar.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig