blogs

De kern van de zaak

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De kern van de zaak

Bewaak je overzicht

 

In tijden van verandering willen we nog wel eens het overzicht verliezen. Daarom is het van belang om eens even stil te staan bij de vraag hoe je onder alle omstandigheden de bomen door het bos kunt blijven zien. Daarvoor moet je eerst begrijpen hoe het eigenlijk komt dat je het verschil niet meer kan zien tussen hoofd- en bijzaken. Dat heeft alles te maken met hechting.

Jouw helderheid is niet het resultaat van eindeloos gepieker, maar van innerlijke stilte. Door hechting ontstaan angst en begeerte. Dat leidt tot drukte in je hoofd en daardoor verlies je rust en overzicht. Als er te veel gebeurt in je leven en je verlies het overzicht, dan loop je het risico om in een neergaande spiraal te komen. Het wordt steeds moeilijker om goede keuzes te maken en dat heeft dan weer ongewenste gevolgen. Als je niet oppast kom je van de regen in de drup of andersom. Als dat gevoel je bekruipt doe dan in ieder geval 2 dingen:

1.       Vertraag. Het is heel simpel; als het allemaal te snel gaat moet je vertragen. In het verkeer doe je dat als een reflex, maar in de rest van ons leven willen we dat nog wel eens vergeten. Toch is dat het eerste. Geef dus naar je omgeving aan dat je even wat tijd nodig hebt en voel je daar niet schuldig over. Ze hebben ook niks aan je, als jij jezelf verliest in de situatie.

2.       Relativeer. Nadat je vertraagd hebt is het van belang om even rustig naar je zorgen te kijken. Besef dat je leven er niet vanaf hangt. Doe je oefeningen en keer naar binnen. Reflecteer dan op de simpele vraag: “wat kan je gebeuren?”. Stel dan vast dat je, zelfs in het meest ongunstige geval misschien een onplezierige ervaring meemaakt, maar ook wel weer wat geleerd hebt. Blijf in ieder geval niet piekeren en twijfelen. Hak een knoop door. Je hebt in onze lessen geleerd hoe je dat doet. Helder denken kan alleen vanuit helder voelen. Bouw voldoende innerlijke stilte om jouw gevoel rond jouw thema bewust te herkennen. Luister naar jouw eerste ingeving rond jouw vraagstuk. Dat geeft je de essentie. Dat is de waarheid. Dat is soms ongemakkelijk, maar altijd bevrijdend.

Om je wat houvast te geven zijn er een paar inzichten die je steeds behulpzaam zijn. Koester die:

1.       Alles verandert altijd en de natuur neigt naar het herstel van harmonie.

2.       Het tijdelijke is de bijzaak en het eeuwige is de waarheid.

3.       Uiteindelijk wil je liefde en vrijheid en die vind je in jezelf.

Om dit onder alle omstandigheden te blijven beseffen is het vooral van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Blijf oefenen. Zorg voor jouw dagelijkse moment van vitaliteit en helderheid. Gun het jezelf en jouw omgeving dat je steeds weer de harmonie in jezelf herstelt. Dan heb je ook die uitwerking op de mensen om je heen.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden