Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Op het achtvoudige pad van Patanjali wordt de vijfde stap benoemd als Pratyahara. Dat wordt nog wel eens vertaald als ‘beheersing van de zintuigen’ maar juist door die vertaling wordt het niet altijd goed begrepen. Het wekt de indruk alsof we fysiek zouden moeten oefenen om de vijf zintuigen beter te gaan beheersen. Dat is niet waar het om draait. Je kunt niet ‘heel hard oefenen om niet te kijken, luisteren, voelen, horen of proeven’. Hoe harder je dat probeert, hoe dominanter de prikkels worden.
Twee andere vertalingen van het woord Pratyahara die je zult tegenkomen als je meerdere bronnen met elkaar vergelijkt zijn ’terugtrekking’ en ‘abstractie’. Die laatste twee vertalingen duiden op een diepere betekenis van het woord. Het gaat niet zozeer om het beheersen van de zintuigen, maar het loslaten ervan.
Elke dag, in alles wat je doet sta je voor een keuze; richt jij je aandacht naar binnen of naar buiten? Laat jij je aandacht wel of niet verleiden door je zintuigen of kies je ervoor om die prikkels los te laten, te negeren, ze alleen maar te beschouwen vanuit je innerlijke waarnemer? De rust die daaruit voortkomt is heerlijk. Je verlangt naar die stilte, maar je beseft ook dat je niet álle prikkels kunt negeren. Door groeiend onderscheidingsvermogen zie je steeds beter wat je wilt negeren en wat niet. Dat is wat meditatie voor je doet. Je ziet steeds scherper onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, tussen waar en onwaar, tussen tijdloos en tijdelijk. Je herkent steeds beter de diepere verlangens die je voortstuwen en je hecht steeds minder belang aan de kermis van tijdelijke sensaties die de hele dag voorbij trekken.
Pratyahara voltrekt zich als een proces in je leven doordat je prioriteiten duidelijker worden. Je verlangen om naar binnen te keren groeit langzaam. Je verlangen naar wezenlijke eenvoud komt centraal te staan. Je gaat herkennen waar het écht om draait in je leven. Je wilt je zielsverlangen realiseren. Je wordt meditatiever. Samen in de les mediteren helpt je om meer stilte te vinden. Het geeft je een duwtje in de rug in het proces van verstilling van de geest waarin je stap voor stap doordringt tot het wezenlijke in je bestaan.
Je wil liefde en vrijheid en alleen je begeertes én je overtuiging dat je niet vrij zou mogen zijn staan dat in de weg. Vaak sleep je karma met je mee en dat moet je eerst opruimen. Daarom duurt het proces zo lang. Zorg ondertussen dat je geen nieuw karma aanmaakt. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open. De beoefening van Raja Yoga leert je de vaardigheden die je nodig hebt om dit proces op weg naar vrijheid te doorlopen. Stap voor stap ontwikkel je besef van het diepe verlangen om één te worden met je Ziel. Dat verlangen is er altijd al geweest. Daarvoor ben je geboren. Het zijn de prikkels van buiten die je daarvan afleiden. De kern van Pratyahara is dat je het verlangen naar verbinding met je tijdloze ware aard (dat ís Yoga) stap voor stap voorop gaat stellen in je leven. De rest gaat voorbij, je ware aard blijft.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.
1 gedachte over “De keuze van je leven maak je elke dag”
Mooie blog. Dank je