Is Yoga wetenschappelijk?
Zodra Westerlingen erachter komen dat Yoga veel meer inhoudt dan “al die vreemde houdingen” is een veel gehoorde opmerking: “het klinkt een beetje zweverig”. Daarmee wordt dan meestal bedoeld dat het een hoog ‘feel-good-gehalte’ lijkt te hebben maar verder voor ons rationele Westerlingen maar moeilijk serieus te nemen zou zijn. Dat is jammer. Juiste Yoga beoefening is namelijk helemaal niet zweverig.
Wetenschap, het woord zegt het al, is een bezigheid gericht op “weten” en in onze Westerse cultuur betekent dit dat een onderzocht verschijnsel logisch te beredeneren en experimenteel te reproduceren moet zijn. Het mooie is dat dit in de beoefening van Yoga niet anders is.
Ten eerste is Yoga zoals die ooit door Patanjali is opgeschreven volstrekt logisch. De acht stappen waaruit de methode is opgebouwd hebben een goed te beredeneren relatie tot elkaar. Bovendien is het zo dat de aanwijzingen van de leraar, indien die zorgvuldig worden opgevolgd een voorspelbaar en reproduceerbaar resultaat hebben. Ze leiden op een logische manier tot ervaringen die het inzicht verruimen van de leerling.
De eerste indruk van ‘zweverigheid’ heeft vooral te maken met het feit dat Yogabeoefening niet alleen de gedachtewereld raakt, maar zeker ook het gevoelsleven. De ontwikkeling van Zelfkennis vereist zelfstudie en dat verlangt bij de Yogabeoefenaar de ontwikkeling van een serieus onderzoek van zowel zijn eigen gedachtewereld als zijn gevoelsleven. Meditatie is een heel krachtig middel om te ontdekken dat ook het gevoelsleven heel logisch in elkaar zit. Je gaat begrijpen waarom je bepaalde gevoelens hebt. Je gaat letterlijk her-kennen hoe ze ontstaan zijn en waarom je ze zelf in stand houdt. Weten verlangt realisatie van inzicht. Dat komt altijd voort uit een combinatie van kennis en ervaring; denken en voelen.
De Yogaleer en Yoga beoefening zijn in die zin zeer logisch en ook wetenschappelijk. Neem niets van je leraar aan wat je niet zelf kunt realiseren. Zorg dat je van geloven naar weten ontwikkelt. Daar waar geloof en overtuiging nog beklemmend kunnen zijn werkt inzicht altijd verruimend en bevrijdend. Een goede leraar wijst je de weg. Dat is noodzakelijk. Je kunt niet weten wat je niet weet. Dat is ook logisch.
Veel succes.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.