blogs

Beestachtig

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Beestachtig

Bewustwording is de enige weg

In tijden waarin we ongewild worden geconfronteerd met de wreedheden waar de mens toe in staat is, kun je het niet helpen dat je geraakt wordt door het lijden van je medemens. Het leed dat we voelen tussen mensen is op zich het bewijs dat er een diepe onzichtbare band bestaat die we de ziel noemen. Afgestompte of gewelddadige mensen voelen dat niet. Die zijn geïsoleerd en verblind. Als je openstaat voor de verbondenheid van alle mensen zal dit besef je direct de spiraal van lijden willen doen stoppen. En je voelt het overduidelijk.  Daarom verbinden mensen zich om te helpen.

We zijn geneigd om menselijke wreedheid ‘beestachtig’ te noemen. Daarmee veroordelen we ten onrechte de dieren. Dieren doden om te overleven en niet om anderen lijden toe te brengen. We hebben onze intelligentie relatief ver ontwikkeld. Daardoor hebben we besef van individualiteit en daar kunnen we onder moeilijke omstandigheden niet goed mee omgaan. Het besef van individualiteit maakt ons egoïstisch. Dat is regelmatig pijnlijk voor de omgeving, maar besef dat het permanent pijnlijk is voor jezelf. De mens is alleen in staat tot wreedheid, omdat de mens individueel lijden ervaart. Doordat mensen zich afgescheiden voelen van anderen ontwikkelt zich de neiging om het eigen lijden over te dragen op anderen. De trauma’s die daardoor ontstaan leiden weer tot nieuw geweld. Geweld is besmettelijk. Daarom is geweldloosheid het fundament van Yogabeoefening en zijn de Yamas en de Niyamas de eerste 2 stappen van het achtvoudige pad van Patanjali.

Wreedheid veroorzaakt onvoorstelbaar lijden, maar besef dat het alleen te verklaren valt uit het feit dat het uit het lijden van de dader voortkomt. Daarmee is de daad niet goed te praten, helemaal niet, maar vanuit dit inzicht groeit het besef dat er maar één oplossing is om deze verschrikkelijke spiraal te stoppen. Bewustwording van onderlinge verbondenheid is de enige oplossing voor een vredig bestaan.

De weg naar besef van verbondenheid is de ervaring van innerlijke verbondenheid met je eigen ziel. Alle zielen komen voort uit dezelfde bron en zijn tot in oneindigheid met elkaar verbonden. We zitten met elkaar in hetzelfde schuitje en dat zal altijd zo zijn. Bezieling is de weg naar vrede. Yoga is die weg. In diepe meditatie overzie je de onderlinge verbondenheid van al het leven. Dan zie je ook dat de vrije wil een onvermijdelijk aspect van het leven is. We moeten uit vrije wil tot vrede komen anders houdt het geen stand. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we dat allemaal zullen inzien. Jij draagt daartoe bij door bezieling en verbondenheid bewust in jezelf te ervaren en dat uit te stralen naar je omgeving. Wordt een baken van bezieling dat inspireert tot een liefdevolle levenshouding. Dat is de grootste bijdrage die je kunt leveren aan je eigen leven en aan het leven in het algemeen. Dan ben je een bron van troost voor al het lijden uit het verleden en een bron van hoop voor de toekomst. Het licht verdringt de duisternis. Dat is onvermijdelijk. Daar draag je al toe bij. Jij bent een lichtstraal. Jij straalt in de duisternis. Samen zijn we één onstuitbare bundel van licht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden