blogs

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Begrijpen of begrip

Stel grenzen

Om maar eens met de deur in huis te vallen; het feit dat je iets kunt begrijpen zegt niet dat je er begrip voor hoeft te hebben. Zo is er de laatste tijd veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft altijd betrekking op schending van de eerste Yama (geweldloosheid) in welke vorm dan ook. In onze lessen leer je dat geweldloosheid begint met assertiviteit. Daar schort het nog weleens aan. In alle voorbeelden die we de laatste tijd in de media hebben gezien valt het op: er is een dader die geweld pleegt (fysiek of verbaal) en er is een groep omstanders en slachtoffers die meer hebben geaccepteerd dan ze achteraf hadden gewild.

Het is heel eenvoudig: als voor jouw gevoel iemand een grens overschrijdt, dan is het aan jou om die grens aan te geven. Als dat geen effect heeft, zal je nog duidelijker moeten zijn. Wat ons daarin nog wel eens in de weg staat is onze neiging om redelijk te willen zijn. We kennen allemaal wel de reflex om onwenselijk gedrag een beetje goed te praten. Iemand staat onder druk, heeft het een beetje moeilijk, is moe, of bang of wat dan ook, er zijn altijd wel denkbare oorzaken aan te wijzen die grensoverschrijdend gedrag geheel of gedeeltelijk kunnen verklaren, maar het feit dat je het kunt begrijpen betekent niet dat je er begrip voor hoeft te hebben. Geweld blijft geweld vanuit welk perspectief je er ook naar kijkt en dat verlangt herstel van evenwicht. Je zult er dus iets tegenover moeten stellen dat neutraliserend werkt. Dat betekent niet dat je er meer geweld tegenover zet, dat is escalatie. Het gaat erom dat je er precies de juiste dosis assertiviteit tegenover stelt: tot hier en niet verder.

Als je in een afhankelijke positie zit, dan verlangt dat boven alles moed. Die moed kun je putten uit drie inzichten:

 1. Zonder assertiviteit ontwikkel je een neergaande spiraal. Het zal alleen maar erger worden, omdat degene die verstoord gedrag vertoont de conclusie trekt dat het kennelijk geaccepteerd gedrag is. Bij die persoon is de oorzaak niet weggenomen, dus het patroon zal zich herhalen en waarschijnlijk verergeren. Het is dus onvermijdelijk dat je het patroon bij de ander doorbreekt.
 2. Je ego is bang, je ziel is onbreekbaar. Niemand kan jou de liefde van je ziel afnemen. Die is er altijd en zal er ook altijd zijn. In de kern van je onbreekbaar. Gun jezelf de vrijheid om uit een onveilige situatie te stappen.
 3. Door dat te laten zien inspireer je de groep en heeft de dader geen kans meer. Dat is wat helden doen. Die herstellen natuurlijk evenwicht.

Juist als je in omstandigheden zit die niet volkomen veilig voelen is het belangrijk dat je blijft mediteren. Blijf jezelf trainen om afstand te nemen van je situatie, zodat je er neutraal naar kunt kijken en evenwichtig kunt doen wat nodig is. De persoonlijkheid neigt naar bestendiging van situaties, zelfs als die pijnlijk zijn. De ziel weet wat je te doen staat. Blijf dat goed voelen, dan leef je vanuit innerlijke harmonie en helderheid en dan leer je om resoluut geweld te weigeren ongeacht de consequenties.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

1 gedachte over “Begrijpen of begrip”

 1. Prachtig verwoord!!!
  Raakte me vanmorgen heel diep .
  Ik zit al 60 jaar in een verbaal onderdrukte relatie en heb het zelf uitgevonden hoe ik er mee om moest gaan. Geen geweld tegen geweld maar ook niet buigen .
  Zo bleef ik in innerlijke balans.
  Door yoga kon ik flexibel blijven !!
  Steeds opnieuw in liefde loslaten .
  Toen ik eindelijk voor mezelf ,kon, kiezen werd mijn echtgenoot ziek en een ziek mens , vader van mijn kinderen , wilde ik niet alleen laten .
  Maar ik zal het in deze tijd niemand aanraden.
  Zorg dat je financieel voor jezelf kunt zorgen!
  Houd van jezelf !!
  Je neemt jezelf steeds mee , wees de beste vriend voor jezelf.

  Ik ben ervaringsdeskundige !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig