blogs

Geniet je nog?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Geniet je nog?

Koester het contact met jezelf

Elke dag staan we bloot aan verleidingen om in actie te komen voor doelen, verlangens of angsten buiten ons zelf. Dat kan van alles zijn. Het kan zijn dat je ‘iets’ graag wilt hebben in de zin van mooie spullen, maar het kan ook abstracter zijn, erkenning, succes, een gevoel van trots of waardering. Er zijn allerlei redenen om doelen buiten jezelf na te jagen. Maar wat het ook is, het heeft altijd een gevolg: je wordt afhankelijk van gebeurtenissen en krachten buiten jezelf die je niet volledig onder controle hebt. Je wordt dus minder vrij. Om dat te compenseren ga je proberen om omgevingsfactoren alsnog te beïnvloeden en het liefste te beheersen. Dat zorgt ervoor dat je druk wordt in je hoofd. Want je mentale functie gebruik je om stappen vooruit te denken, scenario’s te beredeneren om uiteindelijk vast te stellen dat het in werkelijkheid net weer anders gaat.

Dat patroon van verlangen, angst en het streven naar beheersing van je omstandigheden sluipt er langzaam in als je niet alert bent. Er is sprake van normvervaging. Je voelt ruimte om iets nieuws op te pakken, dat doe je dan en als je eenmaal bezig bent valt het een beetje tegen hoeveel werk het is. Ongemerkt heb je allerlei afspraken gemaakt en verwachtingen gewekt en voor je het weet zit je een beetje klem. Dan wordt je nog drukker in je hoofd, je wordt moe en je gaat langzaam wat minder goed functioneren. Dan kom je in een neergaande spiraal en als je niet oppast verlies je het contact met jezelf in dat proces. We leren je graag om dat voor te zijn.

Daarvoor is het belangrijk om te waken over je fysieke een emotionele vitaliteit. Dagelijkse oefeningen van Asana, Pranayama en meditatie helpen je om steeds vitaal te blijven, zodat je ook steeds alert kunt zijn. Met die alertheid lukt het je beter om bewust te blijven voelen. Besef dat er elke dag aanleidingen zijn om te genieten van je leven, gewoon even stil te staan bij het feit dat je bevoorrecht bent. Als je gezond bent en in ons land woont, dan ben je bevoorrecht. Maar lukt het je om daar elke dag even van te genieten? Het zijn de kleine dingen die het doen: een mooie lichtval op de herfstkleuren, contact met een dierbaar iemand, spelen met een huisdier of gewoon een mooie wandeling. Het maakt niet uit, maar voel je elke dag de ruimte om even te genieten? Als dat op dit moment niet zo is kan het je helpen om bij te sturen. Begin dan met vertragen en dat begint met nee-zeggen tegen nieuwe verzoeken. Maak bewust ruimte voor jezelf zodat je de verbinding met jezelf kunt herstellen. Dan ga je langzaam weer je leven meer waarderen, je rust uit en je voelt de ruimte om dingen te doen waar je zin in hebt en dan voelt het ook allemaal weer zinvoller. Je voelt dan ook de energie weer om je oefenritme op te pakken en wat meer asana en meditatie-oefeningen te doen, kortom, je komt weer in een opgaande spiraal. Bewustwording geeft je de mogelijkheid om neergaande tendensen in de kiem te smoren. Dan kost het maar weinig energie om het om te buigen. Blijf bewust voelen en stuur subtiel bij als het nodig is.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig