blogs

Keuzes en kleshas

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Keuzes en Kleshas

Wat moet je met al die twijfel?

In de Yogaleer beschrijven de Kleshas de bron van al je problemen. De logica is eigenlijk heel simpel. De Kleshas leggen uit dat jij problemen hebt omdat je geïdentificeerd bent geraakt met je persoonlijkheid en niet met je Ziel. Je bent gaan geloven dat jij jouw persoonlijkheid bent en je bent vergeten dat je een Ziel bent en een persoonlijkheid hebt.

En dat heeft gevolgen: Door die overtuiging van persoonlijkheid ontwikkel je voorkeuren die kenmerkend zijn voor die persoonlijkheid en dan heb je dus ook per definitie afkeuren die dat dreigen te weerleggen. En zo raak je verstrikt in een heel net aan inspanningen om te bereiken wat je graag wilt en te voorkomen wat je juist niet wilt. Om het nog wat moeilijker te maken heeft het nastreven van de dingen die je wilt, regelmatig gevolgen, die je eigenlijk niet wilt en dan wordt het leven ingewikkeld.

Vervolgens ga je steeds meer energie investeren om je weg te vinden in die wirwar van voorkeuren en afkeuren en zo raak je steeds gehechter aan wat je verworven hebt. Want hoe meer persoonlijke inspanning je ervoor geleverd hebt, hoe meer jouw inspanningen bijdragen aan jouw persoonlijke identiteit.

Dat fenomeen op zich is al voldoende om de bron van je problemen te verklaren. Toch wordt het nog wat lastiger als je beseft dat al die zaken waar je gehecht aan geraakt bent, tijdelijk zijn. In je hart weet je dat wel, maar in je hoofd wil je dat liever vergeten. En zo raak je dus gehecht aan zaken waarvan je eigenlijk wel weet dat ze tijdelijk zijn en dus leef je in angst ze weer te verliezen.

De oplossing ligt dus in het besef dat je een eeuwige Ziel bent, die een persoonlijkheid ontwikkeld heeft onder invloed van de dagelijkse omstandigheden en met het doel om zich uit te drukken in de praktijk. In meditatie kun je dat steeds bewuster gaan beseffen en dan ga je de patronen van de Kleshas, zoals die zich dagelijks in jouw leven afspelen steeds duidelijker herkennen. Dan wordt je steeds meer de bewuste toeschouwer van dit schouwspel en dan kun je liefdevol glimlachen om je eigen ervaringen.

Het zou mooi zijn als je de ontwikkeling van Kleshas in een heel vroeg stadium leert herkennen. Hoe eerder in het proces je kunt bijsturen, hoe makkelijker het is.

Het eerste signaal dat je het proces van de Kleshas weer in dreigt te duiken is twijfel. Je wilt iets en daar wil jij je graag voor inzetten, maar je voelt ook dat er een tegenkracht is, een mogelijk ongewenst gevolg van die inspanningen. En dat is een heel waardevol signaal, waar we niet altijd zorgvuldig mee omgaan. Er zijn twee veel voorkomende reacties op twijfel die een slechte afloop kennen:

  1. Als mensen twijfel voelen gaan ze vaak dat wat ze willen een beetje doen. Ze voelen terughoudendheid, maar gaan wel door in de gewenste richting. Maar door het een beetje te doen, bereiken ze niet wat ze willen, terwijl die ongewenste gevolgen wel de kop op steken. Je krijgt dan als het ware het slechtste van twee werelden.

  2. Een andere veel voorkomende reactie is om te blijven hangen in je twijfel. Dat leidt tot stilstand, terwijl de omstandigheden blijven veranderen en dat leidt uiteindelijk tot onvrede.

 Accepteer twijfel voor wat het is: gebrek aan overzicht. Besef dat je het allemaal even niet overziet en neem dus een stap terug. Meditatie is heel effectief in dit proces. Neem de tijd om een beetje gezonde afstand tot het vraagstuk te scheppen, zodat je het allemaal beter overziet. En dan ga je beseffen in welk dilemma je zit. Dan wordt jij je bewust waar je mee bezig bent. Je verlangen wordt helderder, maar ook de angst die je tegenhoudt. En als je dat besef hebt, kun je ook bewust een plan maken. Je kunt bewust afwegen hoe jij je energie goed kunt doseren in het nastreven van dat wat je wilt bereiken en je kunt zorgvuldige tegenmaatregelen nemen om het ongewenste te voorkomen. En als je dan het overzicht weer hebt, en je wilt het nog steeds, ga er dan ook voor. Blijf niet langer twijfelen. Je hebt het helder overzien en je hebt de halfslachtigheid afgeworpen. Blijf dat proces van bewust handeling en meditatieve beschouwing van die handeling steeds herhalen. Dan zul je slagen in je streven en gedurende dat proces je harmonie behouden.

Het mooie van Raja Yoga is dat iedere ervaring een aanleiding kan zijn om dit proces te oefenen. En zo wordt het steeds meer het leidende principe in je leven.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig