blogs

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Mensen zijn dol op labels. Merken spelen daar op in, maar de behoefte is veel dieper dan die merken suggereren. Van jongs af aan worden we opgevoed met labels. We krijgen kenmerken toegedicht. Je bent  lief of stout of juist slim of toch lui afhankelijk van je gedrag en omstandigheden. En in dat proces gaat van alles mis, want je hebt de neiging om die labels als vaste kenmerken te gaan zien (je ‘bent’ immers dit of dat) terwijl het gaat over je gedrag dat afhankelijk is van tijdelijke omstandigheden. Je gaat je steeds meer identificeren met tijdelijke kenmerken. Dat kan je behoorlijk in de weg zitten.

Voel het verschil tussen: “je BENT vervelend” en “je DOET vervelend”. Dat ene woord is een wereld van verschil… toch maken de mensen die ons vormen in onze jeugd zelden dit onderscheid. Je hoeft het jezelf dus niet te verwijten dat je bent gaan geloven dat je van alles ‘bent’. Het is je keer op keer zo verteld. Je bent je ermee gaan identificeren en dat heeft je ook veel gebracht. Het heeft je een bepaalde mate van zekerheid geboden en daarom is het moeilijk om het weer los te laten. Dit vraagstuk van identificatie loopt als een rode draad als de oorzaak van al onze problemen door ons leven heen. Daarom is het zo belangrijk. Zodra je gaat geloven dat je iets ‘bent’ wordt dat een beperking en als dat kenmerk hoog gegrepen is, dan wordt het ook een verplichting om ernaar te leven en dat wordt dan een bron van uitputting.

Als je leven moeite kost probeer je iets te ZIJN wat je niet BENT.

Dat overkomt ons allemaal omdat we het van jongs af aan zo aangeleerd krijgen. Je ouders en daarna juffen meesters, vrienden en rolmodellen hebben meestal met de beste bedoelingen hun eigen ideaalbeelden op jou geprojecteerd. Het lastige is dat dit je houvast geeft maar dat het tegelijkertijd ook een beperking is. Zodra je iets bent heb je besloten om iets anders niet te zijn. Als ondertussen omstandigheden veranderen, dan kan dat gaan schuren en dan krijg je stress en als dat lang duurt word je moe en als dat lang duurt word je ziek en als dat lang duurt… nou ja vul het zelf maar in. Wees dus vooral ook voorzichtig met mensen die het moeilijk hebben. Die krijgen allerlei label toegedicht als psychische stoornis terwijl het vaak menselijke eigenschappen betreft die zo ver zijn doorgeschoten dat ze sociale integratie in de weg staan. Als je last hebt van neerslachtigheid, dan helpt het niet om te zeggen dat je depressief ‘bent’. Als je dat écht gaat geloven blijf je erin hangen. Besef dan dat je moe bent, rust nodig hebt en dat je vanuit ruimte voor jezelf weer bij je ware gelukkige aard zult kunnen komen. Als je erop gaat letten, dan zul je zien dat labels beperkend zijn.

Er is maar één ‘label’ dat verruimend is: je BENT een eeuwige Ziel die verlangt naar de bewuste ervaring van liefde en vrijheid. Hou je daar maar aan vast. Dan wordt dat je eigen zichzelf vervullende profetie. Dat is het al, maar dan ga je dat ook beseffen.

Zelfstudie door meditatie helpt je om dat bewust te herkennen, zodat je gaat voelen wat je houvast biedt en wat je beperkt. Je leert om bewust het tijdloze te koesteren en het tijdelijke te waarderen voor wat het je te bieden heeft en je leert ook om het tijdelijke ondanks de waarde ervan toch los te laten zodra het je besef van liefde en vrijheid in de weg staat. Dat is het proces van bevrijding door bewustwording. Dat is het proces van Raja Yoga.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig