marcel hoekman

Ervaar de kracht van de stilte

Marcel profiel

Marcel hoekman

Hoi, ik ben Marcel en ik woon in Enschede. Ooit ben ik begonnen met Hatha Yoga. Datzelfde jaar ben ik begonnen met de Basisopleiding. In 2023 heb ik examen voor de Docentenopleiding gedaan.

Na Technische Natuurkunde gestudeerd te hebben ben ik in 2001 gaan werken bij een high-tech bedrijf in Enschede, waar ik me sinds lange tijd focus ik me op het ontwerp van fotonisch chips, dat wil zeggen chips waar licht doorheen gaat en op allerlei manieren gebruikt kan worden. Toepassingen zijn talloos, onder meer in telecommunicatie (glasvezelnetwerken, satellietcommunicatie), onderdelen voor lasers in allerlei kleuren (die weer gebruikt wordt in bijvoorbeeld specialistische medische analyse apparatuur) en quantumcomputers. 

Ik maak ontwerpen voor klanten uit de hele wereld, variërend van kleine bedrijven tot multinationals, maar ook voor allerlei wetenschappers. En daardoor ben ik continu bezig de grenzen van het technologisch haalbare steeds verder te verleggen. Ik zeg wel eens dat ik een lichtwerker ben op twee manieren. De ene manier is geestelijk. De andere manier hangt samen met de materiële wereld. Met licht kan je eindeloos veel doen.

Ik ben eigenlijk een vat vol tegenstrijdigheden. Niets menselijks is mij vreemd. Je zou kunnen zeggen dat ik me eerst vooral gericht heb vooral op mijn werk (wat zoals je begrijpt zeer mentaal) en een hedonistische levensstijl om een soort van balans te hebben. Echter, deze levensstijl, hoe leuk en lekker ook, eist uiteindelijk zijn tol. 

Het heeft bij mij lang geduurd voordat ik eraan toe was om me te gaan voorbereiden op het examen van de Docentenopleiding. Deze voorbereiding heeft een bijzonder krachtig transformatieproces in werking gezet waardoor ik van “zwart-wit” naar “wit” aan het gaan ben (oftewel van uit elkaar getrokken worden door rajas en tamas naar een vredigere sattvische staat). Nu zal de focus meer op dienst voor De Yogaschool gaan zitten, wat me helpt lichaam en geest meer in balans te houden.

In mijn vrije tijd lees ik graag van alles over esoterische zaken en (hoger-dimensionale) geometrie. Het fascinerende is dat geometrie voor mij een mooie manier is om een brug te kunnen slaan tussen het westen en het oosten, tussen het materiële en het geestelijke, tussen mijn werk als chipontwerper en mijn dienst als yogaleraar. Ik wens dat ik daardoor een voorbeeld voor anderen kan zijn. In 2008 en 2011 heb ik workshops over Sanskriet gegeven. Ook lijkt het me leuk om in de toekomst meer workshops te gaan geven over aan yoga gerelateerde zaken.

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig