blogs

Meditatie. Stop met zoeken.

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Meditatie. Stop met zoeken.

Koester de stilte

Wie net begint te oefenen met meditatie verwacht dat er van alles gaat gebeuren. De verhalen van anderen over de geweldige ervaringen die ze hebben opgedaan en de diepe inzichten waartoe ze gekomen zijn op hun kussentje zijn aantrekkelijk. Nu wil jij dat natuurlijk ook. Dus ga je ‘heel hard mediteren’ tot je na een tijdje merkt dat het daardoor alleen maar drukker in je hoofd wordt en dat werkt dus niet.

Concentratie is een oefening om de eigen wil te laten leiden over het brein. Op die manier versnippert de aandacht minder en dus wordt de beoefenaar ook minder kwetsbaar voor afleiding, maar zodra dat goed lukt is het tijd om voor meditatie en dat is precies het tegenovergestelde. Meditatie komt voort uit ontvankelijkheid.

In de beoefening van meditatie ontstaat een beetje ruimte door vanuit de innerlijke waarnemer de gedachten te beschouwen zonder erop te reageren. Het lijkt wel alsof het brein steeds de aandacht probeert te winnen met nieuwe capriolen en hoe meer dat genegeerd wordt hoe stiller het brein wordt. Door gedachten alleen maar waar te nemen zonder te reageren wordt het stiller en na een tijd gebeurt er iets bijzonders: er komen steeds minder nieuwe gedachten. Het brein geeft zich over. En dan ontstaat er ruimte. Door vervolgens die tijdloze ruimte ongevuld te laten en alleen maar te genieten van de stilte raakt besef van tijd en plaats langzaam naar de achtergrond. Dan kom je in meditatie. Daar moet je een tijdje voor oefenen, want in het begin versnippert de aandacht regelmatig weer. Geheugen en verbeelding nemen het weer over er komen herinneringen en fantasieën naar boven. Maar door trouw te blijven oefenen en je niet door je brein laten beetnemen door die innerlijke prikkels consequent te blijven negeren wordt je stil in je hoofd en de ruimte die ontstaat is geweldig. Het geeft energie, je komt tot rust en je ontwikkelt overzicht.

Het mooie is dat iedereen met een goede gezondheid die goed rechtop kan zitten ook kan leren mediteren. Gun jezelf de kracht van de stilte. Het zal zoveel goeds brengen in je leven. Mensen die veel mediteren zijn te herkennen aan de natuurlijke rust die ze over zich hebben. Ze kijken met vreugde de wereld in, want ze weten uit ervaring dat ze altijd hun geluk in zichzelf kunnen vinden. Harmonie is altijd binnen handbereik. Dat is ook logisch, want het is de natuurlijke gemoedstoestand van iedereen, maar dat vergeten we wel eens in de hectiek van alledag. De beoefening van Raja Yoga biedt alle instrumenten die nodig zijn voor een leven in harmonie en helderheid. Het is wel beter om met regelmaat te blijven oefenen. Het is een proces, want als je weer druk bent met van alles vergeet je weer snel hoe mooi het kan zijn. Gelukkig is de beoefening zelf heilzaam en fijn om te doen. In korte tijd leer je om vitaliteit en innerlijke rust te ontwikkelen. Ook leer je om op eigen kracht angsten en verlangens te overwinnen waardoor je steeds evenwichtiger wordt.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig