blogs

Stralend Leven

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Stralend leven

Helpen door de weg te wijzen

In onze lessen draait het vaak om zingeving. Je leven krijgt stuwkracht, als de ruimte ontstaat om bezieling centraal te stellen. Dan kunnen de 3 kwaliteiten tot wasdom komen die in ieder mens van nature aanwezig zijn. Dat zijn wilskracht, liefde en intelligentie. Ieder mens voelt diep van binnen de drang om te leven, om te verbinden en om tot inzicht te komen. Hoe meer ruimte je voelt om deze 3 kwaliteiten te cultiveren in je leven, hoe gelukkiger je bent. In onze drukke samenleving wordt dit proces begrensd door begeerte en prestatiedrang. Veel mensen moeten meer dan ze mogen en de stress die daaruit voortkomt beperkt ze in de realisatie van deze 3 kernkwaliteiten.

Het is van belang om te beseffen dat die kwaliteiten steeds op de achtergrond aanwezig zijn. Je hoeft alleen maar ruimte te scheppen. De sleutel naar geluk zit in jezelf en in de ruimte die jij jezelf gunt. In meditatie ervaar je dat. Dan zie je het heel helder. In de dagelijkse drukte heb je de neiging om jouw bezieling op het tweede plan te zetten. Je hebt het gevoel dat de korte termijn belangrijker is dan de lange termijn. Als je tot meer innerlijke stilte komt en dus ook meer overzicht ontwikkelt en daardoor meer rust vindt in je leven, komt onherroepelijk ook de vraag naar boven hoe je anderen kunt helpen. Je gunt iedereen de helderheid, de rust en de liefde voor het leven die je in jezelf hebt ontwikkeld. In dat proces vind je zingeving.

Daar ligt een valkuil op de loer. Vanuit idealisme voel je de neiging om je in te zetten voor anderen. Dat is mooi, maar zodra het ten koste gaat van je eigen innerlijke stilte ben je ook minder goed in staat om anderen te helpen. Besef steeds dat de drie kernkwaliteiten van Wil, Liefde en Intelligentie beginnen met Wil. Je kunt mensen alleen helpen als ze geholpen willen worden. Je kunt ze wel steeds de weg wijzen naar de kern van de zaak. En die kern is dat ze de antwoorden in zichzelf moeten zoeken en niet daarbuiten.

Je wijst de weg door een stralend voorbeeld te zijn. Laat steeds je licht schijnen in de duisternis. Dat is het wezenlijke verschil tussen inspireren en motiveren. In motivatie probeer je vanuit je eigen wilskracht een ander op gang te brengen. Daar loop je langzaam op leeg. Door inspiratie deel je het licht dat door jou schijnt. Daarmee wijs je de weg naar het licht dat in ons allen schijnt. Zo plant je de hele dag zaadjes die in anderen tot ontwikkeling kunnen komen, zodat hun wilskracht, liefde en intelligentie tot volle wasdom kunnen komen. Dat is de grootste bijdrage die je kunt leveren. Koester steeds het licht in jezelf en deel het met anderen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden