blogs

Sturende Prikkels

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Sturende prikkels

Blijf alert.

Of je het nou in de gaten hebt of niet, we staan allemaal de hele dag bloot aan sturende prikkels. Een sturende prikkel is een regel of beoordeling die ontworpen is om gedrag te beïnvloeden. Als het met geld te maken heeft wordt het ook wel een ‘perverse prikkel’ (de beroemde bonussen) genoemd. Daar kan dat geld ook niks aan doen, want geld is sattvisch, maar de mensen die het in handen hebben meestal niet. Soms is de discussie rond prikkels politiek geladen. Daar blijven we in Raja Yoga verre van. Wij richten ons op zelfrealisatie. Dat is niet afhankelijk van politiek.

Toch is het goed om het in deze blog over sturende prikkels te hebben. We hebben er allemaal mee te maken. Hoe meer jij je bewust bent van de prikkels waar je bloot aan staat, hoe minder invloed ze op je hebben. Dus voor je vrijheid is het van belang om ze te herkennen. Als bijvoorbeeld in je werk snelheid beloond wordt, dan stimuleert dat allerlei negatieve effecten (slordiger werken, meer vermoeidheid en burn-out, minder collegiaal gedrag enzovoorts). Onze samenleving zit vol met prikkels die op haast en selectie gericht zijn. Het begint van jongs af aan. Beoordelingen op school, budgetten bij de overheid, in de zorg en in grote bedrijven, de studieregelingen op HBO-instellingen en Universiteiten; overal kom je geïnstitutionaliseerde tijdsdruk tegen. Daarom hebben we haast. Als samenleving hebben we daar last van. Vermoeidheid en stress zijn het gevolg.

Het sluipt erin en je staat er niet bij stil dat je als volwassene elke dag de keuze hebt om er niet aan mee te doen. Dat is vooral een kwestie van zelfrespect. Er is een omgeving voor je te vinden waar je op inhoud en persoonlijke kwaliteiten gewaardeerd wordt en waar jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw bijdrage aan het geheel hand in hand kunnen gaan. Daar kun je groeien. Personeel wordt steeds schaarser. Doe er je voordeel mee. Yogabeoefenaren zijn gewild. Iedereen wil werken met mensen die in harmonie zijn, die vanuit rust en helderheid de Yamas en Niyamas in hun leven omarmd hebben. Je omgeving voelt dat aan. Je bent al geliefd, gewoon omdat je bent wie je bent. Je hebt geen haast. Ego’s hebben haast, zielen hebben alle tijd van de wereld.

Er is nog een belangrijke categorie van sturende prikkels waar je elke dag mee te maken hebt. Alle beleefdheden vallen in deze categorie. Ze zijn ontstaan met goede bedoelingen. Het is een manier om respect te tonen, maar diezelfde beleefdheden belonen oneerlijkheid. Waak daarvoor, want daarmee hou je problemen in stand.

Bewust zijn van de prikkels die bij je binnenkomen en daar bewuste keuzes aan verbinden is de structurele oplossing. Het is allemaal een kwestie van het vasthouden van je ritme van beoefening. Als je consequent de eerste 2 Yamas toepast ban je alle haast en oneerlijkheid uit je leven. Als je met regelmaat Asana, Pranayama en meditatie beoefent, dan blijf je vitaal, weerbaar en helder. Dan weet je wat je wilt en waar je grenzen liggen. Dat houdt je leven overzichtelijk. Blijf oefenen. Het leven is een leerkans. Geniet ervan.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig