blogs

Veerkracht

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Veerkracht

Hoe kun je omgaan met tegenslag?

Er zijn van die mensen waarbij het altijd voor de wind lijkt te gaan. Het lijkt wel of die mensen nooit tegenslag hebben; dat steeds alles meezit. Dat is natuurlijk niet zo. Ook mensen die in harmonie leven, of mensen die ogenschijnlijk onder een gunstig gesternte geboren zijn krijgen te maken met tegenslag. Iedereen zit in dezelfde golfbeweging van voor- en tegenspoed. Alles is energie en energie beweegt zich voort in golven. Kennelijk is het wel zo dat de één er anders mee omgaat dan de ander. De één lijdt minder onder die tegenslag dan de ander en heeft kennelijk een manier gevonden om zich niet uit het veld te laten slaan. Laten we daar eens wat beter naar kijken.

Als jij je sterk laat beïnvloeden door tegenslag, dan accepteer jij dat teleurstelling jouw gemoedstoestand negatief raakt. Kennelijk was het zo dat hoop voor jou een energiebron was en dan verlies je die bron op het moment dat de hoop vervliegt. Daarmee is niet gezegd dat hoop een negatieve kracht is; integendeel het kan je heel veel houvast bieden. Het is alleen wel van belang om je er steeds bewust van te zijn, dat is alles. Hoop is een verwachting, geen zekerheid.

In Raja Yoga leren we bewust te reflecteren op onze persoonlijkheid en vanuit die houding is het zinvol om je af te vragen hoe je een veerkrachtige persoonlijkheid kunt ontwikkelen die jou in rust en harmonie door turbulente omstandigheden heen kan loodsen. Daarvoor zijn een aantal eigenschappen van belang:

1.      Ten eerste is het zaak om je aan te leren om de oorzaak van tegenslag naar jezelf terug te leiden. Niet dat jij jezelf iets moet gaan verwijten, maar stel jezelf wel steeds de vraag wat jouw aandeel is in de tegenslag die je hebt ervaren. Ergens is hoop en hechting met je aan de haal gegaan. Daar kun je iets van leren. Veel mensen vertonen de tegengestelde neiging. Veel mensen gaan in eerste instantie naar anderen wijzen als er sprake is van tegenslag. Dat is schadelijk voor hun leerproces. Het doet voor jou niet echt terzake of een ander iets heeft veroorzaakt dat jou nu nadelig beïnvloedt. Het gaat erom dat jij er niet op voorbereid was. Concentreer je op de vraag waarom jij dit niet voorzien had. Jouw helderheid schoot tekort. Nogmaals, dat hoef jij jezelf helemaal niet te verwijten. Sterker nog, dat moet jij jezelf vooral vergeven. Het is een menselijke valkuil. Maar je kunt er wel iets van leren. Je kunt reflecteren op jouw eigen gedrag en dan zul je zien dat je óf verblind was door verlangen, óf even niet alert was, omdat je te moe of te druk was. Dan weet je weer voor jezelf dat je meer ruimte en meer rust moet inbouwen in je leven. En dan kun je eventuele ongewenste ontwikkelingen de volgende keer eerder bij jezelf en in jouw omgeving herkennen en op tijd bijsturen.

2.      En dat is ook direct de tweede aanwijzing. Mensen die ogenschijnlijk geen tegenslag ervaren zijn er meestal heel goed in om negatieve ontwikkelingen in de kiem te smoren. Ze weten hun helderheid en alertheid doorlopend op een hoog niveau te houden waardoor ze snel inzien dat een bepaalde tendens ongewenste gevolgen kan hebben. Op het moment dat die tendens nog maar heel subtiel is kost het maar weinig energie om bij te sturen. Dat is levenskunst. De mogelijkheid om duurzaam alert en helder te zijn verlangt vooral regelmatige beoefening van Asana en Meditatie. Dat waarborgt een heldere Geest in een gezond lichaam. Blijf gewoon oefenen en contempleren, dan ervaar je elke dag verbetering; stap voor stap.

Shiva zegt Arjuna in de Gita niet voor niets om te handelen zonder te hechten aan de vrucht van de handeling. Emotionele betrokkenheid (angst en verlangen) bij de uitkomst van jouw handelen dempt jouw helderheid en alertheid. Put vreugde uit de zorgvuldige, heldere en toegewijde uitvoering van de handeling zelf en weet dat je daarmee de hoogste kans op een gunstige uitkomst hebt zeker gesteld. Zie iedere vorm van tegenslag als een leerkans en zoek geen verwijten maar vergeving. Dan wordt helderheid en onuitputtelijke veerkracht jouw natuurlijke houding.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie. Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig