blogs

Wacht niet op anderen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Wacht niet op anderen

Iedereen heeft zijn of haar eigen proces

Wij mensen zijn sociale dieren, met alle voor- en nadelen van dien. We hebben een geweldig vermogen tot verbinding, inlevingsvermogen en samenwerking, maar we zitten elkaar ook regelmatig in de weg. Dat geldt zeker als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Zodra we ons met mensen op een persoonlijk vlak verbonden voelen (vrienden, partners, familie), dan hebben we vaak het gevoel dat we een rol (moeten) spelen in hun ontwikkeling, zeker als we bewust bezig zijn met onze eigen ontwikkeling. Toch gaat dat niet zonder slag of stoot. Dit verlangen om bij te dragen aan de ontwikkeling van anderen komt voort uit liefde en dat is prachtig. Toch is het goed om te beseffen dat het een begeerte is. Het is een verlangen van het ego.

Jij hebt angsten en verlangens en die projecteer je op je omgeving. Als jij bewust aan je ontwikkeling werkt en de mensen waar je van houdt doen dat niet, dan ontstaat er voor jouw gevoel een kloof en omdat je gevoeligheid zich meer ontwikkelt dan die van je dierbaren, voel je die pijn ook nog eens beter dan zij. Dat kan je behoorlijk in de weg zitten.

Blijf beseffen dat ieder mens recht heeft op zijn eigen proces. Je kunt niet altijd beoordelen waarom iemand blijft hangen in zijn of haar ontwikkeling. Je weet niet welke onderbewuste blokkades in de weg zitten. Ieder mens die nu leeft heeft al vele levens achter zich. Daarin zijn allerlei ervaringen opgedaan waar jij geen zicht op hebt, tot je een hoge mate van helderheid verworven hebt. Als jij je ergert of zorgen maakt over de traagheid van je medemens, dan heb je die helderheid dus nog niet verworven. Je bent gefrustreerd of bang, omdat je het niet begrijpt. Je voelt zelf een diep verlangen naar ontwikkeling en bezieling en juist degenen waar je van houdt voelen dat (nog) niet. In meditatie ontvang je een diep gevoel van liefde en vrijheid en dat gun je ook aan je medemens maar die willen en kunnen dat nog niet ontvangen. Je kunt niet helpen als iemand niet geholpen wil worden.

Er is maar één remedie voor dit vraagstuk: wacht niet op anderen. Laat je eigen ontwikkeling niet afremmen door mensen om je heen, maar inspireer ze wel. Blijf steeds gericht op je eigen ontwikkeling. Koester de drang naar vrijheid en vrede die jij zo bewust in jezelf voelt en blijf standvastig op de binnenwaartse stroom zoals je dat in onze lessen leert. Blijf in je dagelijkse ritme van beoefening en maakt van iedere ervaring een leerervaring. Als je steeds de waarde van je ontwikkeling blijft delen met je medemens door te zijn wie je bent en ze te laten voelen hoe geweldig het is om in alles wat je doet liefde en vrijheid te herkennen, zullen ze uiteindelijk nieuwsgierig worden over de vraag hoe je dat toch altijd weer klaarspeelt. Op een gegeven moment willen ze weten hoe het komt dat je altijd straalt. En als ze er dan naar vragen, dan ben je er om de weg te wijzen. Wanneer dat gebeurt, dat weet je niet. Eén ding weet je zeker, hoe verder jij vordert in je eigen ontwikkeling, hoe meer je bijdraagt aan de inspiratie van je omgeving. Inspireer en sta klaar als iemand geholpen wil worden, maar bespaar je de moeite om het af te dwingen. Dat is in strijd met de eerste Yama, geweldloosheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

2 gedachten over “Wacht niet op anderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig