blogs

Weet wat je eet

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Weet wat je eet

Je neemt het in je op

Voeding speelt een belangrijke rol in hoe het met je gaat. De meeste mensen laten zich met name leiden door voorkeuren en afkeuren (lekker en niet-lekker). Sta er eens wat vaker bij stil dat je wordt wat je eet. Jouw eten wordt omgezet in je eigen menselijke cellen. Iedereen kan aanvoelen dat jij je lichaam het beste helpt met voeding die goed door je lichaam kan worden opgenomen. Het belang van een gezonde darmflora wordt in steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Je darmflora speelt een bepalende rol in het vitaal houden van je immuunsysteem en ook in het permanente proces van verjonging van cellen dat in je plaatsvindt.

Verdiep je eens in de waarde van soja en in het bijzonder van Miso (gefermenteerde soja). De lezing van Dr. Kushi [klik hier], die de positieve effecten van soja-consumptie jarenlang heeft onderzocht, is in dit verband leerzaam. Kies dus het liefst voor gefermenteerde soja in de vorm van miso. Miso blijkt een belangrijke rol te kunnen spelen in de preventieve zorg. Het heeft een sterke ontstekingsremmende en weerstand verhogende werking en heeft mede daardoor ook een positief effect op je celdeling. Tempeh en af en toe tofu kunnen ook prima.  Let wel op met overmatig gebruik van soja. Soja in de vorm van sojayoghurt en melk zijn niet aan te bevelen. Soja staat maatschappelijk regelmatig ter discussie, omdat het met ontbossing wordt geassocieerd, maar besef dat een groot deel van de soja productie bestemd is voor veevoer. Vleesproductie is een zeer inefficiënte manier van eiwitproductie. Een kilo vlees kost 4-7 kilo graan en 15.000 liter water. Je hoeft je dus echt niet schuldig te voelen als je jouw eigen vleesconsumptie vervangt door soja consumptie, integendeel.

Neem ook eens de tijd om de balancerende werking van bruine rijst te ervaren. Het is heilzaam om van bruine rijst een hoofdingrediënt in je dieet te maken. Het heeft een sattvische uitwerking op je gestel en je gemoed.

Het Westerse dieet is op een aantal vlakken slecht voor onze gezondheid:

  1. De nadruk ligt op lekker en niet op voedzaam. Maak een onderscheid tussen wat je brein wil en wat je lichaam nodig heeft. Zorg dat je het belang van je lichaam vooropstelt in je eetpatroon.
  2. We hebben een sterke voorkeur voor de combinatie van vet en zoet en voor vet en zout. Voor beide combinaties heeft ons brein geen goede natuurlijke rem. Ze geven ons de neiging om te veel te eten en voedingsproducenten weten dat. Hetzelfde geldt voor zoetstoffen, die bevorderen de eetlust.
  3. Daarnaast eten we te veel bewerkte voeding die te snel verbrandt. Dat verstoort onze hormoonhuishouding en suikerspiegel, waardoor je lichaam vervolgens druk is om de balans te herstellen.
  4. Bovendien eten we te snel en te veel, zoals we veel dingen in ons dagelijks leven te snel en te veel doen.
    1. Probeer eens ‘overdreven goed’ te kauwen. Probeer eens iedere hap 40 keer te kauwen voordat je slikt.
    2. Probeer echt te proeven wat je eet. Laat de smaak bewust tot je doordringen en voel goed of dit is wat je lichaam nu nodig heeft.
    3. Je zult merken dat je door deze 2 simpele maatregelen bewuster (en minder) gaat eten. Je zult sneller in balans komen en beter in balans blijven.

Laat de kern van voeding gewoon voedzaam zijn.

Het is simpeler dan je denkt. Meer volle granen, zoals voornamelijk rijst, gierst, parelgerst, maar ook mais en boekweit. Daarnaast stevige groenten, goed gekookt, groene bladgroenten, smaakvolle condimenten zoals pickels. Ideaal is 5 smaken in elke warme maaltijd.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig