De geschiedenis van De Yogaleer
Tegenwoordig kennen we Yoga vooral van de fysieke oefeningen, zoals die Wereldwijd in vele duizenden Yogacentra en -scholen worden onderwezen en beoefend in de meest uiteenlopende verschijningsvormen. Toch is dat niet wat Yoga van oorsprong is. Dat wil zeggen. Dat is maar een onderdeel van de Yogaleer.
Volgens de overlevering in de Yogatraditie bracht Shiva meer dan 12.000 jaar geleden de Yogaleer als eerste onder de aandacht als methode voor zelfrealisatie. Hij kreeg 7 volgelingen; de Saptarichis. Deze Saptarichis vestigden een traditie van mondelinge overdracht. Van daaruit ontstonden verschillende interpretaties en stromingen. Het zou nog duizenden jaren duren voordat de Indiase wijsgeer Patanjali omstreeks 200 voor Christus erin slaagde om de essentie van die verschillende stromingen samen te vatten tot één leer en die in 196 zinnen of Soetra’s op schrift te stellen.
Het achtvoudige pad
Patanjali wordt gedreven door een heel helder ideaal. Hij constateert dat mensen lijden. Zowel in hun proces van overleven als in het afscheid door verlies en sterven worden mensen doorlopend blootgesteld aan pijn. Hij verlangt voor de mensheid een oplossing voor dat probleem. Patanjali levert twee intellectuele prestaties met zijn werk. Ten eerste verklaart hij eenduidig de essentiële bron van het lijden van de mens en ten tweede beschrijft hij in zijn Soetra’s een volstrekt logisch achtvoudig pad naar zelfrealisatie als uitweg uit dat lijden.
De bron van het lijden of hindernissen : De Kleshas
De letterlijke betekenis van Kleshas is “bezoekingen”. In 5 eenvoudige stappen verklaart Patanjali het ontstaan van het lijden én hoe lijden opnieuw weer lijden veroorzaakt, waardoor dit lijden dus een vicieuze cirkel is, die kan worden doorbroken door acht opeenvolgende stappen.
Het proces van lijden start met het feit dat we als mensen hechten aan verschijningsvormen waarvan we diep in ons hart weten dat ze tijdelijk zijn. Ondanks onze hechting voelen we dat we ooit los zullen moeten laten. We ontwikkelen een ideaalbeeld van onszelf en identificeren ons daarmee. We gaan geloven dat we ons Ego zijn. Vanuit dat ideaalbeeld ontwikkelen we verlangens en angsten. We gaan hechten aan onze verworvenheden en ontwikkelen daarmee automatisch de angst ze te verliezen. Zodra dat (egocentrische) beeld in conflict komt met de werkelijkheid voelen we ons persoonlijk aangevallen en ervaren we pijn.
Meditatie
De Yogaleer is een beproefde methode met acht aspecten om je van die vicieuze cirkel van bezoekingen of klesha’s te bevrijden en steeds meer gevestigd te raken in jouw ware aard. Die methode omvat zowel fysieke als mentale training, die uitmondt in diepe meditatie waarin jij leert jouw ware aard te herkennen. De fysieke oefeningen (Asanas) spelen dus in Yoga inderdaad een belangrijke rol, maar ze zijn oorspronkelijk met name bedoeld om vitaliteit, souplesse en innerlijke stilte te ontwikkelen zodat we goed zijn voorbereid voor diepe en langdurige meditatie. Deze oorspronkelijke Yogaleer wordt beoefend onder de naam Raja Yoga, de Koninklijke Yoga. Meditatie is een proces dat langzaam aan geleerd zal worden onder deskundige leiding. Het is kort gezegd éénpuntigheid, het kan alleen maar met een lichaam in stilte en rust bereikt worden.
De Yogaschool in Enschede met 3 vestigingen en tevens 1 in Oldenzaal organiseert al meer dan 22 jaar uitstekende lessen in Raja Yoga. We noemen deze lessen opleidingen. Toch zijn deze lessen zo goed, niet iedereen zal leerkracht kunnen of willen worden, het leven krijgt een andere kijk door onze trainingen, er ontstaat stukken meer harmonie in woord en daad.
Wij verzorgen een meerjarige opleiding, waarin je leert om een serieuze beoefenaar van het Yoga pad te worden, waarin je jezelf eventueel kunt doorontwikkelen als een bekwame Raja Yoga docent.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.