blogs

Apocalyps

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Apocalyps

Laat je zekerheden los

In de huidige tijd maken veel mensen zich zorgen. De media staan vol met doemdenken en apocalyptische voorspellingen met betrekking tot het klimaat, onze democratie en de risico’s van een nucleaire oorlog. In de beoefening van Raja Yoga staat voorop dat je leert om onder alle omstandigheden in harmonie te blijven. Maar hoe doe je dat als je omgeving dat minder goed lukt?

Laten we eerst even stil staan bij de oorspronkelijke betekenis van het woord Apocalyps. Het stamt uit het Grieks en is vooral bekend geworden door het gebruik ervan door Johannes in het boek Openbaringen dat deel uit maakt van de Bijbel. De letterlijke betekenis van dit Griekse woord is “Onthulling van kennis of openbaring “. Als je dat beseft ga je er anders naar kijken. Als je al wat langer Raja Yoga beoefent en regelmatig mediteert, dan zul je waarschijnlijk herkennen dat er een bepaalde moed voor nodig is om naar bewustwording te streven. Het verlangt dat je bestaande overtuigingen en daarmee samenhangende (schijn)zekerheden loslaat, want zolang jij je vastklampt aan oude overtuigingen is er geen ruimte voor nieuwe inzichten. In het proces van bewustwording is er dus een overgangsfase waarin je bestaande zekerheden loslaat voordat er nieuwe zekerheden ontstaan vanuit dieper inzicht. In die overgangsfase kan er sprake zijn van een onbestemd gevoel van onzekerheid. Je hebt net even wat minder houvast op dat moment, je voelt je bewust onbekwaam. Je hebt ontdekt dat het oude niet meer werkt, maar je hebt het nieuwe nog niet ingevuld. 

Dat is precies de fase waar we als mensheid in verkeren. We worden ons er langzaam maar zeker van bewust dat we onze manier van leven beter kunnen veranderen. Er vindt een onthulling van kennis plaats (een Apocalyps dus). Die nieuwe kennis leert ons dat onze levensstijl van de afgelopen 100 jaar meer schade doet dan we beseften en dat brengt nieuwe onzekerheden met zich mee. Als Raja Yoga beoefenaar herken je zo’n fase als teken van vooruitgang. We worden ons bewust van de eindigheid van oude overtuigingen en we ontwikkelen nieuwe op basis van nieuwe kennis. Dat is een teken van groei. Hetzelfde geldt voor alle politieke onzekerheden waar we mee leven. Door sociale media zijn we veel beter op de hoogte van wat er allemaal speelt dan vroeger. Dat is niet altijd makkelijk, maar ook dat is een teken van vooruitgang. Onrecht kan niet meer verborgen blijven. Er schijnt licht op plaatsen die het daglicht niet kunnen verdragen. De mensheid heeft in de afgelopen eeuw goed aangevoeld wat nodig is voor onze collectieve bewustwording. We hebben transparantie in ons leven gebracht en dat zal onze springplank voor de toekomst zijn. 

Mediteer eens op de wezenlijke kenmerken van natuurkrachten: De natuur neigt steeds naar het herstel van harmonie, want dat is onze natuurlijke toestand. We hebben geleerd om verstoringen van die harmonie eerder zichtbaar te maken. Veel mensen reageren daar een beetje zorgelijk op terwijl het een symptoom van onze groei is. Heb vertrouwen in de natuur en onze natuurlijke staat van harmonie. Mediteer regelmatig, dan voel je dat het allemaal goed is, altijd is geweest en altijd zal zijn. Dan wordt je een baken van rust, helderheid en harmonie voor jezelf en je omgeving. Je helpt anderen met het voorbeeld dat je bent.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden