blogs

Onzekerheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Onzekerheid

Er is maar één remedie

Heel veel mensen voelen zich onzeker over iets. Dat kan van alles zijn; uiterlijk, stem, intelligentie, ga maar door. De meeste mensen hebben ergens wel een eigenschap waar ze zich onzeker over voelen.

Vaak hebben ze die onzekerheid ergens diep weggestopt. Hun sociale overlevingsdrang heeft ze geleerd om het niet te laten merken en daar zijn ze soms zo bedreven in geraakt dat ze het voor zichzelf zijn gaan verdringen. En dan komt het op onverwachte momenten ineens weer naar boven.

 En als die onzekerheid aan het oppervlak komt is het een enorme beperking in alles wat je doet. Het lastigste daarvan is dat jouw verstand je hierbij niet zo goed kan helpen. Want laten we eerlijk zijn, als onzekerheid naar boven komt, dan besef je het dus wel al. En zelfs als je ook al beseft dat het eigenlijk nergens voor nodig is, dan nog helpt het niet om dat tegen jezelf te blijven zeggen. Als je daar een paar keer tegenaan gelopen bent, kan het je echt in de weg gaan zitten. Je voelt je verlegen in nieuwe kennismakingen, je hebt drempelvrees om iemand iets te vragen en uiteindelijk besluit je om eraan toe te geven en de dingen waar je bang voor bent maar niet meer te doen. Je legt geen nieuwe contacten meer en je onderneemt geen nieuwe activiteiten, omdat je eigenlijk bang bent. Je uit jezelf eigenlijk steeds minder. En dat is een enorme bron van lijden. Sommige mensen zitten echt opgesloten in onzekerheid. Dat is een intens triest gevoel van eenzaamheid en het is echt van groot belang om mensen daaruit te helpen.

Dat gevoel van onzekerheid heeft niets met feitelijke kwaliteiten of het gebrek daaraan te maken. Dit kan ook ogenschijnlijk succesvolle mensen overkomen. Sterker nog, ambitie wordt in essentie ook uit onzekerheid geboren. Je hebt het gevoel dat je ‘iets’ moet bereiken om geaccepteerd te worden. Uiteindelijk heeft het allemaal uitsluitend met zelfbeeld te maken. Ergens in je leven heb je een overtuiging ontwikkeld dat je het niet kunt, dat je niet goed genoeg bent. Uiteindelijk komt onzekerheid voort uit een gevoel van afwijzing.

Ergens, waarschijnlijk toen je nog heel jong was en open stond voor alles en iedereen en je intens verbonden voelde met de mensen om je heen, is het je helaas overkomen dat iemand die belangrijk voor je was op dat moment niet beschikbaar voor je was. Je voelde je afgewezen. En als dat één keer gebeurt verbind je daar geen conclusies aan, maar als je dat herhaaldelijk overkomt, dan ga je geloven dat het aan jou ligt. Je wilt zó graag contact maken en de ander wijst dat af. Dat kan heel subtiel zijn en voor die ander helemaal niet bewust. Je bent 3 en je wilt bij je moeder op schoot en ze is druk met wat anders en reageert een beetje chagrijnig. Zo begint het en nogmaals, dat soort incidenten zijn pijnlijk op dat moment, maar als je dat vaker overkomt en je wordt voelbaar afgewezen, misschien zelfs gepest, dan laat het blijvende sporen na. Dan ontwikkel je een Samskara, een innerlijke beperkende overtuiging. In dit geval is de overtuiging dat jij niet goed genoeg bent, dat mensen wel een goede reden zullen hebben om je af te wijzen. En dat is een afschuwelijk probleem, dat helaas maar al te vaak voor komt.

Nogmaals, jouw verstand kan je helpen om jezelf te overtuigen dat het allemaal niet waar is, maar jouw verstand kan je gevoel niet wegnemen. Hoe overwin je zo’n schadelijke overtuiging? Er is eigenlijk maar één remedie en daar is moed voor nodig. Je moet terug naar de oorsprong van de pijn. Bij ons leer je om dat in meditatie te doen. Je gaat (onder begeleiding en volgens de aanwijzingen van jouw leraar!) echt terug naar het ontstaan van dit beperkende gevoel. Je komt terug in de situatie waarin je de pijn voor het eerst ervaren hebt. Alleen nu kun je als bewuste waarnemer de hele situatie overzien. Je hebt geleerd om met een beetje afstand naar de situatie te kijken. En dan kun je de situatie doorleven zonder jezelf te verliezen in de pijn. En dan kun je goed kijken naar degene die de schade aanricht. Dan zal je vaststellen dat er maar 3 mogelijke oorzaken zijn:

  1. De ander is zich niet bewust van de pijn die hij of zij je doet. Diegene was gewoon te druk met zichzelf. Daar kunnen talloze redenen voor zijn. Die moeder die het even te druk had om je op schoot te nemen, die was misschien wel druk om jouw eten te maken. Die kon dus uit liefde even geen aandacht aan je geven.

  2. De ander is zich er wel degelijk van bewust en wil je zelfs pijn doen. Dat is het geval bij pesten en dat komt helaas veel te vaak voor. Niet alleen bij kinderen. Dat is natuurlijk veel moeilijker te accepteren. Toch zal je, zodra je met enige afstand naar de situatie kunt kijken, altijd zien dat de dader eigenlijk uit angst handelde. Hij of zij probeerde zichzelf groter te maken ten koste van jou. En die behoefte ontstaat alleen uit zwakte, nooit uit kracht.

  3. De derde mogelijke oorzaak is van een andere orde. Je hebt zelf iets onhandigs gedaan, waarmee je anderen hebt geschaad en daar schaam jij je voor. Je voelt je schuldig en dat heeft je zelfbeeld aangetast.

Zodra je de oorsprong van jouw onzekerheid in meditatie hebt onderzocht en bewust doorleefd hebt, dan ontstaat er ruimte voor heling. Weer heel worden vraag om inzicht. Als jouw onzekerheid is ontstaan door het handelen van een ander ontstaat er ruimte voor vergeving van die ander, zodra jij echt begrijpt hoe het gelopen is en waar het bij de ander is misgegaan. Als het je eigen handelen betreft, zal je in gaan zien dat jij op dat moment niet anders kon. Je had het achteraf graag anders gezien, maar op dat moment kon je niet anders. En dan ontstaat er ruimte om jezelf te vergeven. En dan zal jouw leegte van onzekerheid gevuld worden met een onoverwinnelijk gevoel van liefde. Je ziet dat je helemaal niet afgewezen kúnt worden, dat je steeds verbonden bent met alles wat leeft. En je weet dat het feit dát je leeft jou ook het geboorterecht geeft om je uit te drukken zoals jij écht wilt. En als iemand daar ook maar iets van vindt, dan zegt dat alles over die ander en niets over jou!

Zoek steeds naar de stilte in jezelf en leer te luisteren naar jouw Ziel. In die stilte vind je de kracht om te doen wat je wilt. Je bent een Eeuwige rots in de branding. Koester dat en het zal je de ruimte geven om je Ware Wil te volgen én een inspiratie voor anderen te zijn.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig