blogs

Karma & Dharma

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Karma & Dharma

De Yamas en Niyamas wijzen de weg

Karma en Dharma zijn woorden die best veel gebruikt worden. Vooral Karma wordt vaak als een soort uitdrukking van noodlot gebruikt. Er gebeurt iets dat ongelegen komt, of juist zeer gelegen en dan wordt dat als “Karma” bestempeld. Dat is niet helemaal het juiste gebruik van de term. Daarom toch maar eens een korte toelichting op het verschil tussen deze twee belangrijke begrippen.

Karma is simpelweg oorzaak-en-gevolg. Je verricht allerlei handelingen naar aanleiding van verlangens en angsten en die handelingen hebben gevolgen. En als je vervolgens met die gevolgen geconfronteerd wordt kun je dat terecht als Karma bestempelen. Je erkent bijvoorbeeld dat jouw gewelddadige optreden van enige tijd geleden zich nu tegen je keert, waardoor je nu geweld vanuit jouw omgeving ervaart. Of je beseft dat je eigenlijk al een tijdje ongezond geleefd hebt en daardoor ziek geworden bent, zonder dat jij je bewust was van de relatie tussen oorzaak en gevolg, dan kun je terecht over Karma spreken. En je bewust worden van Karma is dus leerzaam. Het is in die situaties dus ook leerzaam om in meditatie te onderzoeken wat je nou heeft bewogen om dit gedrag met onbedoelde gevolgen te ontwikkelen. Dan kun je het in de toekomst anders doen; bewuster.

Je bewust worden van Dharma is van een andere orde. Jouw Dharma is jouw zielsverlangen.  We noemen het ook wel roeping.  Jouw Ziel wil niets liever dan jouw Dharma tot uitdrukking brengen.  Dat geeft een diep gevoel van vervulling. Er zit een prachtige moeiteloosheid in omdat het heel natuurlijk voor je is. Het is datgene wat het beste bij je past. Wat kom je nu eigenlijk doen hier op aarde? De meeste mensen weten het eigenlijk niet. Dharma is nooit door middel van de wil te vinden. Goede Raja Yogabeoefening leidt naar de ontdekking van je Dharma doordat je stiller wordt en alleen in echte stilte is de stem van je ziel te horen.

Hoe bewuster jij jouw Dharma nastreeft, hoe bewuster je ook om kunt gaan met het Karma dat je daarbij aanmaakt. Als jij erin slaagt om op weg naar jouw Dharma steeds trouw te zijn aan de Yamas en Niyamas, dan zul je minder nieuw Karma aanmaken en zal de realisatie van jouw Dharma met minder weerstand tot stand worden gebracht. Naleving van de Yamas zorgt dat je steeds minder Karma aanmaakt en naleving van de Niyamas zorgt dat je steeds meer in lijn met jouw Dharma gaat leven.

Zo leer je om steeds effectiever om te gaan met het grote dilemma van het leven. Je hebt een diep verlangen om met je leven iets te doen dat voor jou goed voelt. En om dat te bereiken onderneem je van alles; je verricht allerlei handelingen. Bij ons leer je om dat steeds bewuster te doen, omdat je bij al doe handelingen nieuwe gevolgen voortbrengt. In jouw streven maak je nieuw karma aan, dat ook weer jouw aandacht verlangt. En voor je het weet ben je verstrikt in een wisselwerking tussen actie en reactie.

Dat wordt makkelijker naarmate je steeds helderder herkent dat jouw Dharma zich onvermijdelijk zal realiseren. Als je de schoonheid van jouw Dharma echt bewust doorleeft, dan zul je beseffen dat het feit dat je daar nu bewust aan kunt werken op zich al heel veel waarde in zich heeft. De mate waarin je daar een doel in bereikt wordt steeds minder belangrijk. Het feit dat jij jouw aandacht erop richt en er dagelijks mee bezig kunt zijn is eigenlijk al voldoende.

Zoek steeds naar de overeenkomsten in alles wat je in jouw leven écht verlangd hebt. De verschillen zijn niet zo belangrijk. Alle verschijningsvormen van alles wat je gedaan hebt zijn tijdelijk, maar de onderliggende intentie was eigenlijk steeds weer dezelfde. Zoek naar die onderliggende essentie van al jouw verlangens en ambities en je zult vanzelf het patroon gaan herkennen.

Meditatie, zoals wij dat doceren is gericht op zelfkennis. Je leert jezelf te schouwen. Blijf dat met regelmaat beoefenen, zodat jij met steeds meer helderheid de verbindende kracht van jouw intenties en die van jouw omgeving kunt herkennen. Dan zul je met steeds meer vrijheid, maar ook in praktische zin met steeds minder weerstand en dus met steeds meer gemak jouw eigen meest oprechte verlangens kunnen realiseren.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig