blogs

Zeg eens eerlijk…

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Zeg eens eerlijk…

Waarachtigheid is de tweede Yama (Sattya). En die lijkt makkelijker dan het is. Je hebt al snel het gevoel dat je ‘best eerlijk’ bent, om de simpele reden dat jij je er niet van bewust bent dat je soms de waarheid een beetje verdraait ten gunste van de door jou gewenste of gevreesde ‘werkelijkheid’. De gunas vertroebelen jouw helderheid in de vorm van angst en verlangen en daardoor besef je niet altijd dat je niet helemaal eerlijk bent. De wens is de vader van de gedachte. Sattya is de oefening om je daar bewust van te worden en ernaar te handelen.

Het is echt belangrijk om Sattya goed te oefenen. Onwaarachtigheid leidt tot veel geweld en wrijving in jezelf en in relatie tot je omgeving. Daarom gaat in dit proces heel veel energie verloren. Bovendien is oneerlijkheid een poging om de noodzaak voor een echte oplossing uit te stellen. En daarmee kom je door oneerlijkheid van de regen in de drup.

Toch is Sattya te beoefenen bij alles wat je doet. Stel jezelf bij iedere handeling 1 simpele vraag:

Waarom doe ik dit eigenlijk?

En dan zijn er maar een paar veel voorkomende antwoorden mogelijk (als je eerlijk tegen jezelf bent):

  1. Ik doe dit om in een directe behoefte van mijzelf te voorzien. Ik reageer op een prikkel. En dat maakt de handeling een beetje leeg, omdat je eigenlijk wel weet dat het effect van tijdelijke aard is en er na de voldoening een nieuwe prikkel op je wacht. Hier gaat natuurlijk veel energie verloren.

  2. Ik doe dit omdat ik hoop dat iemand anders het waardeert, waardoor ik die waardering kan omzetten in iets ten gunste van mijzelf. Je zet je beste beentje voor in de hoop dat je in positieve zin opvalt en daarvoor beloond wordt. In de werkomgeving wordt deze houding sterk aangemoedigd en soms sluipt dit patroon ook in vaste relaties tussen mensen. Waak daarvoor, want deze neiging is zeer uitputtend en leidt slechts zelden tot het gewenste resultaat, mede omdat de intentie meestal onuitgesproken blijft en de ander er (vaak onbewust) belang bij heeft om de beloning uit te stellen. Ongemeende beleefdheid en valse bescheidenheid zijn ook subtiele voorbeelden van ditzelfde gedrag. Dat kan tot vervelende misverstanden leiden die soms bijvoorbeeld in familieverband lang in stand gehouden worden, omdat het pijnlijk is om het patroon te doorbreken.

Het probleem van alle handelingen die voortkomen uit de twee bovenstaande intenties is, dat je gehecht bent aan de uitkomst van de handeling. Je handelt omdat je iets wilt bereiken. En dat levert onmiddellijk stress op. Je investeert energie in iets dat buiten jezelf ligt. Je hoopt op de gewenste uitkomst, maar bent daarin afhankelijk van krachten die ten dele buiten jezelf liggen. En dat beperkt je vrijheid. Voor de meeste mensen geldt dat ze een groot deel van hun energie in dit proces verliezen. Er is echter ook een intentie die letterlijk uit een heel andere dimensie voortkomt. Die oprechte en eerlijke intentie luidt:

Ik doe dit uit liefde voor iemand anders, omdat ik met een voor mij simpele handeling het leven van een ander kan verzachten. Ik doe dit graag voor die ander en weet dat wij samen één zijn. Wat ik voor diegene doe, doe ik voor ons allen. Een verbetering in mij is een verbetering van de hele wereld.

Het bijzondere van handelingen vanuit deze intentie is dat ze nauwelijks energie kosten en je er ook weer heel veel positieve lading voor terugkrijgt. Vanuit deze intentie ben je niet gehecht aan de uitkomst van jouw handeling, omdat je weet dat jouw handeling op zich al waardevol is. Sterker nog, het feit dat je de intentie voelt is al waardevol. Want dat gevoel draag je met je mee en dus draag je het over aan je omgeving.

Als je erin slaagt om deze gevoelswaarde in al jouw handelingen te vervlechten, dan kom je tot een meditatieve levenshouding. Je bent je steeds bewust van het feit dat iedere handeling een kans is om iets voor het geheel te doen. Dat versterkt jouw besef van verbondenheid en zo groei je naar een leven in eenheid.

Door regelmatige meditatie wordt dit besef gevoed en zal deze liefdevolle en verbindende intentie steeds meer jouw normale gemoedstoestand worden. En daarmee wordt waarachtigheid werkelijkheid en zal geweldloosheid jouw leven bepalen. Vrijheid is dan het uiteindelijke gevolg. In iedere handeling is dan de schoonheid voelbaar en daarmee is de uitkomst vanzelfsprekend ook een uitdrukking van schoonheid.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig