blogs

Naastenliefde

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Naastenliefde

In tijden van nood nemen mensen gelukkig wat meer tijd voor zichzelf en voor elkaar. Je hoeft niet christelijk te zijn om inspiratie te vinden in de Bijbel. Romeinen 13:8 geeft ons:

 

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde,

want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld.

 

Deze oproep vanuit diepe wijsheid herinnert je aan jouw ware aard en het is goed om er diep en vaak bij stil te staan.  Want veel mensen vinden het moeilijk om steeds vanuit naastenliefde te leven. Zeker in tijden van onzekerheid, onrecht en  tegenslag is het niet makkelijk om steeds liefde als baken van het leven te blijven zien. We spreken veel mensen die moeite hebben met de tijd waarin we leven. Er verandert zo veel en zo snel, dat onzekerheid over de toekomst zwaar drukt op het leven van vele mensen. De media tonen ons bijna doorlopend de gevolgen van verdeeldheid en zelfzuchtigheid. En het valt niet altijd mee om hoopvol te blijven.

Toch hoef je niet ver te zoeken om je te herinneren dat Liefde de Wet van het Leven is. Die herinnering leeft in jou. Sterker nog, het is jouw bron. Het leven is geboren vanuit het intense verlangen om liefde en vrijheid te ervaren.  Het kwaad van afgescheidenheid is slechts de onvermijdelijke voorwaarde om verbondenheid te kunnen ervaren. Om iets te ervaren moet de tegenpool bestaan. Als je de stilte in jezelf zoekt, dan herinner je onmiddellijk jouw intense verlangen naar liefde en vrijheid. Je voelt het in elke cel in je lichaam zonder de noodzaak om het steeds onder woorden te brengen. Koester dat gevoel elke dag.

Het probleem van geweld, de ander schade toebrengen, komt bij de dader voort uit het onvermogen zichzelf lief te hebben. Als jij jezelf onvoorwaardelijk accepteert en steeds leeft vanuit het besef dat jij voortgedreven wordt door een intens verlangen naar liefde en vrijheid, dan zal je dat ook je medemensen toewensen. Dan zul je niet in staat zijn een ander opzettelijk schade te doen. Zo simpel is het. De behoefte een ander te schaden ontstaat uit gebrek aan zelfacceptatie en is daarmee dus het gevolg van schade die aan de dader is toegebracht; al dan niet opzettelijk. De grens tussen dader en slachtoffer is dun. Het grote drama van het leven is dat dit principe van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat gebeurt op 2 manieren al dan niet in combinatie met elkaar: (1) veeleisende, ambitieuze, onzekere of verbitterde ouders hebben onvoldoende geleerd om zichzelf en het leven lief te hebben, waardoor ze niet in staat zijn hun kinderen te leren van zichzelf te houden. (2) het sociale milieu waarin iemand verkeert is gericht op afscheiding in plaats van verbinding, waardoor kwetsbare en onzeker individuen ertoe worden aangezet anderen schade te doen. En die kettingreactie strekt zich wereldwijd over millennia uit.

Jij hebt de kracht in je om deze cirkel vandaag te doorbreken. Wij willen je steeds blijven herinneren dat jij in staat bent om elke dag met je medemens deze cyclus te doorbreken. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De huidige tijd maakt dat weer eens duidelijk. We verlangen allemaal naar liefde en onvoorwaardelijke acceptatie. Voel dat steeds in jezelf, zodat je het bij de ander kunt herkennen. Vergeef jezelf jouw onvolkomenheden, zodat je de ander kunt vergeven. En dan zul je zien dat klunzig, lomp en ruw gedrag –  ja zelfs gewelddadig gedrag –  voortkomt uit onzekerheid. Het ontstaat uit een gevoel van afscheiding, van ‘er niet bij horen’, ‘er niet toe doen’ en je kunt je elke dag inzetten om een licht te zijn voor mensen die dat voelen. Iedereen doet ertoe en iedereen hoort erbij. Jij ook. Voel dat elke dag en straal het uit. Want daarmee ben jij het licht van het Leven.

In meditatie ontvang je steeds dit meest wezenlijke besef. Je bent liefde; het leven is liefde. Door die herinnering in jezelf levend te houden, kun je anderen er ook aan herinneren.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig