blogs

Het opbouwen van weerstand

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Het opbouwen van weerstand

Accepteer geen geweld

 

Er zijn veel meningsverschillen over de vraag hoe we met het Corona virus om moeten gaan. Angst is een slechte raadgever en paniek in groepsverband is ronduit gevaarlijk. Er zijn gelukkig een aantal zaken waar iedereen het over eens is.

1.     We moeten dit samen oplossen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

2.     We moeten vooral helder blijven nadenken en bewuste keuzes maken.

3.     We moeten immuniteit opbouwen om het structureel op te lossen.

Over deze punten is al veel gezegd en geschreven, toch lees je niet vaak HOE je dat dan moet doen. Hoe je kunt werken aan het opbouwen van immuniteit, van weerstand, is niet voor iedereen duidelijk. Laten we daar wat dieper op in gaan.

Het functioneren van jouw immuunsysteem afhankelijk van de doorstroming van energie in jouw lichaam. Zodra er een blokkade optreedt, ontstaat er een kwetsbaarheid. Die kwetsbaarheden ontstaan op 3 niveaus (fysiek, astraal en causaal), maar in het kader van Corona beperken we ons tot het opbouwen van fysieke weerstand. De andere twee niveaus zijn ook van belang voor jouw fysieke weerstand, op die niveaus is onthechting en overgave de remedie. Als je dagelijks blijft mediteren hou je dat in balans.

Yogabeoefening biedt je een aantal technieken voor goede doorstroming van energie in jouw fysieke lichaam. Asana is natuurlijk de eerste stap om fysieke vitaliteit te waarborgen. Er zijn 3 systemen in jouw lichaam die van groot belang zijn voor het functioneren van jouw immuunsysteem. Als je die 3 systemen goed blijft activeren zal je snel ervaren dat jouw weerstand toeneemt:

1.     Stofwisseling

Om jouw stofwisseling in deze tijden extra te stimuleren zijn staande Asana’s van belang. Doe de Virabadra’s en Utkata vaker en langer dan je normaal gewend bent. Hetzelfde geldt voor Jathara Parivartan en Navasana.

2.     Bloedsomloop

Om jouw bloedsomloop te bevorderen zijn alle oefeningen voor armen en handen en de strekkingen van de voorzijde heilzaam. Doe Bhujanga, Chaturanga Dhanda, Adho Mukhasvana, Urdhva Mukhasvan, Adho Mukha Vrksa en Baka. Ook alle Schouderstandenen Ardha Chandra zijn bevorderlijk.

3.     Zenuwstelsel

Om de werking van jouw zenuwstelsel te bevorderen en tot rust te brengen zijn vooral de draaiingen en strekkingen van de achterzijde van het lichaam behulpzaam. Doe daarvoor Uttan, Prasarita Padottan, Ardha Matsyendra, Janu Sirsa en Pachimottan.

Pranayama zal jouw vitaliteit verder versterken in aanvulling op de beschreven Asana’s. Met name Nadi Sodhana Pranayama en Surya Bedhana Pranayama zijn aan te bevelen. Natuurlijk is het goed functioneren van het endocriene stelsel (klieren, hormonen enz.) ook onmisbaar, maar als je de genoemde 3 systemen goed in balans hebt zal het endocriene stelsel normaal gesproken ook haar werk kunnen doen.

Overigens geldt dit allemaal niet als je koorts hebt. Dan is het van belang dat je rust houdt. Dan werkt jouw immuunsysteem al op volle toeren en moet je vooral energie sparen.

Goede voeding is uiteraard een eerste vereiste. Het is bij dit virus vooral van belang om de longen en de dikke darm te versterken en zo min mogelijk te belasten. Zorg ervoor dat je evenwichtig eten maakt van verse ingrediënten. Granen en groenten zijn de basis. Waarbij je dagelijks groene bladgroenten eet, bijvoorbeeld andijvie, paksoy, broccoli, lente ui, sla. Misosoep is uitstekend voor jouw algehele vitaliteit. Het zorgt o.a. voor goede bacteriën in de darmen. Dagelijks een eetlepel zuurkool of andere gefermenteerde groenten doen dit ook.  Eet fruit uit de regio en uit het seizoen en vermijd suiker en slijmvormende producten zoals zuivel.

Er is natuurlijk ook nog een hele industrie aan voedingssupplementen. Bepaalde producten zijn zinvol, maar waak voor alle marketing op dit gebied. Er gaat veel geld in om en dan is waarachtigheid altijd iets wat op de proef wordt gesteld. Let er bij voedingssupplementen vooral op dat ze zo zijn ontwikkeld dat ze goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Vitamine C is bijvoorbeeld aantoonbaar goed voor jouw weerstand, maar wordt in de meest aangeboden vormen slecht opgenomen. Het grootste deel verlaat jouw lichaam weer via de nieren en hoge doses innemen belast dan juist jouw nieren, wat weer niet bevorderlijk is voor jouw weerstand. Er zijn Vitamine C producten die voor 80% worden opgenomen omdat ze niet in tabletvorm worden verkocht.

Daarnaast worden tarwegras, Boswellia, Coriolus, Kurkuma en vitamine E geroemd om hun positieve effect voor jouw weerstand en voor hun reinigende en ontstekingsremmende werking. Deze producten worden in vele vormen en tegen zeer uiteenlopende prijzen aangeboden. In het algemeen geldt: hoe natuurlijker, hoe beter op te nemen en vermijdt bruistabletten. Waak ervoor dat je vitamine E niet in te hoge doseringen inneemt, want jouw lichaam slaat het op en legt voorraden aan. 

Doe vooral ook wat je van je oma hebt geleerd. Op tijd naar bed en voldoende bewegen in de buitenlucht. Zorg dat jij jezelf goed informeert voordat je iets koopt en slikt. Raadpleeg een arts als je klachten of twijfels hebt. Blijf in je dagelijkse en wekelijkse ritme van Asana en meditatie, want dat geeft je in deze tijden houvast.

Blijf bewust voelen en maak een duidelijk onderscheid tussen angst en ingeving. Ingevingen komen zonder tussenkomst van verstorende gedachten. Alle andere prikkels komen voort uit angsten en verlangens en die gaan nu snel met je aan de haal. Keer dan naar binnen en doe wat je geleerd hebt. Werk naar innerlijke stilte en zie het weer helder.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig