blogs

Vrijheid & Verantwoordelijkheid

Het leven stelt je regelmatig voor dilemma’s en hoe doortastender je die overwint hoe soepeler je door het leven gaat. Het dilemma van verantwoordelijkheid is er één waar we allemaal zonder uitzondering in meer of mindere mate tegen aanlopen als we opgroeien.

Als we net geboren zijn hebben we geen verantwoordelijkheden. Er wordt voor ons gezorgd en we hoeven alleen maar op te groeien. En boven alles zijn we vrij. En vanuit die vrijheid kijken we vol nieuwsgierigheid en verwondering de wereld in zoals alleen een kind dat kan. Maar naarmate we groter worden en meer bewustzijn ontwikkelen wordt er ook steeds meer van ons verwacht. We worden steeds aangemoedigd om meer verantwoordelijkheid te nemen. Het begint klein en onschuldig met alle complimenten die je krijgt als je praktische dingen uit je zelf gaat doen en naarmate je ouder wordt ontdek je dat je meer waardering krijgt als je meer verantwoordelijkheid neemt. Bovendien ontvangen we door de acceptatie van verantwoordelijkheid iets wat we allemaal heel diep vanbinnen het allerliefste willen, namelijk meer vrijheid. Dat is als kind zo, dat is in je opleiding zo en later in je baan is dat ook zo. Op zich is dat binnen redelijke grenzen ook goed, want het maakt je zelfstandig.

Maar die acceptatie van meer verantwoordelijkheid in ruil voor meer vrijheid en waardering is ook heel misleidend. En bijna iedereen loopt daar in zijn leven weleens tegenaan. Zodra je verantwoordelijkheid accepteert is jouw vrijheid kleiner geworden! Vanaf dat moment moet je namelijk zorgen voor de gewenste uitkomst van jouw verantwoordelijkheid, anders stopt de waardering. En zo is er ongemerkt voorwaardelijkheid in je leven geslopen terwijl je als kind de werkelijke vrijheid van onvoorwaardelijkheid en onbevangenheid elke dag in volle teugen in je opnam. En voor je het weet voel je je opgesloten in een baan, een verwachtingsvol leven en alle verplichtingen die daarbij horen. En dan ontstaat vanzelf de vraag; hoe kom ik hier in vredesnaam weer uit? En dat leidt bij veel mensen tot een verwoede zoektocht van jobhoppen, echtscheidingen en andere crises.

En dat is allemaal niet nodig als je beseft wat verantwoordelijkheid in wezen is. Uiteindelijk ben je uitsluitend verantwoordelijk voor jouw eigen bewustzijn. Als jij verantwoordelijk wordt gehouden voor iets wat je niet goed kunt overzien, krijg je stress, want je hebt jezelf afhankelijk gemaakt van een uitkomst die je niet kunt beheersen.

Daarom hameren wij er in onze opleiding Raja Yoga steeds op dat jouw verantwoordelijkheidsgevoel gericht moet zijn op het ontwikkelen van Helderheid. Dan ontwikkel je rust en overzicht én een liefdevolle levenshouding, want vanuit helderheid is verbondenheid en gemeenschappelijkheid vanzelfsprekend. En vanuit die houding herken je de belastende voorwaarden die er in je leven geslopen zijn en wordt het voor jou onvermijdelijk om steeds volstrekt duidelijk te zijn wat jouw omgeving wel en niet van jou mag verwachten. En dan ontdek je weer de vrijheid die je oorspronkelijke gevoeld hebt. Vitaliteit en meditatie zijn daarin heel belangrijke sleutels. Bij ons leer je om ze toe te passen. Je bent van harte welkom. Neem eens contact op of kom naar een lezing.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig