blogs

Waarom – Waaraum?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

Waarom – Waar-aum

Hoe zie je de essentie?

 

Raja Yoga beoefening is een permanent proces van ont-wikkeling. Als je begint ben je in-gewikkeld. Je zit in een moeilijk te ontwarren kluwe van onbewuste overtuigingen en daaruit voortvloeiende emoties. Het proces van Yogabeoefening leert je om stap voor stap die kluwe te ontwarren, zodat je langzaam maar zeker steeds meer bijzaken loslaat en steeds meer tot de kern komt. Je gaat de essentie zien van alles waar jij je aandacht op richt. Daardoor ga je steeds meer zien dat al die details hun essentie met elkaar gemeenschappelijk hebben. Je kunt steeds bewuster kiezen of jij jouw aandacht richt op verschillen of op overeenkomsten. Dat geeft je overzicht en dat toont je de wezenlijke eenvoud van alles wat je wilt doorgronden. 

Daarvoor is het belangrijk dat je leert om steeds vanuit het geheel naar het detail te kijken. Als jouw aandacht steeds heen en weer vliegt van het ene detail naar het andere dan zie je door de bomen het bos niet meer, maar als je vanuit overzicht van het bos als geheel, met de routekaart in je hand, naar die ene boom kijkt, dan kun je de schoonheid van die boom waarderen als onderdeel van het geheel. Als idee kan iedereen dat wel begrijpen. We hebben allemaal wel eens situaties meegemaakt, waarin we het overzicht even kwijt waren. Dan lijkt ieder detail belangrijk. Dan wordt alles onrustig. Dan kom je in een soort neergaande spiraal terecht, waarin jouw aandacht steeds meer versnipperd raakt en je hoofd- en bijzaken niet meer uit elkaar kunt houden. Dan ben je dus in-gewikkeld. Ont-wikkeling verlangt in eerste instantie onthechting. Je moet een beetje afstand nemen. Relativeren helpt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Crisis-ervaringen helpen je om te onthechten. Die dwingen je om te relativeren, maar dat wil je nou juist voor zijn.

Dus hoe kun je jezelf nou trainen om steeds overzicht te bewaren en gericht te zijn op de essentie van ieder vraagstuk? De vraag “Waarom?” doet precies dat voor je. Het is goed om even taalkundig stil te staan bij dat woord. “Aum” is de klank die symbool staat voor de alomvattende trilling, de oorsprong van alles… en “waar”, de waarheid… is de oorsprong van alles… De vraag “waar-om?” brengt je dus een laag dieper naar de oorsprong van alles.

Soms komen aanwijzingen van wijsheid uit hoeken waar je het niet direct zou zoeken. De Japanse uitvinder en industrieel Sakichi Toyoda (wiens zoon het grootste automerk Toyota zou oprichten) was een beschouwelijke man, die zijn medewerkers consequent “The 5 whys” leerde. Zijn stelling was dat je van ieder vraagstuk de wezenlijke oorzaak kunt doorgronden door 5 keer achter elkaar “waarom?” te vragen. Als je met iets heel concreets begint, heb je misschien meer dan 5 stappen nodig, maar het is in de praktijk een nuttige vuistregel. Probeer het maar eens voor jezelf. Laten we als voorbeeld nemen dat mensen tegen je liegen.

  1. Waarom liegen mensen tegen mij? – Ze durven de waarheid niet te zeggen

  2. Waarom durven ze de waarheid niet te zeggen? – Ze zijn bang voor de waarheid

  3. Waarom zijn ze bang voor de waarheid? – Ze zijn bang voor jouw reactie op de waarheid

  4. Waarom zijn ze bang voor mijn reactie op de waarheid? – Omdat je dan boos wordt

  5. Waarom word ik dan boos? – Omdat je zelf ook bang bent, val je terug op geweld…

 … Au! In 5 stappen naar eerlijkheid.

Probeer het maar eens met een onderwerp waar je mee zit. Met deze simpele techniek kun je snel jouw aandacht richten en bijzaken van je afwerpen. Mediteer vervolgens op het vijfde antwoord. Dat zal je snel naar de kern van de zaak brengen. Het zal je helderheid geven omtrent de onderbewuste overtuiging die het ongewenste patroon in stand houdt. Werk steeds weer toe naar innerlijke stilte. Het geeft je de helderheid om de harmonie in alle aspecten van Het Leven te blijven zien. Je krijgt overzicht. Je vindt vrede onder alle omstandigheden.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig