blogs

Zweverigheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Zweverigheid

Je wordt een verstandiger mens door je gevoel te begrijpen

We leven in een zeer rationeel tijdperk en dat brengt ons veel voorspoed. Toch merken we dat dit ook wel eens de ontwikkeling kan afremmen. Het gebeurt regelmatig dat ons onderwerp Raja Yoga door met name intellectueel ontwikkelde, rationele mensen wordt weggezet als “zweverig” en dat is dan bedoeld als diskwalificatie. Het wordt dan geassocieerd met geloven in plaats van weten. Het is natuurlijk iemands goed recht om iets te verwerpen op basis van een eerste indruk. Toch is dat vaak niet erg rationeel…

Onze eerste indruk wordt gedomineerd door hormonen, gevoelens en vooroordelen. Er zijn hele bibliotheken vol aan wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt. Het is dus niet verstandig om je oordeel daarop te baseren, tenzij je jouw gevoelsleven diepgaand en bewust hebt onderzocht en dus exact weet wat je voelt en waarom je het voelt. En dat is nou precies wat je bij de beoefening van Raja Yoga leert. Als je jouw astrale bewustzijn (gedachten en emoties) echt begrijpt kun je er blind op varen. Want je lichaam liegt niet. Dus in die zin zijn je gevoelens betrouwbaarder dan je gedachten. Die gedachten worden vertroebeld door vastgeroeste oordelen, angsten en verlangens.

Je gevoelens zijn wat ze zijn. Het zijn belangrijke signalen die je opvangt en die voor de meeste mensen onderbewust blijven. En als ze onderbewust blijven buigen je gedachten die gevoelens om naar iets wat je wel bevalt of naar iets waar je juist bang voor bent… afhankelijk van je gemoedstoestand. Als jij je daar door laat leiden kun je gemakkelijk ontsporen. Maar zodra gevoelens bewust doorleefd worden vormen ze een schat aan informatie.

Als jij bijvoorbeeld ineens angst voelt bij de eerste indruk die je van iemand hebt en je hebt de mogelijkheid om dat bewust te herleiden naar zijn oorsprong, dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kunt dat gevoel koppelen aan een ervaring van jezelf uit het verleden die niets met die persoon te maken heeft en dan kun je glimlachen om je eigen emotie zonder die persoon te veroordelen. Dan is het slechts een onterechte associatie. Maar als je het kunt herleiden naar iets wat die persoon tussen neus en lippen zei, of naar de manier waarop hij naar je keek en je herkent daarin een neiging tot gewelddadigheid of oneerlijkheid, dan kun je dat direct benoemen en ombuigen, waardoor die spanning onmiddellijk wordt geneutraliseerd. En je dan weet hoe je moet handelen.

Bewustwording is dus juist de tegenpool van zweverigheid. Raja Yoga is heel helder over de waarheid. De waarheid is universeel en tijdloos. Dus alles wat subjectief is of tijdelijk, is niet waar. Dat is het resultaat van jouw persoonlijke oordeel en kleuring. Het is dus hooguit een onder bepaalde omstandigheden juiste waarneming of redenering. En daarmee is het dus geen waarheid in algemene zin.

Er schuilt wel een gevaar in zweverigheid. In die zin hebben rationele mensen gelijk dat ze daar voorzichtig mee zijn. Goedgelovigheid of je vastklampen aan een idee waarvan je graag wilt dat het waar is kan je afleiden van de zoektocht naar waarheid. Geloof en ongefundeerde overtuiging kan jouw leergierigheid afremmen. Maar dat is iets heel anders dan vertrouwen hebben in je eigen ervaringen. Dat is kennis. Als jij vertrouwt op je gevoel, omdat je weet wat je doet, omdat je het herkent en kunt herleiden, dan ben je juist heel logisch bezig. Dat is het verschil tussen bewustwording en zweverigheid.

In meditatie ontwikkel je bewustwording. Je kunt steeds jouw gedachten en emoties schouwen. Je kunt als waarnemer al die dynamiek in jezelf leren relativeren en bewust, met onderscheidingsvermogen dus, besluiten waar je op reageert en wat je juist negeert. Hoe bewuster je die keuze elke keer weer maakt, hoe harmonieuzer je leeft. Je kunt dan namelijk mogelijke valkuilen en bedreigingen in de kiem smoren en subtiele kansen herkennen en ontwikkelen.

Door meditatie ontwikkel je een subtiel maar bewust kompas dat ontstaat door een harmonieuze samenwerking tussen hoofd en hart, tussen denken en voelen. Door beoefening van Raja Yoga blijf je jouw inzicht steeds verder verdiepen. Net zolang tot je tot waarheid komt.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig