blogs

Schaamte

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst. 

Schaamte

Wees niet te streng voor jezelf

Schaamte is samen met schuldgevoel één van de meest destructieve emoties. Het kan je heel lang enorm in de weg zitten. Veel mensen hebben er last van. Daarom is het goed om deze emotie beter te onderzoeken.

Er zijn twee vormen van schaamte:

  1. Je schaamt je omdat iemand over je oordeelt.

  2. Je schaamte je omdat je spijt van iets wat je voor jouw gevoel niet goed gedaan hebt.

De eerste vorm heb je van jongs af aan mee te maken. Al vanaf je kindertijd oordelen mensen over je en geven ze je regelmatig het gevoel dat je iets niet goed hebt gedaan. Als kind kun je niet anders dan dat geloven. Je hebt immers zelf nog helemaal geen oordeel ontwikkeld. Je staat nog helemaal open en zeker als dan jouw ouders of andere volwassenen over je oordelen, dan laat dat soms diepe sporen achter. Volwassen daarentegen hebben inmiddels ‘eelt op hun ziel’ en zijn zich niet bewust van het effect van hun houding.

Daardoor leer je al op jonge leeftijd dat het veilig is om je het oordeel van die volwassene maar aan te trekken. Zo kan (vaak onbedoeld) bij jou als kind het beeld ontstaan dat je het regelmatig ‘verkeerd’ doet. En dat kan dan jouw zelfbeeld aantasten. Je wordt eigenlijk een beetje onzeker.

Daardoor wordt je op latere leeftijd ontvankelijker voor de tweede soort schaamte. Je ontwikkelt de neiging om streng voor jezelf te zijn. Je bent inmiddels zelf volwassen geworden en je hebt jezelf aangeleerd om over jezelf te oordelen. Dat is immers het voorbeeld dat je jarenlang hebt gehad en omdat je die pijn niet meer wilt voelen heb je besloten om voortaan anderen voor te zijn. Je wordt streng voor jezelf, zodat anderen geen reden hebben om over je te oordelen. En zonder dat je dit beseft beperkt je dat enorm in jouw ontwikkeling.

Vanuit dat oordeel over jezelf en jouw onvrede met jezelf kies je ervoor om minder risico’s te nemen, je minder te uiten, een beetje in jezelf gekeerd te blijven. Je gaat genoegen nemen met gebrek aan respect van anderen. En als je niet oppast kom je daardoor in een neergaande spiraal. Want ondertussen blijven mensen over je oordelen. En die zien een naar binnen gekeerd en onzeker iemand. Dus gaan ze je vervolgens ook zo behandelen. En dan wordt jij weer bevestigd in jouw oordeel over jezelf…

Het is dus belangrijk om er bij jezelf bij stil te staan in welke mate je hier last van hebt. Bijna iedereen heeft er in meer of mindere mate mee te maken. En als je merkt dat het je in de weg zit is het van belang om te herkennen waar het vandaan komt. Voel goed bij jezelf waar de oorsprong van dit probleem ligt en zie dan dat degenen die over je oordeelden dat meestal met de beste intenties deden. Vanuit liefde wilden ze je beschermen en onbedoeld is daardoor het beeld ontstaan dat jij iets niet goed deed, terwijl de intentie was om je te waarschuwen voor een risico. En mocht het zo zijn dat je zeker weet dat de mensen om je heen geen goede intenties met je hadden en eigenlijk alleen maar met zichzelf bezig waren, weet dan dat dit alles over hen zegt en niets over jou.

Jij hebt niets om je voor te schamen. Je bent wie je bent; een eeuwige Ziel die wil stralen en een persoonlijkheid die gewoon zijn best doet om daar zo goed mogelijk vorm aan te geven. En daarin gaan dingen goed en soms ook dingen fout. Blijf gewoon steeds je best doen binnen de grenzen van je mogelijkheden. Omarm de mensen die positief over je oordelen en omarm ook de mensen die negatief over je oordelen, want ze hebben nog niet de schoonheid kunnen zien die jij bent , altijd bent geweest en altijd zult zijn.

Veel succes.

 In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig