blogs

Onthechting en Overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Onthechting en Overgave

Probeer niet te oordelen

Als je op internet gaat zoeken naar de Yamas en Niyamas kom je regelmatig tegen dat deze twee aanwijzingen betrekking zouden hebben op moraliteit. Dat wekt de indruk dat de Yamas het bestrijden van het kwade zouden zijn en de Niyamas het cultiveren van het goede. Dat is een misverstand. Naarmate je langer Raja Yoga beoefent zal het je steeds duidelijker worden dat het heel moeilijk is om steeds een consequent onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Iets wat onder de ene omstandigheid zeer kwalijk is kan onder andere omstandigheden onvermijdelijk zijn.  

De Yamas en Niyamas zijn dan ook geen moralistische maar karmische aanwijzingen. Ze beschrijven zeer universele wetten van oorzaak en gevolg. De Yamas beschrijven 5 logische stappen in de ontwikkeling van Onthechting die je voorbereiden op de Niyamas, de 5 logische stappen in de ontwikkeling van overgave.

Onthechting en Overgave zijn twee vaardigheden die je onder alle omstandigheden kunt oefenen. Deze oefening vormt de kern van persoonlijke ontwikkeling. Het zijn zonder twijfel de twee belangrijkste aanwijzingen van de Yogaleer. Onthechting is de vaardigheid om onder alle omstandigheden vanuit het perspectief van de waarnemer naar je eigen ervaringen te kijken. De hele dag sta je bloot aan een stortvloed van prikkels. Die prikkels beïnvloeden jouw welzijn en daarmee jouw helderheid, als jij het allemaal persoonlijk opvat. Je kunt ervoor kiezen om dat niet te doen en jouw aandacht volledig te richten op het feit dat jij de waarnemer van die prikkels bent. Die innerlijke waarnemer kan vaststellen dat een prikkel bij je binnenkomt, zonder daar een oordeel, angst of verlangen aan te verbinden. Als jij jezelf oefent om jouw aandacht steeds standvastig op het proces van waarnemen te vestigen, dan oefen je onthechting. Onthechting geeft heel veel ruimte. Het geeft je het vermogen om te relativeren en van daaruit ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten. Dat zegt niet dat je niet toegewijd kunt zijn terwijl je onthechting oefent. Dat is een veel gehoord misverstand.

Om dat te zien is het van belang om een beter begrip van Overgave te ontwikkelen. Er ontstaat ruimte voor Overgave door Onthechting. Overgave heeft in onze cultuur soms een beetje een negatieve klank; alsof je iets verliest. Dat is niet het geval. Je krijgt er iets veel hogers bij! Overgave kan uitsluitend uit vrije wil ontstaan. In overgave kies jij ervoor om iets wat je ooit belangrijk vond los te laten (onthechting) ten gunste van iets hogers. Je ziet in dat je tijdelijke doelen hebt nagejaagd en nu voel je ruimte om hogere idealen toe te laten, die dus juist meer toewijding in je los maken. En dat is precies het verschil tussen onthechting en overgave. Onthechting geeft je de ruimte voor nieuwe inzichten en in overgave kies je ervoor om toe te staan dat die ruimte zich vult met iets hogers. Je staakt je verzet. Ja laat het voor jou ondenkbare binnenstromen en raakt letterlijk vervuld van je nieuwe inzicht. Daarom is de wisselwerking van Onthechting en Overgave het fundament van Yoga en de kern van meditatie. Het is een permanent proces van verbetering. Jouw diepgewortelde overtuigingen (Samskaras) staan nieuwe inzichten in de weg. Door de beoefening van onthechting ontstaat de ruimte om ze los te laten.  In dat proces ontwikkel je van beperking naar vervulling en daarbij ervaar je het hoogste geluk van steeds meer Harmonie en Helderheid en de ontwikkeling van Vrijheid door bewustwording. Iedere ervaring, onder welke omstandigheid dan ook, is een mogelijkheid om dit proces te oefenen. Asana, Pranayama en Meditatie bieden je steeds weer de juiste voorbereiding van lichaam en geest om dit proces soepel te laten verlopen. Onze wekelijkse lessen bieden een verankering van dit proces, waardoor jouw dagelijkse beoefening een steeds vaster fundament krijgt.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig