blogs

Kantelpunt

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Kantelpunt

Niemand zal jou ooit verwijten dat jij je hart volgt. 

Naarmate je meer voortgang boekt in yogabeoefening en meer besef ontwikkelt omtrent het hoe en waarom van het leven, ontwikkel je steeds meer bewustzijn van het feit dat in het leven steeds een kantelpunt op de loer ligt. Hoe sneller je dat ontdekt, hoe meer harmonie en standvastigheid je zult ervaren.

Door de ontwikkeling van besef van je eigen functioneren en de wisselwerking met de omgeving maak je een prachtige groei door. Je gaat steeds beter het onderscheid zien tussen Ziel en persoonlijkheid. Je gaat steeds beter zien dat jouw Ziel steeds jouw voedende licht is dat met alle geduld van de Wereld klaar staat om door te breken in jouw leven. Dat geeft je meer harmonie en vrijheid.

Je gaat steeds beter het verschil voelen tussen inspanningen die jij levert vanuit de manifestatiedrang van je persoonlijkheid en de prachtige dingen die je overkomen op het moment dat jij jouw zielsverlangen toe laat en je hart volgt. Manifestatiedrang kost energie en overgave aan zielsverlangen geeft energie. In Raja Yoga noemen we die manifestatie van de persoonlijkheid de buitenwaartse stroom en de realisatie van zielsverlangen de binnenwaartse stroom.

En je zou verwachten dat je vanzelf standvastig blijft op die binnenwaartse stroom, als je dat verschil eenmaal kent. Die binnenwaartse stroom heeft namelijk zoveel prachtige ervaringen te bieden. Je gaat steeds meer harmonie en helderheid ervaren en je gaat daardoor ook steeds duidelijker zien wat de gevaren van de buitenwaartse stroom zijn. Je gaat zien dat jouw persoonlijkheid eigenlijk een soort overlevingsstrategie heeft ontwikkeld om het hoofd boven water te houden; om zich geaccepteerd en geliefd te voelen. De persoonlijkheid voelt zich eigenlijk alleen en onzeker en heeft daarom een paar drijfveren die altijd weer de kop op steken: een hang naar comfort en een intens verlangen naar acceptatie (geliefd zijn). Daarom doen we de hele dag zo ons best. En daarom ontstaat stress en chronische vermoeidheid, met alle gevolgen van dien.

Door Yogabeoefening kom je steeds meer op de binnenwaartse stroom van de realisatie van zielsverlangen en het mooie daarvan is dat je steeds meer vergevingsgezindheid ontwikkelt naar jezelf. Je ontwikkelt tevredenheid. Je herkent de valkuilen steeds beter en begrijpt de goede intenties die er achter die inspanningen van de persoonlijkheid schuil gaan. Die wil gewoon geliefd zijn. Je gaat ook steeds beter zien dat dit niet alleen voor jou geldt, maar voor iedereen met wie je te maken hebt. En daardoor zie je dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. En dat geeft een intens gevoel van verbondenheid.

En toch is het zo dat steeds weer dat kantelpunt op de loer ligt. Dat is het kantelpunt tussen de binnenwaartse en de buitenwaartse stroom. Zelfs als je al een tijd standvastig bent op de binnenwaartse stroom kan het je overkomen dat je ineens naar buiten getrokken wordt en weer de onvrede en vermoeidheid van de persoonlijkheid voelt. En als dat gevoel de boventoon gaat voeren, komt de verleiding op om jouw beoefening uit te stellen. Dan neemt je energie af en dan kan het van kwaad tot erger worden. Juist dan moet je méér Asana, Pranayama en meditatie beoefenen om je balans te herstellen. Om het je weer te herinneren.

Vooral bij tegenslag speelt de manifestatiedrang van je persoonlijkheid weer in volle hevigheid op. Je ego geeft je het gevoel dat de Ziel zich niet aan de afspraak gehouden heeft. Je ego heeft zich steeds netjes aan al die oefening gehouden en zijn best gedaan en nu krijg je als stank voor dank alsnog tegenslag. Dat was niet de afspraak! Je zou netjes je best doen en dan beloond worden met voorspoed, helderheid en harmonie. Dat was de deal… dacht het ego…

Tot je ontdekt dat het niet zo werkt. Juist die momenten van tegenslag zijn geweldige leerkansen. Het zijn de springplanken van het leven! Door tegenslag en de ontreddering die daar uit voortkomt sta je heel erg open voor overgave. Het leven laat je even op hardhandige wijze voelen dat je het allemaal nog niet helemaal begrijpt. En als je dan ontredderd en spreekwoordelijk met opgeheven armen beseft dat je het even niet meer weet, juist dan breekt het licht door, omdat jij tot overgave komt. Je stopt met denken en je staat open voor helderheid en ingeving.

En dan zie je dat je toch weer in de valkuil gelopen bent. Je verbruikte alweer een tijdje energie voor de manifestatie van je persoonlijkheid. Je had weer verwachtingen ontwikkeld van al het moois dat het leven je zou bieden. Je had weer het gevoel ontwikkeld dat je recht had op beloning, met de verwachting dat die snel zou komen. En die verwachtingen had je nodig, omdat je ego zich had vastgeklampt aan die strohalm. Je deed zó je best. En dan komt de tegenslag om je er even fijntjes op te wijzen dat het niet zo werkt. En in meditatie herinner jij je weer dat het leven helemaal geen voorwaarden kent en dus ook geen straf of beloning. Het is veel simpeler. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het is gewoon een golfbeweging. Energie beweegt in golven. Hoe meer jij tot overgave komt, hoe meer het meezit, hoe meer jij kunt mee stromen met het natuurlijke verloop van die golven. En de Ziel heeft geen haast. Die kent alleen tijdloosheid. Dus zodra jij haast voelt weet je wie er spreekt… Je ego stampt weer ongeduldig met zijn voeten. Neem dan even afstand. Als jij daarentegen een onvermijdelijke drang voelt, waarvan de uitkomst al vast staat, dan weet je dat je beter kunt opletten. Je Ziel heeft je zojuist iets laten weten.

Je bent al goed. Je bent een Ziel die straalt en het enige wat je hoeft te doen is het toelaten. En als je dat doet, dan zie je dat je steeds geaccepteerd bent en gewoon mag zijn wie je wilt zijn; dat je uiteindelijk alleen maar kúnt zijn wie je écht bent. Je bent helemaal geen golf. Die golven stromen in jou! En dat voel jij. Jij bent de oceaan.

Niemand zal jou ooit verwijten dat jij je hart volgt. Ze zullen je misschien niet begrijpen. Ze zullen je misschien zelfs voor gek verklaren. Maar dat zegt niets over jou en zeker niets over jouw Ziel. Want die fluistert al eeuwen dat het goed is en dat de uitkomst al vast staat.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig