blogs

Dharma – Het project van je leven

Er wordt veel gesproken over zelfrealisatie, maar het is niet altijd even duidelijk wat mensen daar nou precies mee bedoelen. Jouw Leven is een project in het proces van Het Leven. En dat project heeft, zoals ieder project een begin, een eind en een doel. En jij leidt dat leven. Althans, dat is de bedoeling, anders word je geleefd.  Om tot zelfrealisatie te komen is het belangrijk om de volgende drie vragen te kunnen beantwoorden:

  1. Wie ben ik? De realisatie van wie je echt bent. Het herinneren van jouw ware aard.  Hierbij is het dus van belang het onderscheid te gaan zien tussen jouw eeuwige ziel en jouw tijdelijk ego.

  2. Wat wil ik? Met welke intentie is jouw ziel aan dit leven begonnen. Jouw ziel heeft een intens verlangen om iets uit te drukken, iets te realiseren. Wat was dat ook alweer?

  3. Waarom wil ik het? Om jouw leven te leiden en niet te lijden, is het van belang een bewuste keuze te maken in welke vorm jij jouw hoogste doel wilt realiseren. Op welke manier kun jij, gegeven jouw talenten en vaardigheden, dat doel het beste uitdrukken?

Hoe komt het nou dat het zo moeilijk is om deze 3 simpele vragen te beantwoorden. Want laten we eerlijk zijn, de meeste mensen vinden de antwoorden op deze vragen niet, of pas op late leeftijd. Ten eerste zijn het 3 vragen waarvan we het antwoord niet kunnen beredeneren. Dus op school leer je niet hoe je tot een antwoord komt. Dat maakt het al lastig.

Maar nog veel belangrijker is dat jij tot nu toe niet helemaal eerlijk tegen jezelf bent geweest. En daar kun je niet zoveel aan doen. Van kind af aan heb je te horen gekregen dat je moet voldoen aan de idealen van anderen. Jouw ouders, je vrienden, je leraren op school hadden allemaal met de beste intenties een boodschap voor je. En je bent die boodschappen serieus gaan nemen. Je bent gaan geloven dat jij pas ‘jezelf’ bent als je aan de idealen van anderen voldoet. En daardoor ben je een beetje vergeten waar het echt om gaat. Maar ergens diep vanbinnen voel je ook dat jijzelf al heel lang ‘iets’ wilt. En dat is jouw Hogere wil. De lagere wil van jouw overtuigingen; van jouw ego schreeuwt zo hard mogelijk, want die heeft haast. Die realiseert zijn eigen tijdelijkheid. Maar jouw Ziel die fluistert heel zacht op de achtergrond. Die heeft namelijk geen haast, want die kent zijn eigen eeuwigheid. En jouw Ziel wacht gewoon tot je er klaar voor bent. En zo lang je de tweestrijd voelt tussen jouw lagere en jouw hogere wil ben je een beetje in verwarring. En dus doe je allebei een beetje. En dat is geen goed recept voor een succesvol project.

Als we dat tegen leerlingen zeggen zien we bijna altijd dezelfde reactie: “JA MAAR….”. Ja maar… ik ben afhankelijk van de mening van anderen. Ja maar… ik moet toch ook de kost verdienen. Ja maar… als ik niet zus en zo, dan houden ze niet van me… En zo houden we onszelf gevangen.

Er zijn drie belangrijke inzichten om dit te overwinnen:

  1. Als je 1 keer in diepe meditatie jouw ware aard realiseert, de eeuwigheid van jouw Ziel herinnert en je weer jouw oorspronkelijke wil, jouw reden van bestaan, jouw Dharma herkent, dan kun je niet anders dan daar gehoor aan geven.

  2. Als je tot dat inzicht gekomen bent, zal je ook een manier vinden om daar uitdrukking aan te geven die aansluit bij jouw lagere wil. De vorm waarin je dat doet is namelijk veel minder belangrijk dan het feit dát je het doet.

  3. Je hoeft die lagere wil helemaal niet te verdringen. In wezen is het overlevingsdrang, die ‘lagere’ wil. En als je weer weet waarom je leeft, wordt het ook heel belangrijk om dat op een goede manier vol te houden. Jouw Ziel is altijd gericht op een diepgewortelde behoefte die je deelt met veel meer mensen. En als je een behoefte deelt met anderen kun je er ook van leven. Immers, als je anderen gaat helpen te voorzien in die behoefte, zullen ze ook voor je willen zorgen.

Het begint allemaal met realisatie door meditatie. Dat is wat we je kunnen leren. En dat is wat je elke dag kunt oefenen. Als je een leraar zoekt die jou al is voorgegaan naar Zelfrealisatie en je dus ook de weg kan wijzen, moet je eens langskomen voor een lezing of een kennismakingsgesprek. Vraag je eens af wat je wilt: leven of geleefd worden? Tot spoedig.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig