blogs

Ahayuawasca, een stap vooruit of twee stappen terug?

Onder mensen die zoeken naar spirituele ervaringen is de interesse voor psychedelische middelen soms aanwezig. Omdat Raja Yoga beoefenaren ook bewust naar spirituele ontwikkeling streven is het op zich logisch dat we in onze lessen wel eens vragen krijgen over de werking van die middelen. Wat gebeurt er precies bij het innemen van deze middelen? Wat zijn de voor- en nadelen?  

Eén van de populaire (natuurlijke) psychedelica op dit moment is Ahayuawasca. Zo nu en dan zijn er televisieprogramma’s (Rambam besteedde er kort geleden aandacht aan) waarin mensen geïnterviewd worden die dit middel gebruiken, evenals hun begeleiders. Vaak blijkt een sessie op huiskamer niveau. De begeleiders zijn vaak zelf eerdere gebruikers en niet professioneel getraind.  De motieven voor deze ‘trip’ lijken gebaseerd op nieuwsgierigheid of om iets geestelijks mee te willen maken. Tegelijkertijd wil men vaak genezen worden van emotionele pijnen. Een vlotte transformatie. Sommige deelnemers hadden meer dan 30 keer of vaker het middel gebruikt. Op You Tube zijn er maar liefst 417.000 inzendingen over dit middel te vinden.

Ahayuawasca vindt zijn oorsprong in het sjamanisme. Wikipedia zegt er het volgende over: “Het meest kenmerkende aspect van sjamanisme is dat de sjamaan direct contact maakt met de geestenwereld door in trance te geraken”. Technieken die in het sjamanisme gehanteerd worden kunnen inderdaad tot mystieke ervaringen leiden. Dat lijkt aantrekkelijk. Overigens staan er ook genoeg filmpjes van sjamanen die middelen innemen afraden op you tube.

Ten eerste geeft het lichaam zelf heel duidelijk aan dat de inname van dit middel onwenselijk is. Iedereen heeft vrij snel een reactie tot overgeven. Ten tweede is het een groot bezwaar dat het een slecht beheersbaar proces is. Tenslotte zorgt een grote dosis DMT (die de trip veroorzaakt) voor een verstoord serotonine gehalte achteraf. Serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Tevens wordt daardoor ook dopamine ontregelt. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Vooral voor jongere mensen is ontregeling een behoorlijk probleem. Die is zomaar niet weer op peil.

Deze technieken en de daaruit voortkomende ervaringen spelen zich uitsluitend op emotioneel vlak af. Daar is op zich niks mis mee. Het is een onderdeel van de belevingswereld en het is best nuttig om die wereld te leren kennen. Het grote bezwaar zit in het feit dat bij psychedelische technieken het onderscheidingsvermogen kunstmatig wordt onderdrukt.  Als iemand zich in het ‘astrale’ veld stort door bewustzijns ‘verruimende’ middelen te nemen, die het vermogen tot onderscheid ontnemen, kan men ervaringen krijgen die niet goed te bevatten zijn. Het kan ook een kick zijn iets ‘groters’ te ervaren. Het levert eerder verwarring op dat integratie.   

De ervaringen die men opdoet onder invloed van middelen leiden sneller tot afhankelijkheid. Men blijft afhankelijk van het middel, als je de ervaring opnieuw zou willen. Omdat de ervaring niet vanuit onderscheidingsvermogen is verworven, kun je deze ook niet zelfstandig reproduceren, terwijl het verlangen ernaar alleen maar sterker lijkt te worden. En zo ontstaan verslavingen… Het middel kan tevens psychoses veroorzaken, zoals alle middelen op dit vlak. Psychoses zijn lastig te genezen, het duurt lang. De zwakte in de persoonlijkheid is vele jaren merkbaar.

DMT wordt aangetroffen in de pijnappelklier. Het lichaam maakt zelf kleine hoeveelheden aan. Het zorgt waarschijnlijk voor overzicht. Ontregeling in deze klier heeft ook gevolgen voor de andere hormoon producerende organen.

Een normale emotionele verwerking, vraagt tijd en ruimte om te verwerken. Als men de tijd niet neemt om te verwerken, dit dan onder invloed van een middel wil bespoedigen, kan er soms wel succes zijn door een andere kijk op het geheel. Maar het echte werk begint dan alsnog.

Wij begrijpen een verlangen naar herkenning en genezing, inzicht en ervaring goed, want de letterlijke betekenis van het woord Yoga is eenwording (tussen persoonlijkheid en ziel) en wij streven naar eenwording met alle delen van het menselijk systeem. Dat geeft een gezonde geest in een gezond lichaam. Door tijd voor jezelf te nemen, te oefenen, is eventuele emotionele verwerking rustig. Kalmte neemt toe. Maatschappelijke verantwoordelijkheid blijft.    

Besef dus goed dat Zelfrealisatie en vrijheid uitsluitend kunnen worden verworven door de ontwikkeling van inzicht. Moksha (vrijheid) door Viveka (onderscheidingsvermogen) is de weg van Yoga. Verwerf vrijheid door de ontwikkeling van dit onderscheidingsvermogen. Inzicht is kennis plus ervaring.

Mediteren, zoals je dat bij ons leert geeft een gezonde hormoonhuishouding. Netjes van onderaf opbouwen en stap voor stap het hele systeem fysiek, astraal en causaal in harmonie brengen en dat op eigen kracht bereiken met behulp van je leraar die dit zelf ook zo heeft gedaan. Dan kom je vanzelf tot het inzicht waar je zo naar verlangt. Tevens kun je er onder alle omstandigheden en op eigen kracht er steeds weer naar toe. Dan komt men dichter bij de kalme ruimte en verlangde vrijheid. Daar weer herhaling op geeft een flink referentiekader van waarde, veel zelfvertrouwen en eigen verworven kennis. De persoonlijkheid is krachtig. Met de voeten op de aarde, natuurlijk ook met het hoofd in de wolken. Raja Yoga is voor vele mensen toepasbaar. Langzaam chronologisch opgebouwd, veilig en zeker bereikt iedereen die Raja Yoga beoefent het leven van welzijn en geluk. Zo komt het paradijs op aarde…. Klink ook wel wat zweverig hoor. Toch streven we er allemaal naar. Het gaat erom te weten hoe je dit op een gezonde manier voor elkaar kunt krijgen.        

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig