blogs

Al die kennis… Wat moet je ermee?

Kennis is verleidelijk. Het heeft de belofte van helderheid in zich. Je kunt dingen beter gaan begrijpen. En dat geeft je meer vrijheid. Maar mensen die zich in een onderwerp storten kunnen ook snel de weg kwijtraken. In de Yogaleer is dat niet anders. Op internet vind je vele duizenden boeken en op YouTube kun je meer dan 18 miljoen (!) filmpjes vinden van mensen die iets over Yoga met je willen delen… En dat terwijl de Yogaleer door Patanjali volstrekt logisch en eenduidig in 195 zinnen is opgeschreven…

Dat roept de vraag op wat we met al die kennis moeten. Hoe blijven we door de bomen het bos zien? Daarvoor zijn een aantal aanwijzingen van belang.

  1. Ten eerste is het goed om te beseffen dat in het algemeen de meeste kennis voor een individu op een bepaald moment zinloos is, omdat die kennis alleen in specifieke omstandigheden van toepassing is en die omstandigheden op dit moment niet aan de orde zijn. Alle kennis is tijdelijk en daarmee niet universeel waar.

  2. Bovendien is alle kennis gebaseerd op aannames die meestal niet expliciet benoemd zijn. Zolang je de aannames niet helder hebt, ontbreekt de sleutel tot het achterliggende inzicht.

  3. Ten derde is kennis die je niet bewust doorleefd hebt voor jou niet toepasbaar. Kennis wordt pas waardevol, als je het kunt verbinden met bewuste ervaringen, die je zelf hebt meegemaakt. Dan kan het voor jou ‘waar’ worden onder omstandigheden die je kunt herkennen.

Als kennis zo zelden relevant is, waarom besteden we dan zo veel energie aan het opnemen van al die kennis? Onze samenleving beloont parate kennis, terwijl vrijwel alle kennis tegenwoordig maar een paar klikken van je verwijderd is. Op scholen wordt het stampen en reproduceren van kennis nog steeds beloond met diploma’s met een hoger aanzien en dat geeft toegang tot vervolgopleidingen die kansen bieden op beter betaald werk. We belonen dus nog steeds kennis, terwijl het voor onze toekomst steeds minder belangrijk wordt.

Dat neemt niet weg dat er wel een aantal goede argumenten zijn om onze jeugd met een bepaald niveau van algemene kennis te voeden:

  1. Je weet nog niet welke kennis je nodig hebt als je jong bent, maar je moet wel kunnen functioneren in de samenleving.

  2. Het is wel van belang om de vaardigheid om kennis op te nemen, te analyseren en te interpreteren, te ontwikkelen, zodat je het doelgericht relevant kunt maken tegen de tijd dat je weet wat je wilt.

  3. Je leert op school te functioneren in een groep.

Er zijn dus wel degelijk redenen om aan je algemene ontwikkeling te werken, maar hoe kies je nu jouw bronnen voor verdere verdieping? Er zijn twee soorten kennis die zinvol zijn:

  1. Functionele kennis kan je effectiever, efficiënter en productiever maken, waardoor je dus betere overlevingskansen hebt met minder inspanning. Dat geeft je meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

  2. Kennis kan inspirerend zijn en aanzetten tot zelfstudie. Dat kan jouw zelfkennis voeden, waardoor jij jouw inzicht in het bestaan en jouw leven in het bijzonder kunt verdiepen. Daardoor wordt je evenwichtiger en vanuit die harmonie ontwikkel je steeds meer waarde voor jezelf en jouw omgeving.

Maar dat veronderstelt dus wel dat je zorgvuldig selecteert of de kennis die je aangeboden krijgt, minimaal 1 van deze twee waarden voor je te bieden heeft. Vraag je maar eens af of het boek dat je nu aan het lezen bent, of de documentaire die je nu aan het kijken bent, je leert om met minder inspanning jouw overlevingsstrategie uit te voeren of jou aanzet tot meer inzicht in jezelf en jouw relatie tot het bestaan in het algemeen.

Als dat niet zo is…Waarom steek je er dan energie in? Door regelmatige meditatie ontwikkel je de beschouwelijkheid en het relativeringsvermogen om steeds bewuster en doelgerichter met je energie om te gaan. Blijf oefenen, luister goed naar jezelf en vul de ruimte die ontstaat met wijsheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig