blogs

Jouw ont-wikkeling

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Jouw ont-wikkeling

Wat wil je écht?

Veel mensen denken dat yogabeoefening iets te maken heeft met beheersing van de wil. De Yamas (de ‘weigeringen’) krijgen steeds meer een centrale plek in jouw leven. Je leert om je fysiek in allerlei bochten te wringen en dat ook nog eens heel lang vol te houden. Het lijken op afstand allemaal oefeningen in zelfbeheersing. En dat maakt het voor veel mensen minder aantrekkelijk. Die denken “ja, maar ik moet al zoveel en ik mag al zo weinig in mijn dagelijks leven, en nu moet ik me nog streng voor mezelf zijn ook”.

Dat is een misverstand. Hét doel van Yogabeoefening is de realisatie van vrijheid in je zelf. En dat klinkt dan wel weer aantrekkelijk, maar hoe is dat te rijmen met al die oefeningen die van buitenaf gezien best wel een beetje streng over komen?

Een Raja Yoga leerkracht zal je nooit vragen om jouw verlangens te onderdrukken of iets tegen jouw wil te doen. Dat zou een schending zijn van de eerste aanwijzing van De Yogaleer (geweldloosheid). Hij of zij zal je wel bij gelegenheid wijzen op onbewuste negatieve gewoontes die je hebt ontwikkeld, waarmee jij jezelf schade doet. En dat kan soms een beetje streng over komen, maar de intentie is liefdevol.

Wat zijn dan negatieve gewoontes? Nou, dat is heel simpel: alles wat jou beperkt in jouw oprechte verlangen, houdt je tegen om naar jouw ware aard te leven. Dat is allemaal aangeleerd gedrag; dingen die je doet, omdat het ‘zo hoort’. Dat beperkt je dus jouw vrijheid. Ogenschijnlijk ‘strenge’ aanwijzingen zijn erop gericht om je wakker te schudden, je te inspireren, niet om je iets op te leggen! Er is geen plek voor dwang op de weg naar vrijheid.

Je wordt je dus gaandeweg bewust van jouw ‘aangeleerde’ gedrag en vanuit die bewustwording kun je ook steeds bewuster kiezen of je wilt blijven doen wat je onbewust hebt aangeleerd, of dat je bestaande patronen wilt loslaten, omdat ze (niet meer) goed voor je werken. Je wordt je bewust van destructieve patronen die gevoed worden door angsten en verlangens. Je leert om ze steeds subtieler te herkennen, zodat je ze kunt ombuigen naar een constructieve reflex die je wél bewust gekozen hebt.

Doordat je steeds sneller bij jezelf gaat herkennen dat bepaalde gewoontes eigenlijk ongewenste effecten hebben, zal jouw verlangen naar die gewoontes afnemen. Gewoon, omdat je er een beetje klaar mee bent. Je hebt geen zin meer in dingen waarvan je de uitkomst eigenlijk al kent en waarvan je weet dat het eigenlijk verspilde energie is. Jouw verlangen ont-wikkelt zich naar meer wezenlijke aandacht voor de dingen die er écht toe doen voor jou. En dat is het meest duidelijke signaal van echte ontwikkeling in jezelf.

Uiteindelijk wordt jouw ontwikkeling niet gekenmerkt door zelfbeheersing,

maar door de ontwikkeling van jouw wil.

Je verlangt steeds minder naar dingen die energie kosten en je raakt er steeds bedrevener is om die te vermijden in jouw dagelijks leven. En zo ontstaat er steeds meer ruimte voor die zaken in jouw leven die er voor jou écht te doen. En zo kom je langzaam maar zeker op een pad gericht op vrijheid en liefde, want dat zijn jouw diepste verlangens en naarmate je meer mediteert en jouw eigen leven steeds helderder kun beschouwen wordt het voor jezelf ook steeds duidelijker dat jij jouw energie daarop wilt richten, omdat je er energie van krijgt en geen energie op verliest. En dan wil je op een gegeven moment niet anders meer. En dan voel je steeds meer vrijheid om daar ook naar te leven. Want besef steeds dat je al vrij bent: niemand kan je ooit verwijten dat je iets wilt… het verlangt soms wel moed om ernaar te handelen. Omdat jij je los maakt van groepsdruk die gericht is op het bekende en het onbekende ontmoedigt. Dat is alles.

Je bent goed op weg. Blijf oefenen, blijf mediteren. Blijf je her-inneren wat het écht om gaat.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig