blogs

De diepere lagen van plezier

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

De diepere lagen van plezier

Kun je het relativeren?

Yogabeoefening is gericht op de verbinding van Ziel en persoonlijkheid. Sommige mensen hebben daar niks mee (denken ze). Dat komt omdat het woord Ziel ze te vaag is. Toch zal zelfs de grootste scepticus erkennen dat ieders leven wordt voortgestuwd door een diep verlangen, wat hij of zij moeilijk onder woorden kan brengen. Ook zal die moeten erkennen dat er steeds een waarnemer in hem woont die de permanente stille getuige is van zijn leven. Wij noemen dat de Ziel. Het is altijd zoeken naar woorden, maar dat is geen reden om jouw diepste verlangen en jouw vermogen tot zelfreflectie te ontkennen.

De eerste stap in het proces naar verbondenheid is het bereiken van voldoende innerlijke stilte, zodat je bewuster kunt voelen. Dan wordt het duidelijker voor je wat je wilt. Dan wordt dat subtiele verlangen dat de voedende energie van jouw leven is helderder. Dan wordt de stem van die stille getuige beter hoorbaar.

En dan ga je langzaam maar zeker steeds meer jouw leven richten naar dat diepere verlangen. Wij noemen dat jouw Zielsverlangen. Het is wat jij in dit leven wilt ervaren en uitdrukken. Er zijn elke dag allerlei redenen om dat vandaag niet te doen, om dat uit te stellen. Vanuit innerlijke stilte wordt het op een gegeven moment zo duidelijk dat je er niet meer om heen kunt. Dan gaan andere dingen minder belangrijk voor je worden en gaat jouw persoonlijkheid zich steeds meer overgeven aan jouw hogere verlangen. En dan kom je vanzelf beter in balans. Jouw onbalans is in wezen een strijd tussen ziel en persoonlijkheid. De ziel wint dat altijd trouwens, want die heeft alle tijd. De persoonlijkheid heeft haast en door die haast gaat de aandacht naar de korte termijn. Die persoonlijkheid is ook allergisch voor stilte en leegte. Daarom heeft die allerlei strategieën om de ruimte te vullen. Dan ga je overhaaste keuzes maken en domme dingen doen.

Als je dat herkent (bij jezelf of bij een ander) is dat eigenlijk heel vermakelijk. Je ziet bij jezelf dat jouw persoonlijkheid weer eens uit de bocht gevlogen is in een poging tot verzet dat eigenlijk niet kan slagen. Wordt dan niet boos op jezelf. Dat heeft geen enkele zin. Leer om er met plezier naar te kijken, zoals je naar spelende puppy’s kunt kijken. Die stoten hun neus ook wel eens in al hun overmoed, maar daardoor leren ze wel. Zo is het met jouw persoonlijkheid ook. Het is allemaal goed bedoeld, maar soms gewoon te veel op de korte termijn gericht, waardoor je even niet in de gaten hebt, dat er een lange termijn probleem in de maak is.

Oefen onthechting en overgave. Blijf met plezier naar je eigen valkuilen kijken en (nog mooier) leer om er samen met anderen om te lachen. Zelfrelativering is een geweldige stap in je ontwikkeling. Het maakt dat je open blijft staan voor nieuwe leerervaringen en je wordt er prettiger gezelschap van.

Daarom is het zo belangrijk om continuïteit in jouw beoefening te houden. We kunnen dat niet vaak genoeg benadrukken. Op korte termijn lijkt er niets aan de hand als je een dagje overslaat of een keer een les mist, maar op lange termijn heeft iedereen de neiging om zichzelf te verliezen in een leven zonder reflectie. De persoonlijkheid krijgt weer de overhand en de korte termijn regeert weer. Ga dan terug naar de stilte en voel de dieper verlangens in jouwzelf. Voel jouw enthousiasme voor het leven en luister naar de stem van jouw stille getuige. Die weet allang wat je wilt. Die fluistert dat de hele dag in je oor, maar de persoonlijkheid verzet zich nog. Die vergist zich. De persoonlijkheid gelooft dat er geen plek is voor het ego als het zielsverlangen de overhand krijgt. Die is dus in wezen bang. Maar dat hoeft helemaal niet. Er is geen zelfrealisatie zonder persoonlijkheid. Het gaat erom dat die persoonlijkheid het zielsverlangen leert omarmen. Dat is overgave. Als dat gebeurt heeft die persoonlijkheid al die toeters en bellen niet meer nodig. Dan word je authentiek en dan kun je met plezier kijken naar al die drukke bezigheden van al die persoonlijkheden die elke dag weer hun stem verheffen. Dan zie je heel duidelijk dat angst en begeerte 2 kanten van dezelfde medaille zijn en dat in de vrede van jouw Ziel beiden volkomen overbodig zijn. En dan ben je vrij.

Blijf oefenen, blijf mediteren. Het is de weg naar vrijheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden