blogs

Overgave – En wat nou als het tegenzit?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst. 

Overgave – En wat nou als het tegenzit?

Overgave is de weg naar vrijheid, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als alles van een leien dakje gaat, kun je dat relatief makkelijk volhouden, maar als het even tegenzit wordt het een stuk moeilijker. Toch is het juist dan extra belangrijk om los te laten.

Een leerling vroeg deze week: “Ja, maar soms lijkt het leven zich tegen me te keren. En dan kan ik dat toch niet zomaar toelaten?” Laat je niet van de wijs brengen; het leven keert zich nooit tegen je. Er is geen vooropgezet plan om het jou moeilijk te maken. Er zijn wel natuurwetten. De belangrijkste zijn:

  1. Alles is energie en energie beweegt in golven.

  2. Alles verandert altijd.

  3. Alles neigt naar herstel van evenwicht.

Dus als jij je verzet tegen verandering of jouw persoonlijk streven is niet in harmonie met jouw omgeving, dan ervaar je weerstand. Dan is het leven niet tegen jou; jij bent op dat moment niet in harmonie met het leven. Jij verzet je tegen de natuurlijke gang van zaken.

Dus als je het gevoel hebt dat het tegenzit, keer dan naar binnen. Ga in gedachte de Yamas en de Niyamas langs. Neem daar de tijd voor. Voel per stap of jouw intenties wel echt in lijn zijn met de natuurwetten. Wees daarin echt eerlijk tegen jezelf. De Yamas maken je ontvankelijk voor de wetten der natuur. De Niyamas leren je om jouw intenties in harmonie te brengen met die wetten.

Als jouw intenties echt in lijn zijn met de natuurwetten hoef jij je helemaal geen zorgen te maken. Laat de natuur maar gewoon haar werk doen. Probeer daar geen sturing aan te geven. De natuur kan zijn eigen wetten prima handhaven zonder jouw bemoeienis.

Als jij je daarentegen verzet tegen de natuurlijke gang van zaken, dan is het helemaal niet zo dat het leven zich tegen je keert, maar het is op dat moment wel zo dat jouw voorkeuren in strijd zijn met de natuurlijke gang van zaken. Dan keer jij je dus eigenlijk tegen het leven en niet andersom! En hoe meer je dat doet, hoe meer levenslessen je krijgt. 

Onderzoek dus steeds heel goed de oorsprong van jouw voorkeuren en afkeuren en dus de bron van je angsten en verlangens. Want dat zijn de twee bronnen van jouw verzet tegen de natuurwetten. Mediteer er goed op en zie dat er oneindig veel manieren zijn om jouw verlangen vorm te geven en zie dat je angst een hersenspinsel is, niets meer en niets minder. En kies dan, bevrijd van angst en bewust van je intentie een vorm die in harmonie is met de natuurwetten. Dat is levenskunst. Dan word je zo iemand waarbij alles altijd vanzelf lijkt te gaan. Niet omdat je niks meer wilt, maar omdat je twee simpele dingen hebt geleerd. Je hebt ten eerste geleerd om heel goed te voelen en te luisteren wat de natuurlijke tendensen van je omgeving zijn en ten tweede heb je geleerd om je daar niet meer tegen te verzetten en jouw pad te bewandelen in harmonie met die simpele wetten. Dat is overgave.

Zet jezelf niet klem met dwangmatige opvattingen over hoe het allemaal precies moet verlopen. Geef jezelf de vrijheid om vanuit een heldere en standvastige intentie steeds die weg te kiezen die in harmonie is met het hogere. Dat is Ishvara Pranidhana.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Voorbij de angst

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig